TRADISJONSMUSIKK: Målselv spelmannslag bestående av Terje Foshaug, Nina Fjeldet, Ola Årskog, Peder Foshaug, Julie Alapnes og Lars Erik Løvhaug, lader opp til Kalottspel med å runde av årets «fossmodaga» med fengende slåtter. Og litt lokal musikkhistorie.
TRADISJONSMUSIKK: Målselv spelmannslag bestående av Terje Foshaug, Nina Fjeldet, Ola Årskog, Peder Foshaug, Julie Alapnes og Lars Erik Løvhaug, lader opp til Kalottspel med å runde av årets «fossmodaga» med fengende slåtter. Og litt lokal musikkhistorie.

Hyggelig aktivitetshelg på Fossmotunet

FOSSMOEN: Målselv spelmannslag hadde æren av å runde av Fossmodagan, som arrangørene anser som et godt besøkt arrangement med stor aktivitet. - Vi er kjempefornøyde, sier de.

Publisert Sist oppdatert

Elsa Nymo er leder for Fossmotunets støtteforening, som i samarbeid med Midt-Troms museum arrangerte Fossmodagan lørdag og søndag denne helga. Og hun sier at hun er fornøyd med årets arrangement.

- Jeg er kjempefornøyd, både med oss sjøl som arrangører og det at alt klaffet. Og fornøyd med folk og utstillere som har stilt opp og bidratt. Det har vært stor aktivitet her hele helga, sier hun.

Lørdagens spel om grunnleggerne av gården, Ingeborg Fossmo og Jon smed, er én av de tingene hun ønsker å trekke fram, og også vevutstillingen til Olga Alapnes Berntsen som gikk vevlinjen på Høgtun for nøyaktig 60 år siden.

Knivsmed Per Edvard Paulsen fra Senja viser fram noen av knivene han har laget, mange med nydelig marmorering i stålet som blir til naturlig i prosessen. - Jeg lager brukskniver, og bruker lokalt trevirke i knivskaftene, forteller han.

- Det er morsomt å få vise fram Fossmotunet og gården slik som den var, og ekstra fint nå som Aase også står og speider ut over tunet, og over mot hovedhuset. Og at spelmannslaget avslutter arrangementet, er prikken over i-en, mener hun, og sier at deres fremste oppgave som støtteforening er å bidra til å bære tradisjonene videre.

Gammeldagse håndverkstradisjoner hører hjemme på et museumsområde. Hulda Hjemly Hagensen (nærmest) fører videre familiens strikketradisjoner, i likhet med sin mor, Aud Hjemly, i naboboden. Lengst borte står Trond Arstein og kona og selger treredskaper og kniver.

Rømte inn på låven

I form og innhold er de to arrangementsdagen litt ulike.

- Lørdag har vi en god del barneaktiviteter, og det kommer derfor mange barnefamilier. Søndag starter vi med gudstjeneste, og da kommer det mer pensjonister, sier Elsa Nymo.

Gudstjenesten som Sven Becker holdt søndag, skulle i utgangspunktet være utendørs, men akkurat i det det hele skulle til å starte, kom en skikkelig regnskur, og dermed trakk hele kirkelyden bestående av 50 personer inn på høyloftet i fjøset. En tilsvarende aktivitet har neppe har funnet sted i lokalet tidligere.

Denne formiddagen hadde Fossmotunet besøk av godt og vel tjue personer fra Nord-Tranøy pensjonistforening, og de fylte naturligvis en god del av de improviserte kirkebenkene på loftet.

Søndagens utegudstjeneste ble flyttet til låven på grunn av en dårlig timet regnskur søndag formiddag. Prest Sven Becker tok det med godt humør. - Det var hyggelig at det kom så mange, sa han.

Pensjonistforeninga er støtt og stadig på tur, og denne gangen ville de se Fossmotunet, ettersom mange ikke hadde vært her før.

- Det er gøy å se hva som finnes i lokalmiljøet, men jeg skulle ønske at enkelte av tingene i fjøsen kunne vært litt bedre beskrevet, det var flere ting jeg ikke visste hva var, mente ei av damene.

Været stort sett på lag

Med ei god blanding av kunsthåndverk av høy kvalitet for både utstilling og salg, samt historiske tilbakeblikk bakt inn i aktiviteter som fenger de fleste aldersgrupper, verdens beste rømmegrøt og underholdning av ymse slag, er Fossmodagan et årlig arrangement som mange gjerne får med seg. Noen kommer igjen hvert år, mens andre, som pensjonistene fra Senja, la søndagsturen sin hit til Målselv for første gang.

Å koke gomme på gammelmåten er bokstavelig talt en ni-til-fire-jobb. Røretaus er Kari Kvisle under veiledning av Marit Svendsen. - Det må røres hele tiden, og samtidig må en passe varmen, sier de. Ruth Alvheim svingte samtidig kjevlet og bakte flatbrød.

Været er jo alltid en «rysare», som det heter, ved arrangementer som for en stor del er tenkt å skulle foregå utendørs. Ihvertfall her i nord.

Selv om skyene så noe truende ut til tider, ble det med den ene regnskuren søndag formiddag, og det ble til og med enkelte solgrøtt begge dager.

Også i år hadde besøkende mulighet til å få være med på en gammeldags skoletime anno, noe som virket til å være svært populært. Og som streng og moderlig skolefrøken sørget Siv Garnes Sjåland for et informativt så vel som underholdende kvarter i den gamle skolestua.

I Rognmoskolen fra 1899 ga museumsansatt Siv Garnes Sjåland de besøkende en smakebit på en gammeldags skoletime. I tillegg til kunnskapsformidling sjekket lærerinna gjerne også personlig hygiene hos sine elever.

Rasmus Steinfinstad har gjennom mange år vært å treffe på ulike arrangmenter med sine treredskaper. Oslokvinnen Torunn Wiik (nærmest) er på besøk hos sin kusine i Sørreisa, Sissel Sørfosbog. Hun kjøpte tre sleiver, deriblant ei venstrehendt-sleiv.

Målselv spelmannslag bestående av Terje Foshaug, Nina Fjeldet, Ola Årskog, Peder Foshaug, Julie Alapnes og Lars Erik Løvhaug, lader opp til Kalottspel med å runde av årets «fossmodaga» med fengende slåtter. Og litt lokal musikkhistorie.

Olga Alapnes (80) gikk på Høgtun -57/58, der hun lærte seg flere dekorative vevteknikker. I helga stilte hun ut noen av sine arbeider gjennom seksti års kompanjongskap med vevstoler av ymse slag. - Det har vært en trivelig hobby, slår hun fast.

Powered by Labrador CMS