Ordføreren ønsker flere fellingstillatelser:

BJØRNEJAKT: Barduordfører Toralf Heimdal mener rovdyrforvaltninga i Indre Troms er ute av kontroll. Foto: Marius Mikalsen
BJØRNEJAKT: Barduordfører Toralf Heimdal mener rovdyrforvaltninga i Indre Troms er ute av kontroll. Foto: Marius Mikalsen

– Jeg er veldig glad vi har et så dyktig jaktlag

BARDU: Ordfører Toralf Heimdal er glad for at skadefellingslaget felte sin andre bjørn i Bardu onsdag kveld. Han forventer nå at det gis skadefellingstillatelse til flere dyr.

Publisert Sist oppdatert

Det andre bjørnen ble skutt i Salangsdalen, ved Moholtet vis a vis Polar Park, onsdag kveld. Det var en hannbjørn på rundt 90 kilo.

– Det var veldig bra og viser nok en gang at disse hundene, som er bjørnetrente hunder, er avgjørende. Men jeg er også veldig glad for at vi har et så ivrig og dyktig skadefellingslag, som står på døgnet rundt for å hjelpe beitenæringa, og for staten som har ansvaret for forvaltninga, sier han.

Samme viltkamera

Heimdal roser også samarbeidet som er mellom Statens naturoppsyn i Troms og de som har ankommet fra SNO sørfra med jämthunder.

– Skadefellingslaget og de begynner å få erfaring, og det ser vi kommer godt med, sier han.

Det var mandag at skadefellingslaget fikk los på en bjørn, og på kvelden ble den felt ved Storfjellet, ikke langt fra Øvre Bardu kapell. To dager seinere falt nummer to i Salangsdalen. Det er gitt fellingstillatelse til et tredje dyr, den tredje i Lavangen/Salangen.

Barduordføreren forteller at han var oppe hos en av sauebøndene i Øvre Bardu onsdag ettermiddag, hvor bjørnen som seinere ble skutt ble observert via samme viltkamera som sist.

– De gikk over Storfjellet og ned i Jørnskardet i Salangsdalen, før de fikk tatt bjørnen. Det er noen kilometer, og de fikk slitt ut tre hunder. Den var innom en reinflokk i området Jørnskardet, før bjørnen ble skutt, forteller han.

Det var en hannbjørn på rundt 90 kilo som ble skutt i Salangsdalen onsdag kveld.

Uro-gruppe følger flere

Ordføreren er tydelig på at selv om han er glad på vegne av beitedyrsnæringas for at to bjørner er felt, så er problematikken på langt nær over.

– Det er fremdeles en bjørn i Lappskardet, som er over Bardujord, som er en av de tre som ble vedtatt flytta i fjor. Der er det et uro-prosjekt pågående, hvor det følges med også på nattestid. Men jeg er usikker på om det søkes fellingstillatelse på den. Dette er en bjørn som har slått i hjel sau, og etter retten skal den tas ut. Det er sånn det skal ligge i kortene når det skjer i beiteprioritert område, sier han.

Han håper på svar fra forvaltningsmyndighetene for både denne og flere andre bjørner.

– Vi må få svar. De er voksne disse dyrene, og de skulle fjernes. Nå har en av dem som slo i fjor og i 2019 påviselig slått til igjen, og det viser at når unger går med binner som slår, så blir avkommet likedan.

Forventer mer oppfølging

Han forventer også at bjørnene som ble vedtatt flytta i fjor høst, faktisk også blir flytta.

– Et vedtak gjelder til det oppheves, og vedtaket om at tre bjørner skal flyttes er fortsatt gjeldende. De tre skal flyttes, eller skytes. Bjørnen i Lappskardet, TR-66, har tatt sau i ei besetning der. Jeg synes det er merkelig at når det er gjort vedtak om flytting av bjørn og det er gjort sikre hiobservasjoner av den, så blir de ikke tatt ut i løpet av vinteren. Det er trenering, sier han.

Han påpeker at 21. juni ble det observert bjørn ved Byberg-sætra. Som kjent er bjørn også har blitt observert ved kysten i nabokommunene i vest.

– Om ikke det er en indikator på at det er ekstremt mye bjørn i området, så vet ikke jeg. Jeg står for at jeg mener at forvaltninga er helt ute av kontroll.

Powered by Labrador CMS