LEDER:

Russlands President, Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Russlands President, Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Hva foregår i Putins hode?

Putin har tidligere omtalt seg selv som en bølle, og er stolt av å fremstå slik.

Publisert Sist oppdatert

Hva foregår i Putins hode? Dette er nok noe mange lurer på for tiden, og det enkle svaret er at det vet nok bare han. Siden han lager så mye oppstyr, er det likevel god grunn til å reflektere litt over hva som kan være svaret.

Putin har tidligere omtalt seg selv som en bølle, og er stolt av å fremstå slik. Han har tidvis gjort ord til handling, men har samtidig holdt hodet lavt nok til å vinne fram, uten å ta for store nederlag.

Han har i sin tid omgitt seg med en krets av lojale medspillere som har blitt begunstiget med store verdier som opprinnelig egentlig var folkets eiendom. Putin styrer Den russiske føderasjon i et samspill med denne kretsen, i teorien gjennom parlamentarisme, men i praksis eneveldig. Dette er mulig i en befolkning som gjennom en tusenårig historie med skiftende autoritære styresett, livegenskap, undertrykkelse og terror har en nedarvet frykt for de styrende elitene, en frykt som også kan resultere i en misforstått lojalitet til disse.

Putin har med økende skepsis observert at frihet og velstandsutvikling i tidligere øst-blokkland har ført til en smitteeffekt som har resultert i uro, revolusjoner og regimeskifter i tidligere sovjetstater. Putins største frykt er åpenbart at denne smitteeffekten skal resultere i revolusjon og et regimeskifte i selveste Russland, at han blir fratatt sin makt og sine privilegier, noe som vil føre til hans undergang. Det er derfor av største betydning, koste hva det koste vil, å stoppe denne utviklingen før det er for sent. Det er der vi alle står nå, med en konflikt mellom demokrati og frihet på den ene siden, og autokrati på den andre.

Regimets overlevelse er dermed overordnet alt annet. Men så er det slik at krig som regel ender opp med bare tapere. Logikken vil således være å tape minst. Den som taper minst, blir relativt sett vinneren. Putin vil dermed manøvrere på en måte som sikrer hans egen makt og overlevelse. Blir kostnadene, det vil si misnøyen i egen befolkning, for stor, vil han kunne miste makten. Hittil har han manipulert og kontrollert egen befolkning med propaganda og desinformasjon. Når likposene kommer hjem i større antall, kan dette bli vanskeligere.

Det vi uansett bør være klar over er at i Russland er det kun hans stemme som høres. Folket har ingen stemme. Det er derfor viktig å trekke et skille mellom regimet på den ene siden, og folket på den andre. Det russiske folket vil også være en taper i denne konflikten. Det er de som må ta et oppgjør med Putins autokrati.

I mine øyne ser Putin ut som en desperat mann som nå bruker Ukraina og situasjonen i landet som en unnskyldning til å verne om sin egen makt. For å gjøre dette behøver han å tvinge Ukraina inn i sin maktsfære. Kampen mellom Putin og Vesten er for alvor i gang. Dette er Putins kamp for å overleve, og jeg tror han er villig til gå langt for å beholde makten. Uten den er han ferdig.

Powered by Labrador CMS