Øverbygd legetjenestes åpningstid reduseres til tre dager i uka:

FRYKTER FOR MILJØET: Senterpartiets Bengt-Magne Luneng frykter at fagmiljøet på Øverbygd helsehus om det kun skal ha åpent tre dager i uka. Her sammen med Hege Gjerdrum og Tom Hagensen (Frp). Foto: Kari Anne Skoglund
FRYKTER FOR MILJØET: Senterpartiets Bengt-Magne Luneng frykter at fagmiljøet på Øverbygd helsehus om det kun skal ha åpent tre dager i uka. Her sammen med Hege Gjerdrum og Tom Hagensen (Frp). Foto: Kari Anne Skoglund

– Hvem jobber en plass det er så mye usikkerhet?

MOEN: Rådmannen måtte ta nye grep for å komme i mål med legekontorinnsparing i 2019. De var så store at Senterpartiet ønska planen lagt på hylla.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med budsjettet for 2019 ble det vedtatt at Øverbygd og Andslimoen legetjeneste skulle få felles administrasjon, og det skulle gi kommunen ei innsparing på vel 600 000 kroner. Senterpartiet og øverbygdinger stilte i forkant av budsjettet spørsmål ved hvordan det skulle gjøres. Begge hadde trøbbel med å se hvordan de skulle spare mer enn de 100 000 kronene innsparinga av å kutte den administrative stillinga i Øverbygd på 20 prosent. Et konkret svar klarte ikke Ole Frode Mikkelsgård å gi. I formannskapsmøtet i januar fortalte han at de ikke ville komme i mål slik de hadde tiltenkt, og måtte se på andre løsninger. Løsninga ble for første gang presentert for politikerne i onsdagens kommunestyremøte. Der skisserte han at løsninga blir identisk med forslaget som i 2017 ble møtt av at 230 målselvinger på kort tid stilte opp for å vise sin motstand mot. Nemlig at Øverbygd legetjenesten skal stenge to av ukas fem dager, og dermed reduseres til å ha tre åpningsdager.

–¬ Fra rådmannens side går vi videre med omorganiseringa. Vi jobber for at etter en gitt dato, når alt er i orden med det personalmessige, varsel blir sendt til pasienter og pasientlister er i orden, reduserer åpningstid. Når det blir vet vi ikke ennå, for her må pasientsikkerheta ivaretas. Så vi tar den tida vi trenger for å gjøre dette så ryddig som mulig, sa han.

Frykter for miljøet

Mikkelsgård hadde da orientert om at de tre legene som har Øverbygd som kontorsted, har i snitt lister med 400 pasienter. På Andslimoen er det tilsvarende antallet 700 per lege. Ved å kutte åpningstida i Øverbygd, kan kommunen redusere antallet leger til to, samt at de kan redusere medhjelperstillinga. Dermed vil de to gjenværende legene stå igjen med 600 pasienter på lista si. Rådmannen fortalte at antallet pasienter som står på venteliste for fastlege på Andslimoen er på 245, mens den er på én i Øverbygd. Senterpartiet reagerte sterkt på løsninga til rådmannen.

– Hvem vil jobbe på en plass det er så mye usikkerhet? Hvor blir det av satsinga vi ønska her? En dag i uka skal legene sitte alene på jobb. Jeg er alvorlig bekymra for miljøet. Slik vi holder på nå er det helt håpløst, sa Bengt-Magne Luneng (Sp).

Derfor la han fram et forslag om at innsparingstiltaket knytta til legetjenesten skulle stanses med umiddelbar virkning. Det på grunn av det han mener vil få store, negative konsekvenser for innbyggerne i Øverbygd. Han ba videre om at Øverbygd helsehus skulle driftes videre i dagens form.

– Vi mener dette burde kommet opp som en egen sak, for det kommer opp ting vi ikke var klar over. Om vi ikke stopper prosessen nå vi dette bli det gjennomført, og det får store konsekvenser. En lege skal sies opp, det vil være 300-400 som ikke har fastlege, for man kan ikke pålegge en annen å overta pasientene. Om legene på Holt sier nei, og de på Andslimoen sier det samme, så må rådmannen opprette en ny legehjemmel. Det er for mye her vi ikke visste om i desember, sa Luneng.

Ville ikke behandle saken

Hans partikollega Petter Karlsen spurte om denne reduksjonen vil medføre at helsehuset kan fortsette å ha turnuslege. Svaret var nei.

– Men det er ikke en del av innsparing, for vi får tilskudd som dekker det at vi har turnuslege. Men ja, det vil ikke være mulig lenger, bekrefta rådmannen.

Det oppsto spørsmål fra både Ap og Venstre om forslaget til Senterpartiet i det hele tatt kunne realitetsbehandles. Venstre argumenterte med at forslaget kom knytta til en referatsak. Arbeiderpartiet argumenterte med at en sak som har vært oppe til behandling i løpet de tre siste månedene kan avvises på det grunnlaget. Dette ble gjenstand for debatt først åpent og så mellom gruppelederne og ordføreren mens kommunestyret hadde en pause. Ordfører Nils Foshaug skar til slutt igjennom, og lot saken gå til avstemning. Det var kun Sps representanter som gikk inn for stansing.

– Vi har forholdt oss til at vi ønsker en ryddig prosess i budsjettsaken. Vi har valgt å ikke realitetsbehandle den, og stemmer derfor mot, sa gruppeleder for Ap, Steffen Jakobsen, om partiets stemmeforklaring.

Kritiserte Sp

Venstre holdt den samme linja.

– Vi stille oss bak det Steffen Jakobsen sa. Vi stemmer mot, men oppfordrer Så til å ta denne saken opp på et senere tidspunkt, hvor den hører hjemme, sa Rolf Austgard.

Hege Gjerdrum (partipolitisk uavhengig) var blant dem som ga ei bredere forklaring. Hun har tidligere kritisert Luneng for å ha hausa unødig opp stemninga knytta til helsehuset. Det gjorde hun igjen.

– Når du går så steike hardt ut, kjenner jeg at jeg blir provosert. Jeg har ikke vært med på nedlegging av helsehuset, og det kommer jeg ikke til å gjøre noen gang. Det er også folk andre steder i kommunen som hvert år kjenner på usikkerhet om har en jobb etter budsjettprosessen. Vi har bedt rådmannen om å finne innsparinger knytta til legetjeneste, og det er det han gjør. Jeg har et ønske om at vi ikke drar denne saken utover så det nesten blir en parodi, sa hun.

Powered by Labrador CMS