LEDER:

Hva blir sluttregninga for Mestervik-skolen?

FRYKT: Thorleif Olsborg, Lars Klaus Mosli, Jens-Olav Løvlid, Helga Gåre og Siri Skaalvik frykter at bygging av ny skole på Mestervik vil gå hardt utover tjenestene på Balsfjord sykehjem og eldre generelt i kommunen. Arkivfoto: Leif A. Stensland
FRYKT: Thorleif Olsborg, Lars Klaus Mosli, Jens-Olav Løvlid, Helga Gåre og Siri Skaalvik frykter at bygging av ny skole på Mestervik vil gå hardt utover tjenestene på Balsfjord sykehjem og eldre generelt i kommunen. Arkivfoto: Leif A. Stensland

Da utredningen av skolen startet lå det an til en kostnad på 100 millioner kroner – og denne uka kom det fram at prisen har steget ganske så saftig: Nå er anslaget 167 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Noen som husker stortingsgarasjene? Da prosjektet ble vedtatt i 2013 var forventet prislapp 350 millioner kroner. Sluttresultatet ble 2,3 milliarder – en nokså saftig overskridelse i forhold til det som ble vedtatt.

Jeg skal ikke være verken useriøs eller tendensiøs når jeg nå skriver om den planlagte nye skolen på Mestervik – vi snakker selvsagt ikke om slike enorme tall som det som skjedde ved byggingen av garasjene under Stortinget, heller ikke er det grunn til å tro at den prosentvise overskridelsen blir noe i nærheten av det som skjedde i Oslo sentrum.

Men det er all grunn til å rette et kritisk søkelys på den ønskede nye skolen på Mestervik. Da utredningen av skolen startet lå det an til en kostnad på 100 millioner kroner – og denne uka kom det fram at prisen har steget ganske så saftig: Nå er anslaget 167 millioner kroner.

Dette falt – jeg hadde nær sagt selvsagt – ikke i god jord hos alle formannskapspolitikerne i Balsfjord, da saken ble behandlet i det folkevalgte organ i forrige uke. Ei heller blant folk utenfor formannskapet:

– Da sak om alternativ skole på Mestervik ble fremlagt politikerne for halvannet år siden var prisen på å bygge ny skole på Mestervik inkludert uteområder på 100 millioner. Allerede før første spatak er satt er kostnadene kommet opp i 167 millioner, sa tidligere varaordfører Lars Klaus Mosli.

Han var ikke nådig i sin kritikk av etter at den nye summen ble kjent i forrige torsdags formannskapsmøte. – Og fortsatt er det arbeid som må gjøres som ikke ligger inne i dette estimatet. Det betyr at det må forventes ytterligere økning, mente Mosli, som frykter at den nye skolen vil føre til at kommunen havner på ROBEK-lista.

En annen som kvapp til da den nye summen ble kjent var Kristin Skaalvik, tidligere rektor ved Sand skole, skolen som skal «avvikles» når Mestervik-skolen realiseres. Skaalvik retter i et leserinnlegg her i Nye Troms fokus på «sløsing eller bærekraft?»

Skaalvik skriver: – Hvorfor kjøpe ny Mercedes når en velholdt Golf gjør like god nytte? spurte en nabo. Kanskje en god illustrasjon på det flertallet i kommunestyret nå er i ferd med å gjøre. Dermed er det på sin plass å spørre om dette flertallet i sin vurdering av skolesituasjonen på Malangshalvøya går inn for en bruk og kast-mentalitet – eller vil de prioritere forsvarlig økonomistyring og bærekraft?

Og Skaalvik viser til at prisen på skolen etter alt å dømme vil lande på feil side av 200 millioner kroner, og hun stiller også spørsmål ved om hva som skal «ofres» av andre kommunale tjenester når skolen skal nedbetales:

– Blir det penger igjen til opprusting av sykehjemmene, til vedlikehold av kommunale veier, ha et godt hjemmetjenestetilbud, til ungdomsklubber, barnehager, til helsesykepleiere, kulturskole, bibliotek, bygge kulturhus på Storsteinnes, opprettholde Laksvatn skole, gatelys og holde eiendomsskatten nede. Vil alle innbyggerne syns det er greit å bli med på dette spleiselaget når det allerede fins en skole på Malangshalvøya? spør Skaalvik, som da sikter til Sand skole, som hun i stedet mener bør opprustes, noe som trolig vil gi en prislapp langt under det en ny skole vil koste.

Og det er grunn til å lytte til eks-rektoren. For hvis det er én ting som er helt sikkert – når jeg kikker i glasskula – så er det at ny skole på Mestervik når den står ferdig vil ha blitt mye, mye dyrere enn de 167 millionene som nå står med to tvilsomme streker under.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS