Treneren tok hele skilaget med seg «hjem»:

I FRONT PÅ NYTT LAG: Finn Hågen Krogh leder an på nytt lag, Team Elon Nord-Norge. Lagkaptein Daniel Stoch, Jakob Brones Engen og Silje Theodorsen i rygg på terskeløkta på Fjellbygdveien. Foto: Ivar Løvland
I FRONT PÅ NYTT LAG: Finn Hågen Krogh leder an på nytt lag, Team Elon Nord-Norge. Lagkaptein Daniel Stoch, Jakob Brones Engen og Silje Theodorsen i rygg på terskeløkta på Fjellbygdveien. Foto: Ivar Løvland

– Jeg har et lag med et stort potensial

FJELLBYGDVEIEN: Forrige uke tok trener Kristian Skogstad løperne fra det nordnorske satsingslaget med seg hjem til Balsfjord. Der ble de lite trafikkerte veiene og terrengressursene i området brukt til fulle.

Publisert Sist oppdatert

– Det er fast takst å ta laget inn hit. Enten for ei eller gjerne to barmarkssamlinger, sier Kristian Skogstad.

Han er på femte sesongen hovedtrener for Team Elon Nord-Norge, og i forrige uke hadde han laget med seg til hjemlige omgivelser. Løperne bodde i familien Skogstads hus på Sletta, og samtlige treningsøkter foregikk i området Balsfjord og Malangen. Enten på rulleski langs gode og lite trafikkerte asfaltveier, eller med løpesko i terrenget.

– Å kunne kjøre rulleskiøkter her, er helt fantastisk. Nesten ikke trafikk, bakker, svinger og fin asfalt, sier Kristian Skogstad når vi treffer på laget på Fjellbygdveien fredag.

Der er lagets utøvere i full gang med ei intervalløkt med 7-8 drag opp mot sju minutters varighet.

Mange samlinger

– Dette er tredje samlinga av totalt åtte-ni før sesongstart. Alle med ei varighet på rundt seks dager. Nå prioriteres mengde, gjennom ganske kontrollerte hardøkter. Ikke full spiker, men heller mer terskeløkter opp mot syregrensa, sier Kristian Skogstad.

Han har et spennende lag på gang, og mener sjøl han har et lag med svært stort potensiale å holde kontroll på. Selv om laget har «produsert» toppløpere i Erik Valnes og Anna Svendsen og «eksportert» dem til landslaget de siste årene, har han både det som kan være kommende storløpere og løpere som allerede har prestert på øverste nivå på laget.

Fra landslaget

I siste kategori befinner definitivt Finn Hågen Krogh seg. 30-åringen fra Tverrelvdalen ved Alta ble vraket fra landslaget sist vår, men føler han har fått en ny «vår» som løper på Team Elon Nord-Norge.

– Målet mitt er å komme til vinterens OL i Kina. Der er sprinten det største målet, men kommer jeg meg til OL, så vil jeg gå flere distanser enn bare sprinten, sier finnmarkingen.

Han storkoser seg på nytt lag, og nyter å være med på et nordnorsk lag med både jenter og gutter.

Trener Kristian Skogstad stikker i fingeren til Finn Hågen Krogh for å måle laktatverdiene i blodet. Team Elon Nord-Norge-kollega og lagkaptein Daniel Stock står i «blodkø».

Vil tilbake i toppen

– Det er nytt for min del, men det har ikke redusert den «livlige» praten rundt bordet noe, ler Finn Hågen Krogh.

Han er sikker på at han kan komme sterkere tilbake som langrennsløper i nye omgivelser, og er sugen på internasjonale oppgaver, minst like mye som tidligere:

– Blir det ikke OL-plass, er det garantert mange verdenscupstarter å kjempe om, sier han.

Har drømmer

Ambisjonene er ikke mindre hos Silje Theodorsen. Kvaløysletta-løperen har også OL som mål, og viste sist sesong at hun på sitt beste kan levere på høyt norsk nivå.

– Er du i norgestoppen er du også i verdenstoppen. Silje er svært viktig å ha på laget, også som målestokk for de andre jentene, sier Kristian Skogstad.

Trener Kristian Skogstad (t.v.) og hjelpetrener Truls Hallen bak løpere på Team Elon Nord-Norge; Silje Theodorsen, Daniel Stock, Ingrid Mathisen, Finn Hågen Krogh, Synne Arnesen (fra rekruttlandslaget) og Ingrid Andrea Gulbrandsen. (Julie Waltenberg og Mikkel Arntsen ikke til stede)

– Det er opp til enhver hvor langt en klarer å nå, men jeg har mine drømmer. Nå går de på å komme meg til OL til vinteren, smiler Silje.

Hun har trent mye og godt, og føler seg nå sterkere enn på lenge.

Vil bli best

– Jeg har et lag med veldig høyt maksnivå, sier Kristian Skogstad.

Han mener det er flere som kan levere veldig sterkt til vinteren, om det klaffer for dem. En av dem er lagets kaptein, Daniel Stock. Vadsøværingen har en 14. plass fra sist sesong i verdenscupen i fellesstart å vise til. Målet er ganske så klart:

– Til vinteren skal jeg ta min første seier i verdenscupen, og jeg skal bli best i Norge på 15 km, sier Stock.

Trives bedre

Han har vært på rekruttlandslaget, men føler selv at han har det mye bedre på et lag som det nordnorske satsingslaget.

– Her får jeg mye mer ro. Jeg vet egentlig ikke hva det er, men jeg trives mye bedre på dette laget, sier Daniel Stock.

Som lagets kaptein er det han som er det naturlige knutepunktet mellom trener og utøvere, og han skal sørge for at alle løperne på laget har det bra.

– Kvalitetsmessig står vi ikke tilbake for noe på dette laget, sier han skråsikkert, mens han får et stikk i fingeren.

Måler laktat

Mellom nesten hvert drag på økta måles laktatverdiene i blodet til løperne på denne terskeløkta. Kristian Skogstad har hjelp av Truls Hallen, tidligere skiløper på godt nasjonalt nivå, på samlinga, og verdiene leses nøye av.

– Før hadde vi stort sett bare pulsen å måle øktene ut fra. Her kan vi mer nøyaktig måle melkesyreverdiene på denne type økter. Det er til stor hjelp for løperne selv for å kunne kontrollere egen fart og intensitet i trening og konkurranser, sier Truls Hallen.

For de som satser

Kristian Skogstad er klar på at slike målinger ikke er nødvendig å gjennomføre for de som er yngre.

– Dette er ikke noe som unge løpere eller juniorer trenger gjøre. Dette er noe vi bruker på løpere som trener opp mot 1.000 timer i året, for å hente ut de siste detaljer for å bli best mulig, understreker Skogstad.

Han ønsker at løperne på sitt lag skal kunne kontrollere ei åpningsfart uten å være nær melkesyre, slik at de da kan tåle at det presses hardere utover et distanserenn uten at det blir «syrefest» i muskulaturen, før det siste presses ut mot slutten av et renn.

– Målet er å lære løperne følelsen hvor de ligger i laktat. De skal også lære å ikke ligge for lavt på økter som denne, sier Kristian Skogstad.

Viktig for miljøet

Synne Arnesen fra Finnsnes og Tromsø skiklubb ble etter forrige sesong tatt opp på rekruttlandslaget, men hun trener mye med løperne i Tromsø og er med på flere samlinger på dette laget. Sammen med bestevenninna, Ingrid Andrea Gulbrandsen fra Bardufoss OIF, roser hun regionlagets viktighet.

– Det å ha et godt miljø å trene i, er svært viktig. Vi utnytter hverandres styrker, sier Arnesen.

– Det er viktig med et godt miljø for trivselen sin del, og et godt miljø, det har vi her, smiler Ingrid Andrea Gulbrandsen.

Synne Arnesen, Ingrid Andrea Gulbrandsen og Ingrid Mathisen kjemper seg opp bakene på rulleski.

Hun er ny på laget, men sier de har friheten til å trekke seg tilbake til sitt, og de har behov for det på samlingene.

– Vil vi være for oss selv fra den ene økta til den andre, er det rom for det også, sier hun.

– Inspirerende

Team Elon Nord-Norge består denne sesongen i tillegg av Ingrid Mathisen fra Fauske, Julie Waltenberg fra Lyngen og Mikkel Arntsen fra Sortland. De to sistnevnte var skadet og ikke på samlinga i Balsfjord og Malangen. Dermed ble det plass for kretslagsløperen Jakob Brones Engen fra Kvaløysletta. Han har foreldre som begge er fra Målselv. Han roser sjansen til å få trene med de beste:

– Det er veldig inspirerende og lærerikt. Både med tanke på teknikk og tempo på øktene, og sier 21-åringen fornøyd.

Powered by Labrador CMS