Ingen Brigade for 200 millioner, Senterpartiet!

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes fra Høyre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Stortingsrepresentant Hårek Elvenes fra Høyre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Det er for tiden en avgrunn mellom Senterpartiets løfter, og finansieringen av løftene, særlig i forsvarspolitikken. Liv Signe Navarsete og Emile Enger Mehl gjør et halvhjertet forsøk på å forsvare løftebruddene i et innlegg 9. desember.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Senterpartiet påstår å ville investere i langtrekkende luftvern. Ja, på papiret, men i realiteten ikke. Langtrekkende luftvern koster mer enn 20 milliarder kroner å anskaffe, og et ukjent antall millioner å drifte. Dette kan kun finansieres ved å legge mer penger inn i planen eller å ta ut andre investeringer. Senterpartiet gjør ingen av delene. Russland har utviklet avanserte missiler som i dag ikke kan stoppes av noe kjent forsvarssystem. Regjeringen vil derfor prioritere videreutvikling av NASAMS luftvern, med medium og kort rekkevidde. Samtidig skal det utredes hvilket fremtidig langtrekkende luftvern Norge skal anskaffe. Navarsete og Mehl antyder til overmål at det ikke skal etableres luftvern på Evenes. Det er direkte feil. Det blir NASAMS luftvern på Evenes.

Senterpartiet hevder å ville opprette en ny Brigade Sør. Forsvarssjefen så for seg en Brigade i sør med tre motoriserte infanteribataljoner pluss støtteavdelinger. Dette vil koste om lag 12 milliarder bare i nytt materiell. Hvilken brigade Sp vil ha, og til hvilken kostnad er det om mulig kun Sp som vet, men Sps forslag har fint lite til felles med Forsvarssjefens råd. Å kalle hæravdelingene på Østlandet en ny Brigade sør, uten å legge inn penger til mer våpen og materiell, gir ikke økt kampkraft. Stortinget er helt ukjent med hva som skal inngå i denne brigaden, og kostnadene. Regjeringen prioriterer i stedet å bygge opp Brigade Nord til en mekanisert brigade med fire kampbataljoner, og oppbygging av Finnmark landforsvar.

Stortinget gjorde et grundig arbeid før den nye Langtidsplanen for Forsvaret ble vedtatt. Utenriks- og forsvarskomiteen har stilt om lag 150 skriftlige spørsmål til Forsvarsdepartementet, ikke minst om kostnadene ved ulike tiltak. Svarene er vel kjent, også for Senterpartiet. Problemet er at når svarene fra Forsvarsdepartementet ikke lar seg forene med Senterpartiets overbudspolitikk, hoppes de glatt over.

Regjeringspartiene har tatt ansvar sammen med Ap og FrP og dannet flertall for en forsterket Langtidsplan for forsvaret som faktisk er finansiert. Senterpartiets underfinansierte plan ville kastet Forsvaret tilbake i et uføre der oppgaver, struktur og økonomi ikke henger sammen. Konsekvensen vil vært at Forsvaret over tid hadde forvitret og den pågående oppbyggingen av forsvarsevnen ville fått et tilbakeslag.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS