FØLL: Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest har fått to føll i vår, som begge er på beite i Balsfjord sammen med sine rideskole-mødre. Føllene har fått navnene Sollia og Bror. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
FØLL: Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest har fått to føll i vår, som begge er på beite i Balsfjord sammen med sine rideskole-mødre. Føllene har fått navnene Sollia og Bror. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Inviterer barn og unge med på hesteryggen

MÅLSELV: Ved skoleferiens slutt starter Nasjonalt senter for Nordlandshest/Lyngshest opp med rideskole igjen. De ønsker seg enda flere deltakere enn før.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har Nasjonalt senter for Nordlandshest/Lyngshest (NSNL) arrangert rideskole på Olsborg. Det har vært omkring 60 barn og ungdom i uka som har vært med, og nå ønsker de seg enda flere.

- Vi har kapasitet til omkring hundre, og vi ønsker jo at flest mulig skal bli med å se hvor gøy det er å ri på hest, sier ridelærer ved NSNL, Kathrine Kongsli til Nye Troms.

Utdannede lærere

Hun forteller at det skal være god kvalitet på rideskolen som arrangeres av senteret, og at alle ridelærerne som er med på å lære opp, er utdannede ridelærere.

- Det betyr at vi har fokus på mestring og på sikkerhet. Alle sammen skal kunne delta på rideskolen. Uansett om man har litt erfaring fra før, eller om man aldri har ridd tidligere, sier Kongsli.

Senteret arrangerer rideskole tre dager i uka, og da er det grupper med inntil åtte i hver gruppe som er med.

- Da er det for barn og ungdom. De fleste er i skolealder. Og litt ut fra etterspørsel, så vurderer vi etter hvert om det også blir behov for å gjennomføre et knøttekurs, for de som er enda yngre enn det, sier ridelæreren.

Heldagsridning

Og uka før skolen starter innleder de rideskolesesongen på skikkelig vis, med en dagrideleir. Da kan de som kommer enten ha med seg egen hest eller låne en hest fra senteret.

- Her har heller ikke tidligere erfaring så mye å si. De som har lyst får være med, men vi har ei grense på omtrent tolv deltakere, sier hun.

Hun forteller at senteret har god erfaring med å arrangere slike dagskurs fra tidligere.

- Vi har pleid å arrangere slike i skoleferier. Vinterferien og påskeferien for eksempel. Det pleier å være veldig populært, sier hun, og legger til at man i løpet av dagen lærer både teori og får være med på stell og ri.

På beite

Hjemme i Balsfjord har Kongsli to av rideskolens hester på beite. De to har fått hver sine føll, som de står sammen med på Sagelv. De er altså i barselpermisjon, men er i løpet av høsten klare for å lære flere barn og unge å ri.

- Alle hestene våre er vante med å være i opplæring. Det er jobben deres. Det er ikke alle hester som kan bli rideskolehester, men de som blir det er gode kolleger som gjør jobben til oss ridelærere mye enklere, sier hun.

Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest har fått to føll i vår, som begge er på beite i Balsfjord sammen med sine rideskole-mødre. Føllene har fått navnene Sollia og Bror.

Powered by Labrador CMS