SETERVEIEN BARNEHAGE: Mannen som trengte seg inn på barnehageområdet, er tatt hånd om av politiet og helsemyndighetene. Foto: STEIN WILHELMSEN, NORDLYS
SETERVEIEN BARNEHAGE: Mannen som trengte seg inn på barnehageområdet, er tatt hånd om av politiet og helsemyndighetene. Foto: STEIN WILHELMSEN, NORDLYS

Inntrengeren kommer ikke tilbake til mottaket

BARDU: Det var en asylsøker ved Setermoen mottak som forårsaket den dramatiske hendelsen i Seterveien barnehage mandag. Det kom overraskende på mottaksleder Per Inge Kristiansen.

Publisert Sist oppdatert

Den forvirrede mannen som hoppet over gjerdet til barnehagen og forsøkte å ta et av barna, og som havnet i basketak med politiet da de kom til unnsetning, er tatt hånd om av politiet og helsemyndighetene.

– Vi har bedt UDI om bistand til å få ham fjernet fra Setermoen, sier Kristiansen.

Og tirsdag bestemte UDI at mannen skal plasseres et annet sted, etter å ha vært på Setermoen siden oktober.

Mottaket hadde på forhånd ingen signaler om at vedkommende var mental ustabil. Derfor var mottakslederen overrasket over at han kunne gjøre noe slikt.

– Han hadde gått rundt og spurt andre beboere om penger og mat, men det var ingen indikasjoner på at han var forvirret.

Hva vedkommende hadde som mål og mening med å trenge seg inn i barnehagen, kan mottakslederen ikke svare på. Kristiansen var på pletten straks han fikk beskjed om episoden utenfor barnehagen mandag.

Mottaket har jevnlige samtaler med asylsøkerne, spesielt dem som sliter, og de foretar besøk i husene. Derfor mener mottakslederen at de kjenner rimelig godt til den enkeltes psykiske helse og mentale utvikling. Når de ser at noen trenger ekstra hjelp, blir de sendt til lege.

– Men vi kan aldri gardere oss hundre prosent.

– Kan folk føle seg trygge på Setermoen?

– Det vil jeg absolutt si. Vi har tross alt vært her i ti år. Og vi har ikke hatt noen liknende hendelse. Selv om det har skjedd, så er den personen nå ivaretatt av helsemyndighetene.

– Får denne hendelsen noe å si for framtida til asylmottaket?

– Med bakgrunn i at vi har vært her i ti år og har et veldig godt samarbeid med kommunen og støtteapparatet rundt, håper jeg ikke det. Jeg velger å tro at dette blir sett på som et enkelttilfelle.

Ordfører Toralf Heimdal sier det var en lykke at politiet var på en patrulje på Setermoen da Seterveien barnehage ringte om hjelp.

– Det kunne ha blitt langt verre om politiet var på et annet sted.

Kriseteamet har vært i sving, og fire av de ansatte som opplevde den dramatiske situasjonen, vil få videre oppfølging. Også de eldste barna som kanskje skjønte noe av det som skjedde, får oppfølging.

– Fungerte kriseteamet som det skulle?

– Ja, deler av det ble satt i verk. Kriseplanen er slik at etter hvilken hendelse det er, så skal hele eller deler av teamet settes i verk.

Tirsdag ettermiddag var det foreldremøte i barnehagen, hvor kommunen og Setermoen mottak var til stede.

Powered by Labrador CMS