FORBANNET: Ørnulf Vanebo reagerer kraftig på at ei eritreisk kvinne og hennes to barn ikke fikk ta bussen fra Andselv til Setermoen fredag fordi de manglet 40 kroner. Kvinna var så forfrossen at Vanebo måtte kjøre henne og de to barna til helsesenteret på Andslimoen.
FORBANNET: Ørnulf Vanebo reagerer kraftig på at ei eritreisk kvinne og hennes to barn ikke fikk ta bussen fra Andselv til Setermoen fredag fordi de manglet 40 kroner. Kvinna var så forfrossen at Vanebo måtte kjøre henne og de to barna til helsesenteret på Andslimoen.

- Jeg er rystet og forbannet

BARDUFOSS: Ørnulf Vanebo fant fredag ei forkommen kvinne fra Eritrea og hennes to barn i inngangspartiet til Extra Bardufoss. De hadde ikke fått være med bussen til Setermoen fordi de manglet 40 kroner.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er rystet og forbannet over at noen kan forlate andre i en slik situasjon. Når det står ei eritreisk mor med to unger på bussholdeplassen i 21 minusgrader fordi de skal til Setermoen, så ville de fleste skjønt at det ikke var så viktig med de 40 kronene. Det var viktigere å få dem til Setermoen, sier Vanebo.

Da han fant dem, hadde kvinna store smerter og var bare delvis ved bevissthet. Det endte med at Vanebo måtte bære kvinna inn i bilen sin og kjøre den eritreiske familien til helsesenteret på Andslimoen. Der fikk de en god mottakelse og god hjelp.

Ungene i villrede

Dette skjedde litt over klokka 13 sist fredag. Ørnulf Vanebo hadde et ærend på Vinmonopolet. Da han gikk inn i bygget, la han ikke merke til at det satt noen ved inngangspartiet. Da han var inne på polet, så han imidlertid at det satt ei kvinne med to barn ved postboksene. Da han skulle gå ut igjen, så Vanebo med en gang at kvinna var i dårlig form. Hun kunne blant annet ikke gjøre rede for seg. De to ungene var på sin side helt i villrede, men Vanebo oppfattet at de skulle til Setermoen mottak.

– De hadde ventet lenge på bussen. Da den kom, fikk de ikke være med fordi de manglet 40 kroner. Etter det kom de seg akkurat til inngangen til Extra før mora falt sammen, sier han.

Uforsvarlig

Ørnulf Vanebo mener det var totalt uakseptabelt og uforsvarlig å nekte den eritreiske familien å ta bussen til Setermoen, selv om de ikke hadde nok penger til billettene. Han viser til at det dreide seg om folk som ikke er vant til slik kulde, og som derfor heller ikke var kledd for 21 minusgrader.

– Kvinna hadde kanskje ikke gitt uttrykk overfor bussjåføren at hun var sjuk, men det var uansett 21 minusgrader. Selv om bussjåføren ikke oppfattet at hun var sjuk, må han ha oppfattet at det var kaldt ute.

Ørnulf Vanebo jobber som daglig leder ved Polarbadet. Han er klokkeklar på hva han ville gjort hvis han fikk høre at en av hans ansatte hadde låst døra framfor øynene på en person som risikerte å fryse i hjel.

– Den ansatte ville fått seg en kraftig overhøvling. Det er ikke sånn man gjør det. I dette tilfellet var det snakk om asylsøkere som ikke har et normalt nettverk rundt seg. Da bør det ringe ei bjelle, mener han.

Kan utvise skjønn

Ut fra ruteplanleggeren til Troms fylkestrafikk kan det virke som om bussen den eritreiske familien prøvde å ta, var Rute 100, som går mellom Narvik og Tromsø. Det er Torghatten som er operatør på den ruta på oppdrag fra Troms fylkestrafikk. Avdelingsleder Rune Hansen i Torghatten Buss sier at han ikke kjenner til denne saken, og at han derfor bare kan uttale seg på generelt grunnlag.

– I utgangspunktet skal de som skal reise med buss, ha med seg penger til å kjøpe billett, men det er rom for sjåførene våre til å utvise skjønn. I henhold til kontrakten med Troms fylkestrafikk har vi ikke anledning til å ta med passasjerer som ikke kan løse billett, sier han.

Samtidig framhever avdelingslederen at de selvfølgelig ikke lar folk stå og fryse i hjel i ødemarka hvis de ikke kan betale. Han legger til at det også kjøres lokale ruter av andre operatører på den samme strekninga, så det er ikke sikkert at den eritreiske familien prøvde å ta Rute 100.

Har gjort jobben sin

Daglig leder Kurt Bones i Troms fylkestrafikk sier til Nye Troms at han ikke kan gå inn på en enkeltsak, men på prinsipielt grunnlag kan han si at de reisende har et ansvar for å kjøpe gyldig billett. Det er det sjåførene må forholde seg til.

– Hvis liv og helse står på spill, skal selvfølgelig bussjåførene bruke sunn fornuft. Men i dette tilfellet har nok sjåføren gjort jobben sin.

– Bør dere ikke være litt mer fleksible når det er kaldt ute?

– Nei, vi kan ikke si at vi slipper folk om bord uansett når det er så og så kaldt. Voksne folk har et ansvar for å vite at det koster penger å ta buss og hva det koster, svarer Bones.

Powered by Labrador CMS