KAN BLI UTEN KANTOR: Etter samarbeidsproblemer med kantor Sigbjørn Solvang (innfelt) over lengre tid skal Målselv kirkelige fellesråd i dag diskutere en eventuell oppsigelse av kantoren.
KAN BLI UTEN KANTOR: Etter samarbeidsproblemer med kantor Sigbjørn Solvang (innfelt) over lengre tid skal Målselv kirkelige fellesråd i dag diskutere en eventuell oppsigelse av kantoren.

I dag kan kantoren bli oppsagt

MÅLSELV: I dag skal kantor Sigbjørn Solvangs videre ansettelsesforhold avgjøres i Målselv kirkelige fellesråd. Bakgrunnen skal være at arbeidsgiveren oppfatter Solvang som illojal og har manglende forståelse for sin arbeidsrolle.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge dokumenter som Nye Troms har fått tilgang til, har det over tid pågått samarbeidsproblemer mellom kantor Sigbjørn Solvang og ansatte i Målselv prestegjeld. Kirkeverge Roald Wikran har i et forhåndsvarsel til Solvang skrevet en utdypende begrunnelse av hvorfor de nå skal avgjøre Solvangs fremtid som kantor i prestegjeldet.

«(…) etter arbeidsgivers oppfatning har (du) begått pliktbrudd i form av at du gjentatte ganger har utvist illojalitet mot fellesrådet som din arbeidsgiver og kirkevergen som din nærmeste leder», skriver Wikran.

Videre skriver han at Solvang ikke utfører arbeidsoppgaver som er pålagt ham, og at han gjentatte ganger har vist manglende rolleforståelse. Samarbeidsproblemene skal ha pågått over flere år. Allerede i 2012 skal Solvang ha fått skriftlig varsel om sitt arbeidsforhold i Målselv prestegjeld. Etter flere møter skal Målselv kirkelige fellesråd i 2013 ha vedtatt at Solvang ikke blir oppsagt, men at det må en holdningsendring til. Wikran skriver at forutsetninga for dette vedtaket ikke er oppfylt fra Solvangs side, og at fellesrådet derfor skal vurdere hans ansettelsesforhold på nytt.

«Arbeidsgiver kan ikke lenger akseptere at det må brukes tid og ressurser på at du ikke er villig til å innrette deg etter arbeidsgivers avgjørelser innenfor styringsretten», skriver kirkevergen.

Negativt arbeidsmiljø

Wikran nevner blant annet at Solvang i 2014 skal ha vært engasjert som organist for Forsvaret samtidig som han var delvis sykemeldt fra sin stilling som kantor. Han viser også til at Solvang i 2015 har vært dirigent for Mellembygd mannskor, til tross for at han har fått fritak fra dirigering i prestegjeldet på grunn av helsemessige forhold. I tillegg skal Solvang ha unnlatt å utføre pålagte arbeidsoppgaver. Kirkevergen nevner også avlysning av konserter, innblanding i menighetsrådets arbeid og at Solvang skal ha omtalt Wikran og andre i negative ordlag.

«Arbeidsgiver har mottatt flere avviks- og bekymringsmeldinger fra ansatte vedrørende det psykososiale arbeidsmiljøet», skriver Wikran.

Noen av de som jobber tettest med kantoren, har sendt inn bekymringsmeldinger hvor de beskriver situasjoner som de har følt seg ukomfortable i. Baksnakking, beskyldninger og at Solvang setter ansatte opp mot hverandre er noe av det som blir uttrykt i bekymringsmeldingene. Flere av de ansatte reagerer også på det de oppfatter som Solvangs manglende tilstedeværelse på kirkelige handlinger.

Kan avgjøres i dag

Av dokumentene kommer det imidlertid også fram at ikke alt er svart/hvitt, og at Solvang får støtte fra involverte i menigheten som ønsker å tale hans sak. Solvang bekrefter at det er reist oppsigelsessak mot ham, men ønsker ikke å kommentere noe utover dette. Kirkeverge Roald Wikran og Prost Gunn Elvebakk ønsker ikke å kommentere saken. Tillitsvalgt i Fagforbundet, Hilde Wikeland, ønsker heller ikke å kommentere saken.

– Jeg har overhodet Ingen kommentar, for det er en personalsak, sier hun.

Nye Troms har fått bekreftet at ansettelsesforholdet til Solvang skal tas opp i dagens møte i Målselv kirkelige fellesråd.

Powered by Labrador CMS