Gamle rustholker ligger fortsatt fortøyd:

RUSTHOLKER: Det er disse båtene som lokalbefolkninga – og Balsfjord kommune ønsker å bli kvitt. Foto: Salten dronefoto
RUSTHOLKER: Det er disse båtene som lokalbefolkninga – og Balsfjord kommune ønsker å bli kvitt. Foto: Salten dronefoto

– Jeg blir bekymra når det ikke skjer noe

BALSFJORD: Naboer frykter en miljøkatastrofe. Dersom eieren ikke fjerner båtene i løpet av juli, må kommunen gå hardt til verks mot rustholkene på Nordbynes.

Publisert Sist oppdatert

Ferga, lasteprammen, fiskesjarken og småbåtene har ligget fortøyd i bukta nedenfor huset til Unny og Stein Erik Winther i tre år. Naboene frykter at utslipp av olje og kjemikalier kan føre til en miljøkatastrofe.

– Jeg er mest redd for at de skal slite seg, reke i land eller begynne å lekke. Slikt kan ødelegge fjæra. Dronebilder viser også at båtene er fulle av skrot. Det er regelrett forsøpling i tillegg til å være en potensiell miljøkatastrofe, sier Unny Winther.

Frist i juli

Båtene er til sjenanse for de fastboende. Eieren skal flere ganger ha sverga på å ta seg av problemet, uten at noe har skjedd. I juni kunne havnesjef Arnt Hansen avsløre at han hadde fått inn flere bekymringsmeldinger på fartøyene. Eieren ble kontakta med beskjed å fjerne båtene. Nå, tre uker senere, ligger de der fortsatt.

– Jeg blir bekymra når det ikke skjer noe. Jeg synes det er helt forferdelig at vi skal ha det slik. Det ser ikke pent ut. Og ikke blir båtene brukt heller. Det synes jeg ikke noe om, sier Winther.

Unny Winther.

Det nye nå er at eieren har lovd å fjerne båtene i løpet av juli måned.

– Han plages litt med å komme i gang og har bestilt noen deler. Så nå satser vi på at han får det bort i løpet av juli. Båtene skulle vært borte for lenge siden, men jeg har trua på at det skjer nå, sier Hansen.

Ukentlig kontakt

Havnesjefen har selv vært på befaring på stedet, hvor det tidligere er meldt om oljesøl.

– Jeg har ikke sett noe utslipp som vi kan dokumentere. Men jeg er ukentlig i kontakt med eieren for å høre hvordan ståa er. Han har fått ei viss tid på seg. Om det ikke skjer noe da, så må vi trykke til med hardere midler, sier Hansen.

Winther er fornøyd med at båtene forhåpentligvis fjernes i løpet av sommeren.

– Det håper jeg inderlig skjer. Jeg velger å være forsiktig optimist til det motsatte er bevist. Samtidig ber jeg han innstendig om å fjerne dem. Så får vi se, sier hun.

Powered by Labrador CMS