SMITTESPORING: Talsperson for Hæren, Eirik Skomedal, forteller fredag at de leter etter den første smittede personen i leiren. Bilde er fra torsdagens pressekonferanse i kommunehuset på Setermoen. Foto: Marius Mikalsen
SMITTESPORING: Talsperson for Hæren, Eirik Skomedal, forteller fredag at de leter etter den første smittede personen i leiren. Bilde er fra torsdagens pressekonferanse i kommunehuset på Setermoen. Foto: Marius Mikalsen

Ikke mistanke om at smitten stammer fra festen i leiren

BARDU: Det er enda uavklart hvor smitten inne i Setermoen leir stammer fra. Hærens talsperson mener festen med 200 deltakere ikke er smittekilden.

Publisert Sist oppdatert

På fredags ettermiddag var det ifølge Hærens talsperson Eirik Skomedal ikke mistanke om at smitten stammer fra arrangementet med 200 deltakere på Setermoen leir. Da arrangementet ble gjennomført i henhold til de smittevernregler som er gitt til slike arrangement.

– Smitten skal ikke ha oppstått under arrangementet, den må jo ha kommet utenfra og inn i leiren på et tidspunkt. Det er tilbake til dette punktet vi nå jobber for å få kontroll på hendelsesforløpet, slik at vi kan finne den første smittede, sier Skomedal.

I henhold til smittevern

Han har ingen videre kommentar til hvorfor et slikt arrangement ble gjennomført i disse tider, ut over at arrangementet var innenfor de nasjonale smittevernreglene som gjaldt på det tidspunktet.

Skomedal har ikke oversikt over tiltak som gjøres av de amerikanske soldatene i leiren, da de håndterer dette selv. Men han legger til at han forventer at det gjøres tiltak innad i gruppen.

De amerikanske soldatene er på Setermoen for å trene og ha en øvelse i arktiske omgivelser, sammen med Brigade nord. Det er enda ikke avklart om smittetilfelle vil ha noen effekt på øvelsen, ifølge Eirik Skomedal.

Skaper feil inntrykk

Barduordfører Toralf Heimdal mener det skaper feil inntrykk av korona-situasjonen, når Hæren og holder et slikt arrangement. Likevel vil han benytte anledningen til å gi litt skryt til Hæren.

– Det er to sider av saken. Den ene er smittetilfelle, som er snakket mye om. Den andre er at Forsvaret har gjort en kjempejobb gjennom hele denne krisa, og holdt smitten tilbake lenge, sier Heimdal.

Han forklarer at han ser utfordringen Hæren har på Setermoen leir, i forhold til tettheten blant personene inne på leiren og at de normale aktivitetene som gjennomføres kan ha mye kontakt mellom personer. I tillegg trekker han fram at Hæren alltid er på tilbudsida når det kommer til bistand ovenfor Bardu kommune.

– Vi i kommunen er veldig godt fornøyd med det samarbeidet som er mellom kommune og hær, sier Toralf Heimdal.

Powered by Labrador CMS