PÅ SØKEN: Det er spesielt en stor investor for Focus Interiør styreleder i Målselv industribygg AS, Thorbjørn Nymo, er på jakt etter. Foto: Kari Anne Skoglund
PÅ SØKEN: Det er spesielt en stor investor for Focus Interiør styreleder i Målselv industribygg AS, Thorbjørn Nymo, er på jakt etter. Foto: Kari Anne Skoglund

Intensiverer jakta etter Focus-investorer

RUNDHAUG: Målselv industribygg AS (MIAS) trenger nye og flere investorer for å kunne gi Focus interiør hjelpa bedriften trenger for å kunne gjenoppstå.

Publisert Sist oppdatert

Som Nye Troms tidligere har omtalt har styret i MIAS bedt styreleder om å starte de innledende samtalene med bobestyreren til Focus Interiør. For å kunne forhandle videre trenger de flere med økonomiske muskler med på laget.

– Vi har vært i kontakt med bobestyrer og også med panthaver. Den raske avklaringa MIAS kan tilby er at vi må lande en aksjonær som er stor. Det som det avhenges av nå er interessenter, så ta kontakt. Da kan vi kjøre i gang og redde det som er. Vi har også jobba med Innovasjon Norge som gjør at vi har en god mulighet til å få ting på plass, styreleder i MIAS, Thorbjørn Nymo.

En av årsakene til at de nå intensiverer jakta etter Focus-investorer, er at noen interessenter har trukket seg.

– Jeg må være ærlig å si at til å begynne med var det en del som ville være med, men som når de tar det til styrerommet sitt så har det av forskjellige årsaker ikke passa inn i deres framtidsdrift. Det er en del av gamet, og det må vi leve med. Men allikevel, det finnes forhåpentligvis andre som kan være med å bidra, sier Nymo.

Vurderinger

Det var i juli at kjøkkenspesialisten og hjørnesteinsbedriften på Rundhaug ble meldt konkurs. Det tok ikke lang tid før Målselv kommune ba Målselv industribygg starte arbeidet for å mulig kunne bidra til å gjenopplive bedriften. Siden har de hatt kontakt med ansatte, ledelsen og spesielt salgsledelsen i bedriften. De fikk det Nymo karakteriserer som ærlige og oppriktige tilbakemeldinger. MIAS har fått ekstern bistand til å se på mulighetene til produksjonslinja til Focus.

Det har de fått av Øyvind Berg, som tidligere har vært inne på eiersida av bedriften og som er sønn av de som grunnla Focus Interiør. Med andre ord, de har fått hjelp av en som kjenner Focus godt.

– Han har gjennom benchmarking opp mot andre produsenter og leverandører av kjøkken i Nord-Norge, kunnet konkludere at Focus Interiør ligger midt på treet i forhold til omsetning og inntjeningsmuligheter. Når vi da går inn og ser på produktene som kan produseres her, så ser vi at det er et okay grunnlag for videre drift, sier han.

Benchmarking vil si å evaluerer sin virksomhet i forhold til de som man oppfatter egner seg best innen en viss bransje.

Vil reindyrke det nordnorske

Noe av det de har sett er at om et Focus Interiør-kjøkken skal ha livets rett i framtida, så er de nødt til å gjøre det til et unikt, nordnorsk produkt.

– Vi har dette med kortreist, lokal beliggenhet. Vi har lokal god kompetanse. Og vi har nesten ei 50 år lang historie med bedrift her på Rundhaug. Sammen med Berg så har MIAS sett på en mulighet for å etablere et nordnorsk kjøkkenprodukt. Med nordlys, midnattsol og det samiske i førersete, sett opp mot de nordnorske produktene kjøtt, fisk og laks som strategiske virkemidler for å hevde oss i konkurransen med de store produsentene.

Nymo mener nøkkelen for å lykkes ligger her.

– Det er det som gjør at vi har veldig stor tro på ei framtid her. Vi tror at sammen med noen sterke samarbeidspartnere, så kan dette løses, sier han.

Behovet

Han sier at derfor må de til en eventuell oppstart legge til grunn ei investering på rundt 12 millioner kroner, inkludert fri egenkapital på 3,5 millioner kroner.

– Hvorav de 12 millioner skal brukes til investeringer i maskiner, utstyr og produktutvikling av nye kjøkken. I prinsippet ønsker vi å formidle at vi etterspør lokale interessenter til å være med å løfte dette fantastiske nordnorske framtidsproduktet. Vi tror det har tida foran seg, seir han.

Dette er noe MIAS har jobba med siden de ble involvert. Med andre ord, de står ikke helt på bar bakke.

– Det er interesse, men vi må lande den første investoren med mer enn 50 prosent av aksjene. Vi ber nå om at folk om å ta kontakt med undertegnende for å kunne lande prosjektet, sier han.

Hjørnesteinsbedrift

For som kjent så kan ikke MIAS gjøre dette alene.

– Utfordringa til MIAS er at vi er et fødsels- og igangsettingsselskap for privat og offentlig virksomhet i Målselv. Vi er ikke selv i stand til å kunne kjøpe boet alene og starte det. Vi trenger samarbeidspartnere og medinvestorer, sier Nymo.

Han legger til:

– For kommunen og lokalsamfunnet på Rundhaug er 14 til 20 arbeidsplasser ekstremt viktig å få tilbake og kunne opprettholde. MIAS tror på en oppstart av en ny virksomhet i lokalet, med et sterkt, nordnorsk aspektet som er det som skiller oss ut for suksess.

Nye Troms har ikke lyktes med å komme i kontakt med bobestyrer Oddvar Eriksen torsdag ettermiddag, for en kommentar knytta til tidsaspektet han har til rådighet før han må ha ei avklaring for Focus-boet.

Powered by Labrador CMS