I klimaforandringenes skygge

Arne M. Kvalvik. Arkivfoto: Kari Anne Skoglund
Arne M. Kvalvik. Arkivfoto: Kari Anne Skoglund

«Utviklingen i Norden er et markant eksempel på, at det er mulig å skape økonomisk vekst, moderne arbeidsplasser og omfattende offentlig velferd sammen med et rettferdig skattesystem.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Den nordiske modell står i dag som et eksempel på at progressiv sosialdemokratisk politikk er mulig. Med bakgrunn i denne suksess har arbeiderbevegelsen et særlig ansvar for at presentere et bud på en nordisk modell, hvor energipolitikk, arbeidsplasser og konkurranseevne henger sammen med det nødvendige hensyn til miljø og klima.

Utviklingen i Norden er et markant eksempel på, at det er mulig å skape økonomisk vekst, moderne arbeidsplasser og omfattende offentlig velferd sammen med et rettferdig skattesystem. De nordiske land er blant verdens rikeste og befolkningen i de nordiske land er for en stor dels vedkommende blant de best stilte i en global sammenheng.

Samtidig står de nordiske land overfor markante utfordringer i omstillingen til en økonomisk utvikling, som ikke vil bidra til en ytterligere eskalering av klimaforandringene.

For de nordiske sosialdemokrater og fagbevegelsen er målet, at Norden blir en klimapolitisk foregangsregion. I dag beundres den nordiske modell i Europa og andre steder. Det forplikter oss til å gå foran og vise mulighetene for fortsatt økonomisk vekst og sosial utvikling kan gå hand i hand med hensyn til miljø og klima.

I denne forbindelse er el-markedet av særlig betydning. Den energiintensive industriens vilkår har særlig stor betydning i Norge, Sverige og Finland. For en stor dels vedkommende er denne industriens framvekst og utvikling bygget på at stor geografisk avstand er kompensert gjennom lave energipriser. Det er derfor viktig at utviklingen av ny el-produksjon og energieffektivisering faktisk sikrer mulighetene for fortsatt rimelige vilkår i Norden. Disse industrier er allerede i dag blant verdens mest energieffektive. Den videre utvikling av sammenhengen mellom erhvervspolitikk og klimahensyn må derfor bygge på, at da el-markedet ikke fungerer etter læreboka om fri konkurranse, så er det nødvendig, at samfunnet aktivt sikrer konkurransedyktige el-priser gjennom aktiv styring og aktiv investeringspolitikk.

Samferdselspolitikken utgjør også et punkt av særlig interesse. Trafikken økes både på grunn av økt internasjonal samhandel, økt levestandard og en lengre avstand mellom arbeidsplass og bosted for mange nordiske lønnsmottakere. Trafikk, både vare- og persontransport, har derfor stigende miljø- og klimapolitiske konsekvenser. Her er det utfordringen ligger i å utvikle samferdselspolitikken, som både tillater stadig økonomisk vekst og hensyn til klima og miljø. Det som vil bedre samferdselspolitikken i Nord-Norge, det er å få Nord-Norge banen på skinnene.

Som klimapolitisk foregangsregion kan Norden gå foran med en økonomisk omstilling, hvor vi sikrer et avgjørende hensyn til miljø og klima, og som samtidig gagner arbeidslivet. En slik omstilling er ikke særlig annerledes fra innføringen av ny teknologi og de utfordringene vårt samfunn for øvrig møter fra globaliseringen. Reguleringer og skattepolitikken er viktige instrumenter. Omstillingen kan både sikre nye og mer moderne arbeidsplasser, samtidig med at nordiske virksomheter får klare konkurransefordeler ved å være «first-movers» i denne omstilling. Ifølge FN forskere er det no flere mennesker, nemlig 20 millioner, drevet på flukt av miljøproblemer enn av krig og konflikter. Det er en uholdbar situasjon. Det er en ubekvem sannhet at verden må forbedre seg på klimapolitikken. Men det er en bekvem sannhet at god klimapolitikk også er en god forebyggende flyktningpolitikk.

Klimapolitikk må ikke bli en ulikhetsmaskin. Arbeiderpartiet skriver at de vil ha en rettferdig klimapolitikk for hele landet. Det neste tiåret skal utslipp kuttes, nye jobber skapes og forskjellene reduseres – samtidig. Det kan ikke overlates til markedet alene eller hver enkelt privatperson. Det klarer vi bare i fellesskap, og det krever sosialdemokratisk politikk og en mer aktiv stat, skriver Arbeiderpartiet.

I framtida vil de tryggeste arbeidsplassene være natur og klimavennlige. Norge har de beste forutsetningene for å bygge ny klimavennlig industri basert på ren, norsk energi.

Norges klimaforurensning er et lite «musepiss» i havet. Dette i forhold til land som virkelig forurenser miljøet. Behøver ikke nevne noen navn. Det er rikelig av forurensning i verden.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS