Jeg er lamslått over Arbeiderpartiet og Andslimoen

«Så er argumentet at vi vil utarme sentrum Andselv ved å åpne for mer handel på Andslimoen, blir det nå det? Hvorfor ikke tenke som Ole Brumm, ja takk begge deler.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Nå har jeg vært innbygger og skattebetaler til Målselv i 18 år, bidratt som næringsdrivende og stått på for å tilføye positiv aktivitet i bygda Målselv. Og har mang en gang kjent meg som kjerringa mot straumen for velvilje til å se nye veier og satse er ofte fremmedord i denne kommunen, eller mer konkret i kommuneadministrasjonen og hos politikerne.

Jeg leser nå Arild Braaten og Arbeiderparitiets kampsak i avisen og er lamslått.

Fulgte prosessen stedsutvikling Bardufoss tett i den tid og de diskusjonene som pågikk.

Ja, politikerne vedtok at sentrum skulle være Andselv, de ønsket seg et tett og intimt sentrum med alle tilbud. Beboerne i nærområdet og ikke minst de forvarsansatte skulle kunne gå og handle sin mat, gå på kafé og foreta annet innen detaljhandel. Andslimoen ble videreført som område for storhandel og industri.

Men en slik rapport er ferskvare, og situasjonen har forandret seg drastisk både på Andselv og på Andslimoen på de årene.

Siden 2012 oppstart Stedsutvikling Bardufoss, har næringsareal på Andselv blitt omgjort til boligformål, hele tre leilighetsbygg er realisert, og flere er på trappene, park og Coop butikk er rustet opp. Et sentrum etter ønske. Men den store strømmen av aktører som vil etablere seg der har latt vente på seg. Og arealene til større næringsaktører – hvor er de?

I mellomtiden sier vi NEI til dem som banker på med et ønske om å investere og utvikle næring på Andslimoen. De tar med seg hatten over i nabokommunene, og dessuten med seg kundene.

Stedsutviklingsrapporten konkluderte også med at området som hadde mest potensial for næringsutvikling, var nettopp Andslimoen.

Andslimoen ER det området med direkte utstillingsvindu til E6 og har de mest attraktive tomtene næringsmessig. De har mest potensial for impulshandling og best reklameverdi.

Som jeg ser det i dag, har politikerene fått det de ønsket seg med Andselv, et trivelig og intimt sentrum med muligheter.

Så er argumentet at vi vil utarme sentrum Andselv ved å åpne for mer handel på Andslimoen, blir det nå det? Hvorfor ikke tenke som Ole Brumm, ja takk begge deler.

Har vi mer å tilby, så genererer det vel også mer aktivitet?

For vi er dessverre det late folkeslag, vi setter oss i bilen for å kjøre på butikk, og ja, finner vi alt i Målselv, så handler vi i Målselv. Men når vi må ut av kommunen for å finne enkelte varer, så blir resten av handlingen også utenfor kommunen.

Men er det en grunn til å stoppe næringsutvikling i en kommune som sårt trenger andre arbeidsplasser enn Forsvaret? Har politikerne i Målselv råd til å si NEI flere ganger?

Har vi innbyggerne i Målselv tålmodighet til å se på at flere flagger ut til nabokommunene?

Skal alle være ansatt i forsvar eller kommune i fremtiden?

I samme sak presterer Braaten å sammenligne Målselv med nabokommunen Bardu – sist jeg sjekket, hadde Bardu kun et felles sentrum Setermoen og godt med areal å tilby næringsdrivende. Målselv er som også utredet i Stedsutvikling Bardufoss en langstrakt kommune med mange «sentrum», og Andselv har få utvidelsesmuligheter – her har dere jo bygget boliger.

Den regionale plan for handel og næring nevner Braaten som et hinder for å gjøre endringer, men er det ikke slik at politikerne selv i kommunen via næringsplanen og samfunnsplanen legger føringene videre til den regionale planen? Og det er også de som må stå for endringene.

Men én ting har jeg da lært i denne kommunen – et vedtak står ikke lenger enn til neste vedtak. Hvis det er vilje.

Jeg leser det slik at det er ikke politisk vilje til endringer eller næringsutvikling utenom næringsvirksomhet knyttet opp mot Forsvaret i vår kommune.

Da blir det også litt vanskelig for meg å forstå og svelge når kommunen i sine planer, her bl.a. næringsplan, reklamerer med (sitat): «Målselv skal nasjonalt være en attraktiv kommune for etablerte og nye virksomheter».

Utviklingsplan næring – Bardufoss som regionsenter (sitat): «Ifølge fylkesplanen for Troms (2014–2025) fremheves viktigheten av å legge til rette for senterutvikling, økt vekstkraft og bostadsattraktivitet i by- og regionsentrene. Videre er det viktig å styrke samarbeid innen næringsliv og tjenesteyting mellom regionsenter og omlandskommunene».

Målselv kommune har tidligere gitt innspill i forbindelse med fylkesplanen om at man ikke skal definere faste regionsenter, men la utvikling skje der aktørene ønsker å etablere seg. Og i sammfunnsdelen sies om fokusområder (sitat):

Vi vil:

  • Skape et levedyktig landbruk
  • Skape næringsutvikling og etablering
  • Ta vare på kommunal eiendom.

Dette har dere politikere vedtatt.

Toppen av frekkhet er vel når jeg leser at Braaten mener, etter å ha lest omsetningstallene for Lians, at de har råd, de som har en sånn soliditet i ryggen, ja, de har ikke de muligheter for å etablere seg, så har ingen. Sist jeg sjekket, kan man ikke betale med varelager eller bobiler i dette tilfellet. Er det slik at du/dere ikke vil hjelpe en bedrift som er godt etablert, men kun nyetablerere?

Og ja, i tillegg har de fått, det må vi ikke glemme, at kommunen hjalp dem med tomten – som kanskje er en stor usannhet hvis man spør grunneier og tomtekjøper.

Samtidig roser du at de ønsker å ha en filial i Tromsø, hadde det ikke vært større om noen fra Tromsø ville ha en filial i Målselv eller på Andslimoen? Det hadde vært noe å snakke om det!

Og ja, la meg presisere, jeg handler i sentrum Andselv, på Andslimoen, i Heggelia og på Olsborg så lenge jeg finner det jeg trenger. Så vil jeg ha både i pose og sekk, det intime sentrum og mer næringsutvikling i hele kommunen.

Og ja, enkelte vil si «ho jobbe jo for ho Hege, ho e inhabil». Men jeg har i årenes løp hatt gleden av å se både kommunen fra perspektivet selvstendig næringsdrivende, ansatt i kommunen og nå på Lians – og mener fortsatt det samme. Det går trått. I (U)mulighetslandet Målselv.

Ja, Målselv har jeg stort sett trivdes i, men om det blir 18 nye år, det får vi se.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS