Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Ingen innspill tatt til følge

MÅLSELV: Rådmannens innstilling i brøyte- og veiprivatiseringssaken er uendret.

Publisert Sist oppdatert

I dag skal plan- og næringsutvalget ta stilling til om de skal privatisere en rekke veier hvor det er få eller ingen fastboende. De skal også si ja eller nei til vintervedlikehold av private veier som kommunen i en årrekke har påtatt seg brøyteansvaret for.

Etter høringsrunden kom det inn 18 ulike innvendinger på forslagene. Argumentene til berørte til tross, rådmannen står på den samme innstillinga som før høringsrunden.

«Rådmannen har vurdert de innkomne merknadene til å ikke være av en slik art og omfang at endringer tilrås», skriver saksbehandler og veisjef Gunnar Nerdal i saksframlegget.

Med det er det 34 veier som står i fare for å bli privatisert, og veier kan miste brøytinga. Veiprivatiseringen vil gjelde for 36,803 km vei, og det gir et innsparingspotensial på over 2,3 millioner kroner. Kommune-

administrasjonen gir et brøyte-nei til 12,110 km fordelt på 18 allerede private veier. Hva kommunen tjener på det, er vanskelig å fastslå. En av årsakene er at denne saken utløser ei tilskuddsordning som gjelder for private veier over 300 meter. Her er tilskuddsbeløpet på 20 kroner løpemeteren.

«Rådmannens forslag til nedlegging tar utgangspunkt i kommunens økonomiske situasjon og overlater til kommunestyret å vurdere i hvilken grad de «føringer» som ligger i kommuneplanens arealdel og konsesjonsloven, skal hensyntas», skriver han.

Når det gjelder privatisering av veier, vil retningslinjene være som følger: Veier med liten eller uten bosetting blir nedlagt. Det samme gjelder for veier i regulerte hytte- og friluftsområder. Nedleggelser hvor det kommer inn en form for offentlig interesse og sosiale interesser, skal avgjøres i hvert enkelt tilfelle.

Saken skal til videre behandling i formannskapet allerede på torsdag, og til endelig behandling i kommunestyret 6. desember.

Powered by Labrador CMS