Eivind på Olsborgmoen:

KJEDELIG TRIM: Eivind Hall Lundbø jobba som fysioterapeut de siste årene før han gikk av med pensjon. – Men jeg er ikke nå mer glad i snømåking for det, sier han med et smil. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs
KJEDELIG TRIM: Eivind Hall Lundbø jobba som fysioterapeut de siste årene før han gikk av med pensjon. – Men jeg er ikke nå mer glad i snømåking for det, sier han med et smil. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs

– Jeg kan ikke huske å ha måka tak før jul

OLSBORGMOEN: Ved Bardufoss værstasjon ble det målt 49 centimeter nedbør på bare ett døgn i helga. Helt uvanlig på den her tida av året, mener målselvmannen Eivind Hall Lundbø.

Publisert Sist oppdatert

Allerede fredag ettermiddag starta nedbøren etter en kort kuldeperiode, og nedsnødde biler og innkjørsler har møtt mange idet de gikk ut døra i helga. For de som kom seg ut døra. For hos noen har snøen kommet helt inn til inngangspartiet og gjort det vanskelig å komme seg ut ytterdøra. Eivind Hall Lundbø som bor på Olsborgmoen i Målselv, er en av de som har vært ute hver dag denne helga for å måke snø ved inngangspartiet og på gårdsplassen. Han mener snømåking er en kjedelig form for trim, men er ved godt mot.

– Det tyngste tar traktoren, og vi setter pris på snøbrøytinga i boligfeltet. Vi tar været med godt humør, sier Eivind Hall Lundbø.

Eivind Hall Lundbø jobba som fysioterapeut de siste årene før han gikk av med pensjon. – Men jeg er ikke nå mer glad i snømåking for det, sier han med et smil.

Mildvær på onsdag

Det ser ikke ut til at nedbøren gir seg med det første. Ifølge yr.no kan vi fortsatt forvente mye nedbør de neste dagene. Vinden vil avta tirsdag, og fra klokka 18 er det venta å bli vindstille. Det er meldt opptil 3,9 mm nedbør fra 12 til 18, mens det fram til midnatt er venta hele 9,5 mm nedbør. Laveste temperatur vil være 6 minusgrader.

– Vi må bare ta det som det kommer. Vi får ikke gjort noe med det, sier Hall Lundbø om været.

Det var nok ikke bare Eivind Hall Lundbø på Olsborgmoen som måtte ut og måke fram både inngangsparti og innkjørsel denne helga.

Det kan være lurt å sette av tid til å måke snø på tirsdagen. I løpet av natta vil temperaturen stige, og på det mildeste blir det 6 varmegrader. Det blir også store mengder nedbør allerede natt til onsdag. Fra midnatt til klokka 6 er det venta fra 6,4 til 20,1 mm nedbør på Bardufoss, og fram til klokka 12 er det venta opptil 15,4 mm nedbør. Eivind, som opprinnelig er fra Luneborg, og har bodd på Olsborgmoen med sin familie sia 1980, mener det vi nå opplever er uvanlig til å være på denne tida av året.

Eivind Hall Lundbø er takknemlig for traktoren som brøyter bort den tyngste snøen.

– Hvis det kommer masse regn, kan det hende at vi må måke taket. Jeg kan aldri huske å ha måtte måka tak før jul, sier han.

Stor snøskredfare

På Setermoen er værprognosene stort sett lik Bardufoss, men det er forventa litt mer nedbør onsdag. På det meste er det venta opptil 23,7 mm nedbør. Også i Balsfjord er værprognosene forholdsvis like. På Nordkjosbotn er det venta opptil 17 mm nedbør på det meste onsdag. På Storsteinnes er det venta opptil 10,9 mm tirsdag kveld og opptil 19,2 mm nedbør onsdag.

Lesernes bilderPOSTEN SKAL FRAM: Sånn så postbilene på Nordkjosbotn ut mandags morgen Foto: Arne Olsen
Lesernes bilderTIL GOD HJELP: På Moen i Målselv var traktoren til god hjelp i helga. Foto: Kirsti Larsen
Lesernes bilderJULEGRANTENNING: Mange trossa snø og vind for å tenne julegrana på Olsborg. Foto: Odd-Inge Larsen
Lesernes bilderHVOR ER BILEN?: Slik så det ut i Bardu i helga, men ifølge innsenderen var det enda verre mandag. Foto: Monica Olaisen
Lesernes bilderHJEMMESYKEPLEIEN STOPPES IKKE: "På MSAH ble det også nok snø, men ikke værst for oss som jobbet inne- våre tanker gikk til våre kollegaer i hjemmesykepleien som skal yte en tjeneste oppi alt dette været!", skriver innsenderen. Foto: Liv Tøllefsen
Lesernes bilderNEDSNØDD: "Sånn har vi det på Sletta på Moen. Totalt nedsnødd. Men det går seg til etterhvert. Er jo meldt mildvær", skriver innsenderen. Foto: Bente Pedersen
Lesernes bilder78 CENTIMETER: Rune Foshaug i Nedre Bardu kom hjem til betydelig mengder snø å måke. Snødybden var på 78 centimeter der bilen bruker å stå. Foto: Rune Foshaug
Lesernes bilderPOSTEN SKAL FRAM: Sånn så postbilene på Nordkjosbotn ut mandags morgen Foto: Arne Olsen

På varsom.no advarer NVE om å ferdes i fjellene i Indre Troms. Kraftig vind og mye nedbør fører til stor vindtransport av snø inn i leheng, noe som fører til at skred kan utløses både naturlig og av skiløpere. Tirsdag er snøskredfaren satt ned til oransje, som betyr betydelig snøskredfare. Man må unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred. Fjernutløsning er ifølge NVE sannsynlig.

Kombinert med vind og temperaturer rundt 0 grader, oppfordrer Målselv viltnemnd i tillegg sjåfører til å ta det med ro på veiene. I slikt vær er det mye vilt langs veiene, og med dårlig sikt er det ekstra vanskelig å se dem.

Powered by Labrador CMS