DAGLIG DOSE: Hannemor Olsen må ha sin daglige dose med Facebook, men å ha det sosiale mediet med seg på telefonen synes hun blir for mye forlangt. Foto: Maiken Kiil Bartholdsen
DAGLIG DOSE: Hannemor Olsen må ha sin daglige dose med Facebook, men å ha det sosiale mediet med seg på telefonen synes hun blir for mye forlangt. Foto: Maiken Kiil Bartholdsen

Ivrig bruker av Facebook

BALSFJORD: Tidligere denne uke fylte Facebook ti år. Hannemor Olsen (68) er en flittig bruker.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 4. februar var det ti år siden Mark Zuckerberg grunnla det sosiale nettsamfunnet Facebook. Eller «The Facebook», som det het da. Den gang var nettstedet forbeholdt studenter ved det prestisjetunge universitetet Harvard, før det raskt vokste seg større og større. Det tok et par år før folk begynte å ta nettstedet i bruk her til lands. Siden da har det vokst mye. Og raskt.

Ivrig bruker

– God morgen folkens. 0,7 minus. Et fint vær. Nå snart bær det på trening. Ha en fin dag alle ;). Slik lyder den seneste statusoppdateringen til 68-åringen Hannemor Olsen i Nordkjosbotn. Den statusen skreiv hun onsdag morgen. Flere ganger om dagen er hun innom sin Facebook-konto for å se hvordan det står til med hennes 759 Facebook-venner.

– Jeg er innom hver morgen. Da ser jeg litt på hva de forskjellige har skrevet, så skriver jeg kanskje selv en status for å ønske alle sammen en god dag. Så sjekker jeg hvem det er som har bursdag, slik at jeg kan gratulere dem med dagen, forteller Hannemor til Nye Troms.

Etter dette er hun innom Facebook et par ganger til i løpet av dagen, men bruker mye mindre tid der nå enn tidligere. Mest fordi hun har fått det i fingrene hvordan hun skal bruke det.

Fire år

Det er omtrent fire år siden Hannemor fikk seg Facebook-konto. I starten hadde hun ikke noe lyst på en egen, selv om hun synes det var spennende med familiemedlemmers Facebook-kontoer. Til slutt var det et familiemedlem som laget en konto til henne, og da var hun bitt av basillen.

– I starten brukte jeg mye tid der inne. Jeg knotet og knotet for å få det til. Jeg kan ennå ikke legge inn bilder, men det har jeg ikke lyst til å lære meg heller, sier hun bestemt.

Når hun er på Facebook, sitter hun på sin stasjonære datamaskin hjemme hos seg selv. Hun fikk en smart-telefon til jul. Den har hun akkurat lært seg hvordan hun skal svare på, men vet ikke hvordan hun skal bruke Facebook på den.

– Det blir uansett for drøyt å skulle ha den Facebook-en med seg overalt jeg går, sier hun.

Mindre «laup»

Den ivrige Facebook-brukeren sier at det beste med Facebook, er at man hele tiden blir raskt oppdatert på hva som skjer med venner og kjente.

– Man får jo vite alt med det samme det skjer, og det er jo veldig greit, sier hun.

Det hun ikke synes er like positivt, er at man kanskje blir litt mindre sosial i det daglige enn før.

– Tidligere var jeg på laup hele tida. Nå farter jeg ikke like mye som før. Jeg tenkte at når jeg ble pensjonist, kom jeg til å laupe mer enn før, men slik ble det jo ikke. Det har nok litt med Facebook å gjøre, sier hun.

– Hva blir det neste da, Hannemor? Skal du skaffe deg sånn Instagram-konto?

– Instagram, nei. Jeg tror nok ikke det. Jeg hørte noe på TV-en om å legge inn hashtags og sånn, men jeg vet jo ikke hva det er for noe, sier Hannemor Olsen og ler.

Powered by Labrador CMS