Statsforvalteren har gitt kommunen svarfrist:

VIL HA TRYGGHET: Nina Larsen håper Statsforvalterens innblanding i saken vil sørge for at ny grunnmur blir utarbeidet av kommunen og at boligen blir trygg å sove i. Foto: Leif A. Stensland
VIL HA TRYGGHET: Nina Larsen håper Statsforvalterens innblanding i saken vil sørge for at ny grunnmur blir utarbeidet av kommunen og at boligen blir trygg å sove i. Foto: Leif A. Stensland

– Jeg hadde rett, det er aldri blitt foretatt jordprøver

SAGELVVATN: I sommer fortalte Nina Larsen at hun følte stor utrygghet ved å bo i huset sitt ved Sagelvvatn. Svaret hun nylig fikk fra en arkitekt gjør henne ikke mindre redd.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et 100 år gammelt hus som det aldri tidligere har vært problemer med. Ikke før etter at arbeidet med nytt boligfelt ovenfor huset ble påbegynt for rundt 10 år siden. Under utbyggingen av boligfeltet begynte grunnmuren å slå sprekker, og det dirret i skapdørene, sier Larsen.

Kraftig smell

Da Nye Troms omtalte saken i juli fortalte Larsen at det var først for to år siden, da hun opplevde å få fylt kjelleren med vann, at hun begynte å se nærmere på problemet. Som visste seg å være masse leire i bakken som hadde presset seg helt inntil husveggen. Dette igjen førte til at grunnmuren begynte å slå spekker, samtidig som hun også merket forskjell innvendig i huset.

– Det blir bare større og større åpning i vinduskanten, dørene blir tregere og tregere og det smeller og knitrer i hele huset. Alt dette er tegn på en ustabil grunn, sier Larsen.

Ikke før hun har sagt setningen ferdig skvetter bikkja opp, ja også journalisten, for fra kjelleren høres et tydelig smell.

– Ja, du hørte selv. Slik smell er det ofte fra grunnmuren, spesielt når det er kaldt. Jeg er sikker på at hadde det ikke vært for at det ble satt opp ny bærevegg for to år siden, så hadde hele huset brast sammen, sier Larsen.

Ikke tatt jordprøver

Sist vi skrev om saken viste risikovurderingsskjema for Balsfjord kommune i forbindelse med detaljregulering for Sagelvvatn boligfelt i februar 2014, at det var krysset av at fare for skred, flom, erosjon, samt kvikkleire og grunnforhold skal være sjekket og funnet i orden av arkitekt.

– Dette stemmer ikke. Fra kommunen er det lite svar å få på mine henvendelser. Jeg tok derfor kontakt med arkitekt Kjersti Jensen for knappe 14 dager siden. Her viser jeg til at det er kommet leire sigende nedover og det har forårsaket at grunnmur på bolighus er helt ødelagt og delvis blitt ubeboelig. Allerede før tiltaket om utbygging ble iverksatt etterlyste jeg svar på om det var blitt tatt jordprøver og hva disse eventuelt viste. Jeg ba derfor om å få tilsendt de prøvene som er tatt så snart som mulig, sier Larsen.

Rett i mistanken

Allerede dagen etter kom svaret fra arkitekten.

«Jeg har lest igjennom planbeskrivelsen og grunnlaget for den, og det ble ikke utført grunnundersøkelser i forbindelse med reguleringsplanarbeidet. Området var konsekvensutredet i forbindelse med kommuneplanens arealdel, og der er det anført IA. (Ikke aktuelt for Skredfare /stein, jord, leire, snø). Derfor er dette videreført som sjekket ut i reguleringsplanen etter sjekk av NVE og NGU sine kart», skriver arkitekt Jensen.

NVE står for Norges vassdragsinstitutt, og NGU er forkortelsen til Norges geologiske undersøkelse. Svar fra arkitekten ryster Larsen, men samtidig er det ikke overraskende for henne.

– Jeg fikk bekreftet det jeg har trodd hele tiden og som jeg gjentatte ganger har etterspurt kommunen om. Balsfjord kommune har ikke gjort jobben sin, for her har kommunen sagt ja til utbygging av boligfeltet uten å ha foretatt undersøkelse om skredfare, og om det er leire i bakken. Det er ikke foretatt jordprøver, fastslår Nina Larsen.

Krever svar

Mens det fortsatt knirker og braker i huset venter hun på at noe skal gjøres. Nå er også Statsforvalteren koblet inn i saken etter å ha mottatt en rekke henvendelser fra Nina Larsen om jordsig på hennes eiendom. I skriv til Balsfjord kommune viser saksbehandleren at Larsen ønsker at ny grunnmur blir utarbeidet av kommunen og at boligen blir trygg å sove i.

Her skriver saksbehandler Oscar Bang-Ellingsen at Larsen i september 2019 spurte Balsfjord kommune om det ble tatt jordprøver før utbyggingen av boligfeltet startet.

«Dette har ikke blitt besvart av kommunen. Også en rekke andre henvendelser fra Larsen til kommunen har heller ikke blitt besvart», skriver Bang-Ellingsen.

Har fått svarfrist

Han viser til at per 11. november er ikke Larsen sine henvendelser besvart. I så måte viser Statsforvalteren til at forvaltningen, i henhold til uskrevne krav til god forvaltningsskikk, plikter å besvare alle henvendelser som kommer inn, og at dette som utgangspunkt gjelder uavhengig av om henvendelsen til forvaltningsorganet skjer skriftlig eller muntlig.

Det følger videre av forvaltningsloven at et forvaltningsorgan skal forberede og avgjøre saker «uten ugrunnet opphold».

«Dersom det må ventes at det vil ta uforholdsmessig lang tid før en henvendelse kan besvares, skal det snarest mulig gis et foreløpig svar. Vi ber om at Balsfjord kommune besvarer Nina Larsens henvendelser snarest, og senest innen 07.12.2021, med kopi til oss», avslutter Oscar Bang-Ellingsen.

Powered by Labrador CMS