KLATREGLEDE: Astrid ser fram til mye aktivitet i klatreveggen. I bakgrunnen har Denniz fullt fokus på klatringa. Foto: Malin C. S. Myrbakken
KLATREGLEDE: Astrid ser fram til mye aktivitet i klatreveggen. I bakgrunnen har Denniz fullt fokus på klatringa. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Ikke lenger bare en vanlig gymsal

KARLSTAD: For bare noen uker siden var gymsalen på Karlstad oppvekstsenter en helt vanlig gymsal. Nå har den fått seg en fargerik klatrevegg med hele nitten forskjelligeklatreløyper.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en fantastisk foreldregjeng og dugnadsgjeng, sier rektor Kenneth Angell.

Tirsdag beskuet han klatreveggen sammen med flere av de som har sørget for at veggen har blitt en realitet. For et drøyt år siden foreslo klatreentusiastene Bent Vidar Eilertsen og Kerstin Holmberg å bygge en klatrevegg i gymsalen på Karlstad oppvekstsenter. Siden det har ballen bare rullet, og nå kan barn og voksne snart utfordre sine klatreferdigheter i en splitter ny vegg. FAU, med leder Mariann H. Moen i spissen, har vært drivkrafta bak prosjektet. De kan ikke drive selve veggen, og derfor skrev Målselv kommune og Målselv IL under på en samarbeidsavtale i august. Med det har Målselv IL blitt driver av sin aller første klatrevegg. Gunnar Eriksen i Målselv IL forteller at de har opprettet et klatreutvalg med håp om at det skal bli ei klatregruppe på lik linje med for eksempel idrettslagets fotballgruppe.

– Som friidrettslag håper vi det gir aktivitet til alle medlemmer i Målselv IL. Jeg er hellig overbevist om at det blir ei bra gruppe, sier Eriksen.

Vanskelighetsgrad

I stedet for å søke om tippemidler for veggen, ble det avgjort å prøve å finansiere veggen ved hjelp av lokale bedrifter, lag og foreninger. Dette fordi veggen falt litt mellom to stoler for å få tippemidler, og fordi den ville være fortere ferdig dersom lokale krefter ble med på et spleiselag. Det skulle ikke vise seg å være et problem å få økonomisk hjelp, og både Grendelaget KHK og Nedre Målselv Elveeierlag er blant de som har bidratt. Arne Lange i elveeierlaget forklarer at overskuddet fra fiskekortsalget går til gode formål.

– Selvfølgelig vil vi støtte klatreveggen, det er en aktivitet som er på tur opp, sier Lange.

Ifølge Odd Tangen var det god giverglede fra grendelaget også.

– Vi vil støtte aktivitet i bygda, og er glad for at ikke alt må til Bardufoss. Klatreveggen er en kjempeflott aktivitet for ungene også, sier Tangen.

Espen Rydeng, Erling Mortensen, Ole Halstein Østgaard og initiativtager Eilertsen har hatt ansvaret for å bygge veggen. Det har kostet rundt 150 000 kroner med alt av byggematerialer og sikkerhetsutstyr, men den reelle summen er betydelig høyere dersom man regner med alle arbeidstimene som er lagt inn i arbeidet. I tre og ei halv uke har de jobbet nærmest hver ettermiddag for å få veggen på plass. Til slutt brukte Eilertsen en god del timer i veggen for å montere klatreløypene. Til sammen 19 ulike løyper i forskjellige fargekoder finnes på veggen.

– Jeg har tenkt mye på hvordan vi kan utnytte veggen. Her er det masse lure triks for å følge farger, sier Eilertsen.

KLATREGLEDE: Astrid ser fram til mye aktivitet i klatreveggen. I bakgrunnen har Denniz fullt fokus på klatringa.

Stolt

Nå skal han holde klatrekurs for lærere, barnehagepersonell og de som ønsker det i FAU. For selv om Eilertsen elsker å klatre, må han ha tid til familieliv også. Med flere voksne som har et såkalt brattkort, kan man fordele oppgaven med å sikre de som klatrer. Da kan flere få glede av å bruke veggen både i skoletida og om ettermiddagene. Eriksen i Målselv IL ser for seg at det kan bli en sosial arena hvor både barn og foreldre kan gjøre en aktivitet sammen, eller hvor man kan møtes for en ettermiddagskaffe mens barna klatrer. Når flere har fått brattkort, vil det bli en offisiell åpning av klatreveggen. Det ser alle frem til.

– Vi er veldig kry og stolt over å ha fått det til. Dugnadsånden er stor, vi er heldig som har slike folk i bygda, sier Moen.

Powered by Labrador CMS