UNGE TALENTER: Valeria Diatel (t.v) og Vera Sergejeva fra Murmansk er i Norge for å lære seg bedre engelsk. Lørdag inviterer de til utstilling og minikonsert på Trollhaugen.
UNGE TALENTER: Valeria Diatel (t.v) og Vera Sergejeva fra Murmansk er i Norge for å lære seg bedre engelsk. Lørdag inviterer de til utstilling og minikonsert på Trollhaugen.

Inviterer til kunstnerisk kafé

OLSBORG: Lørdag inviterer de russiske jentene Vera Sergejeva og Valeria Diatel til konsert og utstilling på Trollhaugen.

Publisert Sist oppdatert

Vera og Valeria, eller Lera som hun vanligvis kaller seg, stude­rer til vanlig på Slova skole i Murmansk. I februar møtte de Sigbjørn Solvang, som underviser engelsk muntlig på frivillig basis på skolen deres. Siden de er flinke i engelsk, spurte lære­ren deres om ikke Solvang kun­ne invitere dem til Norge for å få øve mer på språket. Det skulle ikke mer enn 20 minutters prat til for å overbevise foreldrene deres om å sende dem til Norge, og søndag kom de til Målselv. Nå skal de være én uke på Øverbygd montessoriskole.

– Det er en liten skole, den er mindre enn våre skoler, sier Vera og ler.

– Lærerne er mer vennlige og snille, sier Lera.

15-åringene har følt seg velkommen på skolen, og har et godt inntrykk av bygda så langt. Før de kom hit, så Vera for seg et grønt sted med blå himmel og rene gater. Selv om det ikke er grønt her riktig enda, har Måls­elv levd opp til forventningene.

Kunst og musikk

Skolehverdagen er litt lengre for disse jentene enn for jevnald­rende ungdom i Norge. Skoleuka er fra mandag til lørdag, og etter den vanlige skolen går begge jentene på kunstskolen. Lera har studert på kunstskolen i tre år og er veldig glad i å tegne.

– Jeg bruker forskjellige teknikker, sier Lera.

Noen av verkene har hun tatt med seg til Norge, og disse skal hun stille ut på Trollhaugen lørdag. Det vil være mulig å kjøpe tegningene for dem som ønsker det. Det var Hilde Sagland som kom på ideen om at de kunne ha en liten utstilling og konsert, da Solvang fortalte henne at jentene er interesserte i kunst. Vera skal holde en minikonsert med sitt fløytespill. Hun har spilt tverrfløyte i syv år, og forrige uke vant hun en fløytekonkurranse i Murmansk.

– Konkurransene der er forskjellige fra våre. De må lære seg notene utenat, og hun spilte i 11 minutter uten noter. Hun har høyt nivå på fløytespillinga, sier Solvang.

I tillegg til konsert og utstilling blir det servering av kaffe og kaker. Som en overraskelse til jentene skal det også serveres russisk mat av en russisk kvinne som er bosatt i Målselv. De hå­per mange møter opp for å oppleve de unge talentene.

– Vi ønsker alle velkommen, sier Sagland.

Powered by Labrador CMS