OPPFORDRER: Disse vil ha flere menn i de kommunale barnehagene i Bardu. Fra venstre de to barnehageansatte Jan Eiliv Hansen og Sten Åge Nikolaisen, sammen med barnehagefaglig rådgiver Berit Carho utenfor Seterveien barnehage. Foto: Knut Solnes
OPPFORDRER: Disse vil ha flere menn i de kommunale barnehagene i Bardu. Fra venstre de to barnehageansatte Jan Eiliv Hansen og Sten Åge Nikolaisen, sammen med barnehagefaglig rådgiver Berit Carho utenfor Seterveien barnehage. Foto: Knut Solnes

Jakter på menn i Bardu

BARDU: Det er få mannlige ansatte i de kommunale barnehagene i Bardu. Kommunen oppfordrer derfor spesielt menn om å søke på ledige stillinger som er utlyst.

Publisert Sist oppdatert

Men de må kjappe seg, for søknadsfristen er allerede like over helga. Barnehagefaglig rådgiver Berit Carho håper på ei søkerliste som inneholder flere menn.

– Vi har i dag bare åtte prosent menn i Bardubarnehagene. Vi ønsker å øke denne andelen, og derfor oppfordrer vi spesielt menn til å søke, sier hun.

Bardu er ikke veldig dårlig stilt i forhold til landsgjennomsnittet, som er på ni prosent. Men ommunen er altså under snittet, og det ønsker man å gjøre noe med.

Flere ledige jobber

Bardu har nå lyst ut flere stillinger i de kommunale barnehagene, og håpet er å øke den mannlige andelen. Uten at det med det er satt noe mål på ønsket prosentandel.

– Vi har i dag mannlige ansatte i Lappraen og i Seterveien barnehager. De som er ansatt der har også sagt at det er viktig for dem at det er flere menn på arbeidsplassen deres. I tillegg til de fast ansatte, har vi en lærling som er gutt. Samt at vi har tre tilkallingsvikarer som er menn, sier Berit Carho.

Halvparten

I Norge hadde i 2016 omtrent halvparten av alle barnehager mannlige ansatte. Ni prosent på grunnbemanning, og åtte prosent mannlige styrere. Blant studenter på barnehagelærerutdanningen var 14 prosent av de uteksaminerte i 2016 menn.

Carho sier det i revidert strategi for kompetanse og rekruttering i barnehagesektoren fram mot 2022 er lagt vekt på at det skal legges til rette for kompetanseheving for å fremme likestilling, og etterstrebes at barnehagens ansatte speiler samfunnets mangfold og etnisitet.

Økt behov

– Tromsø kommune har sagt at de har hatt god erfaring med å samle menn i noen av barnehagene for å holde på dem. Dette gjennomfører vi også i Bardu. Det er ikke nytt at vi oppfordrer menn til å søke. Det har vi gjort de siste årene. I august i år tilsatte vi to nye menn, så det bedret statistikken vår betraktelig. Men vi må fortsatt etterstrebe ei bedre kjønnsfordeling blant de ansatte, sier Carho.

Det er økt behov for barnehageplasser i kommunen, og dette utvides nå med en ny avdeling i Nedre Bardu barnehage.

– I den forbindelse lyser vi ut stillinger. I tillegg skjer det endringer i andre barnehage, slik at vi har behov for flere tilsatte, sier Carho.

Viktig

Hun forteller for øvrig at forslag til endringer i barnehageloven nå har væt ute på høring, og at det er endringer på gang.

– Kunnskapsdepartementet foreslår at det innføres et skjerpet krav til den pedagogiske bemanninga. Det foreslås at det skal være minimum én pedagog per syv barn under tre år og én per 14 barn over tre år, med sikte på ikrafttredelse 1. august 2018. I tillegg til pedagognorm foreslås det et minimumskrav til bemanning. Forslaget er at det stilles krav om minimum én ansatt pr tre barn under tre år, og pr seks barn over tre år, sier hun.

Bakgrunnen for lovforslaget er at barnehagesektoren har vokst betydelig og har vært gjennom store endringer. Nesten alle barnefamilier benytter seg av barnehage, samtidig som kravet til bemanning har vært uendret over lang tid.

– Man har sett at det har vært forskjeller i kvaliteten i barnehagetilbudet, og ønsker å utjevne forskjellene med disse lovforslagene. For oss i bardubarnehagen er det viktig med kompetente og engasjerte ansatte. Vi synes også det er viktig at barna møter begge kjønn i barnehagen, sier Carho.

Powered by Labrador CMS