TREKKER VEKK FRA HYTTEOMRÅDER: Hyttefelt, med aktiviteten det medfører, fører til at rein trekker vekk fra slike felt, ifølge Oskal. Foto: Knut Solnes
TREKKER VEKK FRA HYTTEOMRÅDER: Hyttefelt, med aktiviteten det medfører, fører til at rein trekker vekk fra slike felt, ifølge Oskal. Foto: Knut Solnes

– Hyttefelt stor belastning for reindrifta

BARDU: Selv i perioder med lite folk og trafikk rundt hyttene, er hyttefelt det som påviselig har størst negativ effekt på rein.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser Helge Oskal i Hjerttind reinbeitedistrikt, som nå uttaler seg om Bardu kommunes kommunedelplan. Det er arealdelen i planen som er ute på høring, og Sametinget har allerede, som Nye Troms tidligere har skrevet, sendt innsigelse mot planens tilrettelegging for 22 nye hytter i Skoelvdal-området.

Hjerttind reinbeitedistrikt går også imot disse nye feltene og mener et par av dem også er planlagt slik at de strider imot reindriftsloven.

Rein trekker vekk fra hytter

– To felt er planlagt midt i flyttvei for rein, og de andre tett opp imot flyttvei. De vil innebære en forringelse av flyttvei. Hjerttind reinbeitedistrikt er definert som helårsdistrikt, og de aktuelle områdene brukes av reindrifta hele året. Områdene er særlig viktig som kalvingsområde, tidlig vårbeite og høstbeite. Områdene brukes også som oppsamlingsområde, sier Oskal.

Han henviser til forskning som er gjort på effekten hyttefelt har for rein. Forskningen viser at hyttefelt for villrein reduserer bruken av områder innen 5 til 15 kilometer fra hyttene med 50 til 100 prosent. For tamrein er den reduserte bruken en sone på 4 til 10 kilometer.

Mangelfull konsekvensutredning

– Hyttefelt er dermed den type inngrep med påviselig størst negativ effekt på rein, selv i perioder med lite folk og trafikk rundt hyttene. Ved bygging av hyttefelt blir det bygget veier, kraftlinjer og løypenett. Det utvikles også ofte annen næringsvirksomhet så som skitrekk og organisert motorisert ferdsel. Det er dokumentert økt beitebelastning som følge av at reinen blir presset sammen på mindre områder, sier Oskal.

Han mener konsekvensutredningen i planforslaget fra Bardu kommune er svært mangelfull, og mener de samlede virkningene ulike tiltak vil ha for reindrift, ikke er vurdert.

«For å få komme unna den fragmenteringen av reinens beiteareal som foregår i distriktet nå, er det helt nødvendig med helhetstenking og interkommunalt samarbeid. Distriktet er allerede i dag belastet med hyttefelter, både i Bardu kommune og tilgrensede kommuner», skriver Oskal.

Powered by Labrador CMS