FJELLVANT: -Har du vært her før, spør en turgåer Viggo Hansen på toppen av Vassbruna. – Ja, 42 ganger, svarer Hansen. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs
FJELLVANT: -Har du vært her før, spør en turgåer Viggo Hansen på toppen av Vassbruna. – Ja, 42 ganger, svarer Hansen. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs

Innvia september med solrik tur til Vassbruntinden

VASSBRUNA: Forrige søndag ble det ikke kirkebesøk, men utsikt over sju kirkesogn for deltakerne på guidaturen til Vassbruntinden. Viggo Hansen leda turglade mennesker i alle aldre 1203 meter over havet fra Kjerresnes-sia.

Publisert Sist oppdatert

Søndag morgen, den 1.september og sola skinner. Det er ikke hver høst innbyggerne i Troms opplever at gradestokken viser over 20 grader ved inngangen til høstmåneden. Ved skogsbilveien på andre sida av gården til Viggo Hansen på Kjerresnes har en gjeng med turglade mennesker samla seg.

: Værgudene spilte på lag første søndag i september.

Viggo Hansen har i mange år guida mennesker opp til Vassbruntinden fra Kjerresnes, og i år er intet unntak. Det er riktignok noen år sida sist han tok med seg en hel gjeng opp til tinden. Planen var i utgangspunktet en tur med barnebarnet, men så var det så mange som ville være med.

DAGSTUR

Det er 18 mennesker fra ungdomsskolealder til pensjonistalder som er klar for tur med ryggsekken full av brødskiver, kjeks og vann. Noen har til og med tatt med seg vedkubber og speilreflekskamera i tursekken.

: Det var første gangen Ida-Marie Indresand, Ida Sofie Nikolaisen og Helene Lovise Moeng Nilsen gikk til Vassbruna. Nikolaisen er barnebarnet til turguide Viggo Hansen. Jentene syns turen var litt tungt, men veldig koselig.

To fra Tromsø havner tilfeldigvis i turfølget, og to har tatt turen helt fra Senja for å oppleve guidaturen. Underveis møter turfølget også på andre turgåere som slår av en liten prat. I turfølget finner vi og noen lokale mennesker som flittig stiller opp hver gang Hansen inviterer til tur.

: Stein Trondsen og Arne Roar Lange var de eldste i turfølget, og imponerte mange med si spreke ferd mot toppen.

Stein Trondsen og Arne Roar Lange er to av de som møter opp med turstaver og godt humør også i år. Lange har lånt fjellsko av sønnen for anledninga.

– Det er nok siste gang vi går opp her nå, tror Trondsen.

Det er flere måter å komme seg opp til Vassbrunatinden på. Mange velger veien fra Tårnvatnet i Lenvik kommune. Fra Tårnvatnet er veien til toppen kortere, men også brattere.

: Tur til Vassbruntinden byr på mektig natur, og luftige partier.

Denne søndagen går turen fra Viggo Hansen på Kjerresnes, via Varden og på venstre sida av Storhompen. Løypa er på rundt 9 kilometer en vei. En dagstur, med andre ord.

SJU KIRKESOGN

På tur opp er det flere korte stopp. Etter en litt brå start med skog og oppoverbakker mot Varden, er utsikten upåklagelig resten av turen. Da er man nesten nødt å ta noen pauser underveis.

– Der er Istind, og der ser vi fjellene på Senja, og her ser vi Malangen, sier en fra turfølget og peker.

: Ørjan Nyseth, Odd Leif Nyseth og Viggo Hansen på vei mot toppen av Vassbruna.

Før toppen er det lunsj med bålkaffe.

: Før toppen var det bålkaffe og lunsj. Viggo Hansen kokte kaffen og Stein Trondsen serverte.

Det hjelper godt med noen skiver og litt kjeks innabords før turfølget jobber seg opp de siste 200-300 meterne til toppen.

: Noen stopp underveis var nødvendig, både for å få igjen pusten, men også for å nyte utsikten.

: På slutten av turen mot toppen var det store områder med steinur.

På toppen kommer belønninga, for de som ikke har høydeskrekk, vel og merke. Fortellinga om Vassbruntinden ser ut til å stemme, og det er nærliggende å tro på historia om at man kan se sju kirkesogn fra toppen. Vindmølleparken på Kvaløya sees i alle fall tydelig.

: Målet er nådd, og utsikten foreviges.

OPPE FRA FJELLET

På tur ned blir det også et stopp innom bålplassen for litt allsang. Viggo Hansen har nemlig trykt opp noen eksemplarer av sangen Oppe fra fjellet (Nerbygdasangen). Tekst er skrevet av Anna Bøckmann og melodi laga av Hermann Hermani. Et vers i sangen tar for seg sagnet om riser på toppen av Vassbruna som ville styrte ned fjellet for å tørne Målselva opp. De ville få elva til å renne mot vest, men sola lot dagslyset tenne, og nå står risen der i stein.

– Hvor jeg enn ferdes hen, må jeg se deg igjen. Målselv med fjell og den sølvblanke elv, du er en del av meg selv, synges det fra bålplassen på fjellet.

: Fra toppen av Vassbruntinden sees tydelig at Målselva sirkler seg gjennom dalen.

Turfølget rekker akkurat å komme seg tørrskodd hjem før vind og regn slår til. I løpet av dagen har gjengen blitt ganske så godt kjent. De kan alle se tilbake på en solrik søndag med utsikt over sju kirkesogn og vindmølleparken på Kvaløya.

Powered by Labrador CMS