FRAVÆRS-SMELL: Sykefraværet økte for første gang på flere år i Bardu kommune i 2019. Fraværet gikk i taket da en influensabølge rammet i første kvartal. Foto: Knut Solnes (Arkiv)
FRAVÆRS-SMELL: Sykefraværet økte for første gang på flere år i Bardu kommune i 2019. Fraværet gikk i taket da en influensabølge rammet i første kvartal. Foto: Knut Solnes (Arkiv)

Influensaepidemi slo ut ansatte – det kostet kommunen 3 millioner

BARDU: Da influensabølgen kom, gikk fraværet i Bardu kommune taket. Nå slår fraværstallene ut både på kommunens fraværsstatistikk og på kommuneregnskapet for fjoråret.

Publisert Sist oppdatert

Det var en influensabølge i fjor vinter som nå slår hardt ut på Bardu kommunes sykefraværsstatistikk for 2019. Så hardt at det samlede sykefraværet i kommunen skvatt opp, og nå er den høyeste på flere år.

Bardu kommune har hamret ned sykefraværet jevnt og trutt over en periode på mange år. Men da influensabølgen slo til var løpet kjørt for nedgangen i fraværet. I løpet av årets tre første måneder gikk fraværet i taket som følge av enfluensaepidemien i bygda.

I neste uke får administrasjonsutvalget i kommunen se tallene som viser at sykefraværet er tilbake på samme nivå som i 2016 – nemlig 7,1 prosent.

I fjor var tallet helt nede i 5,2 prosent.

Stor økning

Det er personalsjef Anne Løkse Berthinussen som har utarbeidet tallene som rådmannen nå legger fram.

– Det har vært en, for oss, stor økning i fraværet. Men dersom vi splitter opp, så ser vi tydelig belastningen av en kraftig influensaepidemi som satte mange ansatte ut av spill de tre første månedene av året. I den perioden var fraværet på 9,2 prosent, mens det fra august og ut året var under 6 prosent, er ordlyden i kommentaren til saka som legges fram for politikerne.

Må ned

Tallene de siste årene for Bardu kommune viser et sykefravær i 2015 på 7,9 prosent. Så gikk fraværet gradvis nedover i 2016 til 7,1 prosent, 2017 til 6 prosent, og til det i 2018 var helt nede i 5,2 prosent.

Når sykefraværsstatistikken nå offentliggjøres og tas opp politisk, skriver rådmannen i saksframlegget at man allerede i år bør ned på sykefraværsnivået for 2018.

Kostet 3 millioner

Rådmannen presenterer nå også tall på hva sykefravær koster, og hvor mye man da får i økte eventuelt reduserte utgifter i takt med at fraværet går opp og ned.

– Det er viktig å nevne at i henhold til Nav sine tall for Bardu kommune gir det en innsparing/utgift på 1,5 millioner per prosent vi reduserer eller øker sykefraværet, heter det i saksframleggert.

Det betyr altså at økningen i sykefraværet i 2019 kostet Bardu kommune tett på 3 millioner kroner.

Administrasjonsutvalget har møte førstkommende onsdag.

Powered by Labrador CMS