ÉN AV DE FØRSTE: Melkebonde Karl Arne Lyngås var mandag i gang med slåtta på gården sin i nedre Kirkesdalen. Tidsmessig ligger han litt bak eget skjema, men han er likevel én av de første i vårt område.
ÉN AV DE FØRSTE: Melkebonde Karl Arne Lyngås var mandag i gang med slåtta på gården sin i nedre Kirkesdalen. Tidsmessig ligger han litt bak eget skjema, men han er likevel én av de første i vårt område.

I gang med slåtta

KIRKESDALEN: Vekstsesongen har vært god, og allerede mandag var Karl Arne Lyngås i gang med slåtta på gården sin i nedre Kirkesdalen.

Publisert Sist oppdatert

– I år har jeg startet opp litt senere enn jeg normalt pleier, men jeg satser på å være ferdig i løpet av neste uke. Det betyr at forholdene så langt i år har vært ganske bra, sier Lyngås.

Én av de første

Karl Arne Lyngås er melkebonde med 20 melkekyr og totalt nærmere 50 dyr i besetninga si. Og selv om han tidsmessig ligger litt bak eget skjema, så er han én av de første i vårt område som er i gang med slåtta.

– Jeg har ikke hørt om så mange andre som har startet, men jeg regner med at de fleste kommer i gang nå ganske snart, sier han.

Med mye sol i mai, så det ut til at det kunne bli en tidlig start for bøndene i år.

– Mai var nesten litt for fin, men så kom det noen ganske kalde dager i juni som gjorde at vi måtte utsette oppstarten litt. Men det blir nok to innhøstinger i år, sier Lyngås.

De fem siste årene har vært kontrastfylt for mange bønder i området, og da spesielt i Kirkesdalen. I 2010 opplevde man nærmest et katastrofeår da avlingssvikt var et faktum i Målselv, så vel som i Bardu og Balsfjord. Og i 2012 ble flere bønder berørt av flommen. Det ble de også på Lyngås.

– Jeg vet nesten ikke hva som var verst av 2010 og 2012. 2010 var iskaldt og ga dårlig avling, mens i 2012 måtte vi kjøpe inn store mengder fôr. Ennå så har det ikke stabilisert seg helt etter flommen, men neste år vil jeg tro at vi kan være tilbake til det normale. Det går opp og ned hele tida, men i år har vi ikke mye å klage på, sier han.

Godt normalår

Det er ikke bare på Lyngås at vekstsesongen har vært god så langt i år. Fagkonsulent ved landbrukskontoret i Målselv, Mette Anfeltmo, beskriver forholdene som et godt normalår for bøndene i Målselv.

– Vekstsesongen har vært ganske god. Det startet bra med mye sol i mai, og overvintringa har generelt vært veldig bra på innlandet. Men så fikk vi en liten periode hvor det ble litt tørt, før det ble ganske kaldt i perioder i juni. Men det ser ut til å bli et godt normalår de fleste plassene i kommunen, sier hun.

Anfeltmo har ikke oversikt over hvor mange som har startet med slåtta i kommunen, men regner med at de fleste kommer i gang i løpet av de nærmeste dagene.

– Det kommer litt an på hvor i kommunen man bor, men de fleste jeg har snakket med skal enten starte i helga eller i begynnelsen av neste uke, sier hun.

Godt også i Bardu og Balsfjord

Og det samme ser ut til å være tilfelle i Bardu og i Balsfjord. Mye sol i mai og kaldt vær i deler av juni har gjort at forholdene ikke ga mulighet for en tidlig innhøstingsstart i juni. Men i Bardu er det, ifølge enhetsleder for landbruket, Ingeborg Nygård, flere som er i gang.

– Vi har en del variasjoner i kommunen, men jeg har snakket med flere som er i gang. Spesielt på Bardujord er det en del som har startet, men ikke alle. I Salangsdalen og i Nedre Bardu har jeg ikke registrert noen som er i gang, og i Sørdalen tror jeg de driver og gjør seg klar. Men det ser ut til at de fleste vil være i gang nå ganske snart, sier hun.

Fagleder ved landbruksavdelinga i Balsfjord, Jørgen Bjørklid, hadde torsdag ikke registrer noen som var i gang med slåtta. Men også her er det like før.

– Jeg skal ikke utelukke at det er noen som er i gang, men jeg har ikke snakket med noen som har vært det. Men det ser ut til å bli en grei sesong i Balsfjord. Det er tett med gress, så om vi får mye godvær framover kan det bli ei god innhøsting, sier han.

Når det gjelder isbrann, så har ikke dette vært et problem for noen av våre tre kommuner. I Målselv og i Balsfjord har verken Anfeltmo eller Bjørklund registrert noen som har hatt et problem med dette. I Bardu har de fått inn ei melding.

– Vi fikk inn meldinga, men vi hørte ikke noe mer rundt det. Da har vi fått inn flere meldinger om soppskader, uten at dette har vært noe stort problem generelt, sier Nygård.

Powered by Labrador CMS