Har ubebygd tomt til 360.000 kroner:

FORTVILET: Jan Fossmo (96) er fortvilet over at tomta han mener ikke er verdt noe som helst, koster han over tusen kroner i året i eiendomsskatt.
FORTVILET: Jan Fossmo (96) er fortvilet over at tomta han mener ikke er verdt noe som helst, koster han over tusen kroner i året i eiendomsskatt.

Jan (96) er forbanna over eiendomsskatten

TAMOKDALEN: For nesten 70 år siden kjøpte Jan Fossmo (96) ei tomt i Tamokdalen for 4000 kroner. Når han nå skal betale eiendomsskatt, er den ubebygde tomta verdt 360.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det var ganske tilfeldig at det ble målselving og ikke balsfjording av Jan Fossmo (96). På sine yngre dager, nærmere bestemt for snart 70 år siden, så kjøpte han seg ei tomt i Tamokdalen. Tomta kjøpte han fra svigerfaren, som egentlig ikke ville ha noe for den.

– Men jeg hadde god inntekt på den tida, og bestemte meg for likevel å betale han 4000 kroner for tomta, forklarer Jan Fossli.

Planen var at han skulle bygge bolighus der, og bo og leve på den idylliske tomta sammen med kona Solveig. Like før han fikk starta å bygge dukka det imidlertid opp ei tomt på Holt, som han endte med å kjøpe og bygge på i stedet.

Ubebygd

Tomta i Tamokdalen ble dermed stående ubebygd, slik den også gjør i dag. Selv om Fossmo hadde hatt lyst til å bygge noe på tomta i dag, så kunne han ikke gjort det.

– NVE kom for noen år siden og sa at tomta ligger i et skredutsatt område, og at det derfor ikke er mulig å bygge noe her, om jeg hadde hatt lyst engang, forklarer 96-åringen.

Han forteller at terrenget i fjellsida på oversiden av eiendommen er bratt, og at det for kun få år siden gikk et snøskred i området, men at det akkurat ikke rakk tomta hans.

Eiendomsskatt

Fossmo ble både forskrekket og sint da han for noen uker tilbake fikk fakturaen på eiendomsskatt på tomta i postkassa fra Balsfjord kommune. Tomta som han en gang i tida skulle få gratis er i dag verdt 360.000 kroner ifølge Balsfjord kommune.

– Det betyr at jeg får ei regning på like over tusen kroner i året i eiendomsskatt på tomta. Det kan jeg ikke skjønne at den skal være verdt. Tomta er ikke verdt noen ting som helst når den ikke kan bygges på, sier Fossmo irritert.

I fjor betalte han 800 kroner i eiendomsskatt til Balsfjord kommune. Han var da i kontakt med kommunen angående skatten og skredfaren.

– Da fikk jeg bare til svar at det ikke var noe problem å bygge på tomta, så lenge det var god skredsikring. Det er jo noe som både er kostbart, og noe som måtte vært plassert på en annen manns tomt, hevder Fossmo.

Vil ikke betale

Han forteller at han nekter å betale regninga fra Balsfjord kommune i år. Summen på en tusenlapp i måneden er fordelt på fire terminer, og den første regninga er dermed på omkring 250 kroner.

– Jeg vet ikke om de har delt det opp sånn for at de tror jeg er så gammel og senil at jeg betaler, når summen kun er 250 kroner, sier han.

Han forteller at han heller vil sørge for at tomta ikke eksisterer lenger, heller enn å betale fakturaen.

– Jeg går og røsker opp skjellsteinene, så eksisterer ikke tomta lenger. Det er så enkelt som det, sier han.

Vil få lavere grunnlag

Regnskapsleder i Balsfjord kommune, Majken Sande forteller til Nye Troms at det er slik at områder NVE har pekt ut som rasfarlige blir tatt med i beregninga når skattegrunnlaget for ulike tomter kan settes. Hun kan imidlertid ikke se at Fossmo sin tomt er inne i et slikt område. Om det har skjedd en feil, eller hva som er årsaken kan hun ikke svare på. Hun oppfordrer likevel Fossmo til å betale fakturaen sin og klage.

– Jamfør eiendomsskatteloven så må man betale til forfall, og så hvis man klager og får medhold i klagen så vil man få det tilbakebetalt.

Hun forteller at hun nettopp har vært i et møte med sakkyndig nemd, og at det nå er bestemt at alle med ubebygde tomter i Balsfjord vil få lavere indre faktor.

– Det betyr at Fossmo og alle med ubebygde tomter vil få lavere grunnlag, og dermed noe tilbakebetalt. Dette gjelder fra og med 1. januar i år, så alle som har betalt eiendomsskatt for ubebygde tomter vil få ny skatteseddel og noe tilbakebetalt, sier Sande til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS