MILJØFARE: Perpetuum på Stormoen har startet jobben med å ta i mot forurensede masser, med stoffer som er falige for miljøet. Foto: Leif A. Stensland (Arkiv)
MILJØFARE: Perpetuum på Stormoen har startet jobben med å ta i mot forurensede masser, med stoffer som er falige for miljøet. Foto: Leif A. Stensland (Arkiv)

Innbygger reagerer på miljøgifter på Stormoen

BALSFJORD: Karl-Einar Westerås synes det er bekymringsverdig at Perpetuum Circuli på Stormoen skal ta imot det han beskriver som miljøgifter ved sitt deponi. Administrerende direktør og daglig leder i Perpetuum forsikrer imidlertid at de har full kontroll.

Publisert Sist oppdatert

I et leserinnlegg stiller Karl- Einar Westerås kritiske spørsmål og uttrykker bekymring omkring at Perpetuum på Stormoen i Balsfjord skal ta imot PFAS- og PFOS-stoffer ved sitt deponi.

«Jeg mener opplegget på Stormoen må stoppes øyeblikkelig,» skriver Westerås.

Giftig

Det var Nordlys som i slutten av november skreiv at betydelige investeringer har gjort den nordnorske avfallsaktøren Perpetuum godkjent som mottaker for PFAS-forurensede masser.

Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) er organiske fluorforbindelser og miljøgifter som har vært brukt siden 1950-tallet, og som i dag forurenser jordmasser både i Norge og internasjonalt. At Perpetuum er i gang med å ta imot disse stoffene, bekymrer Westerås.

«Disse stoffene har mange varianter og er et av de ti mest giftige miljøgifter. De er en del kjemiske forbindelser som de senere år har fått stadig større oppmerksomhet. Dette skyldes forskning på stoffene som har gitt bedre kunnskap. Kunnskap som beviser stoffenes skadelige helse- og miljøvirkninger. De er skadelige for mennesker, dyr og fisk. Skadevirkningene kan være kreft, dårligere immunforsvar, skade på lever, foster, økt kolesterolnivå hos voksne og forstyrrende stoffskifte,» skriver Westerås i sitt leserinnlegg og viser til en rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet.

Han skriver at stoffene bruker lang tid på å brytes ned i naturen, og hos mennesker. Samt at stoffene spres lett over lange avstander ved hjelp av vann, hav og luftstrømmer.

Spørretimen

Også i kommunestyrets spørretime i starten av desember, var stoffene som skal håndteres på Stormoen tema for debatt. Det var Senterpartiets Helga Gåre som uttrykte sin bekymring i desembermøtet. Hun fikk da til svar fra ordfører Gunda Johansen at det ikke var sikkert at Perpetuum på Stormoen skulle ta imot disse stoffene, men at de har fått tillatelse til det.

Debatten ble raskt avsluttet ved at det ble konstatert at formannskapet er invitert til bedriftsbesøk på Perpetuum på nyåret, og at de da kan få stille spørsmål til de som sitter på svarene på dem.

Ingen grunn til bekymring

Administrerende direktør i Perpetuum, Are Lorentsen, sier til Nye Troms at han kan skjønne at det virker skremmende når ord som gift blir brukt, men at det ikke er noen grunn til bekymring. Heller ikke for de som bor på eller i nærheten av Stormoen.

- Å kalle det for gift blir litt feil, for det er ikke gift det er snakk om, slik man normalt bruker det begrepet. Det er et stoff, eller en rekke stoffer, som er et miljøproblem, sier Lorentsen, og poengterer at mye av det som tas imot av Perpetuum tas imot, nettopp fordi det utgjør et miljøproblem.

Han forklarer at PFAS og PFOS er samlebetegnelser på en rekke stoffer, og at dette er stoffer som det er viktig at man forsøker å holde unna naturen. Likevel er dette stoffer som finnes overalt omkring oss, og til og med i oss, ifølge Lorentsen.

- Det er et stoff som er brukt i så mange sammenhenger. Man finner det i alt fra stekepanner til regntøy. Det er stoffer som er nær sagt overalt, sier han.

Han forklarer at Perpetuum vil være en bidragsyter til at stoffet blir samlet opp og holdt i sjakk, slik at det ikke slipper ut i naturen. Det er de siste årene man har skjønt hvor miljøfarlig stoffet kan være.

- Vi har vært med på å utvikle metoder som gjør at vi kan håndtere dette, og det er det veldig få som har gjort. Det gjør at vi er i stand til å ta imot større mengder, sier Lorentsen.

Akkurat hvor mye av selve stoffet de tar imot er ifølge den administrerende direktøren vanskelig å beregne. For konsentrasjonene er på nanogram- og mikrogramnivå. Men bedriften tar imot forurenset masse som har stoffet i seg.

- Vi kan ta imot inntil 100 000 tonn forurenset masse, og det kan mest sannsynlig utvides til å bli mer.

Og Perpetuum er allerede i gang med å ta imot forurenset masse. Både fra flyplassen på Bardufoss og på Evenes har de mottatt masser.

- Det blir lagt i en ny celle i deponiet, og i bunnen av deponiet, så ligger en sorbent, som gjør at stoffet låses fast og ikke slippes videre.

Renseanlegg

Likevel så er det et renseanlegg for det vannet som slipper ut av deponiet, der Perpetuum hele tiden måler og følger med på konsentrasjonen av stoffet.

- Det er et miljøfarlig stoff, men det er ikke sånn at det er farlig å ta i jorda som stoffet er i. Vi har også tatt imot skytebanemasser, som har konsentrasjoner av bly og kobber. Det blir samme prinsippet. Det er ikke noe man ønsker at skal ligge ute i naturen, fordi da har man ikke kontroll på det videre forløpet, sier Lorentsen.

- Det er også viktig å påpeke at disse stoffene ikke foreligger i gassform, eller gir gassutvikling, så luftforurensning er ikke et tema i denne forbindelsen.

Stein Erik Nilsen er daglig leder ved anlegget på Stormoen. Også han understreker at Perpetuum har full kontroll, og at det tross alt er tryggere å ha stoffet i deponi på Stormoen enn ute i naturen.

- Det er stoffer som er farlige når de er ute i naturen, men vi tar det inn og behandler det. Og hele opplegget er godkjent av Fylkesmannen og Miljødirektoratet, slår han fast.

Powered by Labrador CMS