VED JOBB: Jan Morten Karlsen jobber som norsk liaison-offiser ved den britiske hærens hovedkvarter i Andover. Foto: Privat
VED JOBB: Jan Morten Karlsen jobber som norsk liaison-offiser ved den britiske hærens hovedkvarter i Andover. Foto: Privat

Jan Morten (54) fra Bardufoss har opplevd full lock-down i England

MÅLSELV/ENGLAND: Han trådte sine barnesko på Bardufoss. Nå er Jan Morten Karlsen og familien nærmest «innestengt» i et korona-nedstengt England.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er nesten desperate etter å kunne treffe folk igjen, slik vi gjorde før korona. Vi er supersosiale, og lengter etter normal kontakt med folk, sier Jan Morten Karlsen med et smil.

Han er oberstløytnant og er inne i sitt andre av fire år som liaisonoffiser for den norske Hæren til den britiske hæren, UK Army og Royal Marines. Karlsen bor i byen Winchester sør i England, ikke langt fra Southampton, og pendler normalt til Andover, der han vanligvis er en av nærmere 2000 personer som jobber i den britiske hærens hovedkvarter.

Jan Morten Karlsen, kona Anette og yngstedatter Kaspara har mye innetid i et nesten helt nedstengt England.

Men akkurat de siste ukene har vært langt fra som normale for Jan Morten Karlsen, kona Anette og yngstedattera Kaspara på 8 år.

– Nei, det har vært helt annerledes. Samfunnet ble stengt helt ned, og det har knapt vært lov å være ute. Kun matvarebutikker og apotek er åpne, og det er kun lov å være en fra hver husstand inne på butikken. Samtidig har det vært lov å bare handle det aller mest nødvendige. Reglene er ganske strikse der, sier Jan Morten Karlsen.

Strengt ute

En gang for dag har det vært mulig å trene ute en times tid, men politiet har vært påpasselige og sørget for at det ikke har vært mulig å lure seg til en prat med naboen på treningstur.

– Jeg sto ved hagegjerdet og slo av en prat med en kompis da jeg var på løpetur. Da var politiet der ganske kjapt, så da var det bare å løpe videre, sier Jan Morten Karlsen.

Oppvokst i hærmiljøet

Han er født og oppvokst på Bardufoss, og var en av BOIFs beste spillere i sine yngre og mer aktive fotballdager. Han tok en yrkesmilitær utdannelse og gikk ut av Krigskolen i 1989. Fire år senere var Krigsskolen 2 unnagjort, og siden har Forsvaret vært hans arbeidsplass, men etter 2002 har han ikke bodd på Bardufoss.

Litt trening i hagen er mulig for familien Karlsen.

Han er gift med Anette fra Hvaler i Østfold, og det er der de har sitt hjem når det ikke er utenlandstjeneste som gjelder for Jan Morten. Han har vært utenlands i flere år, og har blant annet fire år i Belgia bak seg. Der var familien Karlsen en av mange norske familier. I England er de den eneste norske med tilknytning til det britiske Forsvaret i Andover.

I Bodø 12. mars

– Her har de sosiale relasjonene blitt bygget ved hjelp av datterens skolegang, sier Jan Morten, som fortsatt holder god kontakt med gamle kompiser på Bardufoss.

Senest i februar var han i Indre Troms i anledning jobb, og i mars, da koronaen for alvor begynte å bre om seg i nord, var han i Bodø og forberedte seg på storøvelsen i nord da regjeringa 12. mars varslet nedstenging av landet.

Familien Karlsen ute på byen med en barnetegningsprydet telefonboks.

– Vi ventet nesten bare på at dette ville skje, og jeg måtte oversette til mine engelske kolleger hva som skjedde etter hvert som nyhetene kom. For å slippe karantene ble det umiddelbart første fly hjem til England for oss, forteller Jan Morten.

Betaler prisen

I England ble det ikke stenging og strenge tiltak før to uker senere, og det er den seindrektigheta han mener britene har måtte betale for i ettertid. I form av et stort antall smittede og døde. Det er over 30 000 døde av korona til nå, og fortsatt dør det 5-600 mennesker hver eneste dag i England.

– Tallet har flatet litt ut de siste dagene, men fortsatt blir det strenge restriksjoner her. Det er nesten en uvirkelig situasjon, sier Jan Morten.

Svært få på jobb

Han «lurer» seg likevel på jobb et par ganger i uka, men der er det svært få av de nærmere 2000 forsvarsansatte som er på plass.

– De aller, aller fleste jobber hjemmefra, men noen ting må jeg på jobben for å få gjort, sier liaisonoffiseren.

Området de bor i, Hampshire, er av de områdene som først ble hardest rammet av koronaviruset i England. Etter hvert er det nordøstligere deler av landet som har fått det største koronatrøkket.

Lange køer

Winchesters bysentrum har rundt 50 000 innbyggere, men byen har, som de fleste andre, fremstått som nærmest helt stille siden nedstenginga. For familien Karlsen blir det butikkbesøk en eller to ganger i uka. Utenfor butikkene er det lange køer der folk står på betryggende avstand før de blir sluppet inn. I butikkene er det bare en fra hver husstand som slipper inn, og det er enveisskilt inne i butikken.

Folk må holde avstand og stå i kø når de skal på butikken. Her er Kaspara og Anette foreviget av Jan Morten "på vent".

– Er det noe du glemmer å kjøpe, må det stilles i kø igjen ute, men kø er noe britene kan, ler Jan Morten.

Travle dager

I England er det travle dager på hjemmebane både for kona Anette, som er lærer, og for skoleeleven Kaspara på 8 år.

– Det går i ett for dem hele dagen, sier Jan Morten.

Når ting har blitt som de er, har han gjort seg sine tanker om smitteutbredelse og det å bo så tett som de gjør i England. Det gjør at det er vanskelig å holde avstand for å forhindre smitte.

Familien Karlsen ute på trening.

– Vi har mange engelske venner som reagerer på at det ble ventet så lenge her før det ble satt inn tiltak mot koronapandemien, sier Jan Morten.

17. mai i hagen

Søndag er det norsk nasjonaldag. Den skulle etter planen familien Karlsen feiret i London ved den norske ambassaden, men det blir selvfølgelig ikke aktuelt i et korona-nedstengt England. I stedet blir det kanskje et lite tog i hagen til familien Karlsen i Winchester.

– Det er klart at savnet er stort siden 17. mai først og fremst er barnas dag. Vi får prøve å gjøre det best mulig for Kaspara til å få 17. mai-følelsen. Vi tar på bunaden og går i tog i hagen i stedet, sier Jan Morten.

Hjem til sommeren

Han er klar på at de til sommeren skal hjem til Norge, uansett om de må inn i karantene da. Hjem til gamlelandet skal familien, der også de to eldste barna, en sønn og en datter, bor.

– Ja, det blir Norge til sommeren, uansett, smiler Jan Morten.

Samtidig er han klar på at det ikke er aktuelt å ikke fullføre fireårsperioden som stabsoffiser i England.

– Vi stortrives her, så nå ser vi bare fram til at ting skal begynne å normalisere seg her også. Kanskje åpner skolene i juni, men de store lettelsen i dagliglivet har vi enda ikke fått, sier Jan Morten.

Bardufossingen holder godt følge med hva som skjer hjemme i Målselv, særlig i disse koronatider.

– Jeg synes det fås til mye på Bardufoss, i alle sammenhenger, sier Jan Morten.

Fotball-nabo

Han ble aldri fotballproff, tross en lysende BOIF-karriere i unge år, men i Winchester er han i det minste nærmeste nabo til Southampton-spissen Che Adams. Han skapte store øyne på sønnen til Jan Morten og Anette da han var på besøk hos sine foreldre i England, og Soton-spissen kom på besøk med drakt og signerte den på kjøkkenet til familien Karlsen.

– Da ble det store øyne på gutten, ler Jan Morten, som likevel lurer på om fotballkarrieren kan skyte fart igjen når koronarestriksjonene er over:

– Jeg har tenkt på om jeg skal invitere Che Adams inn på plenen vår og vise han et par triks eller to. Kanskje det ender med profftilbud, sier Jan Morten Karlsen, og ler godt i et nærmest helt koronanedstengt England.

Powered by Labrador CMS