GLADE VINNERE: Ordfører Bengt-Magne Luneng deler her ut kongepokalen til vinner av lørdagen finale, Even Nordsveen. Lykkelig med en andreplass var eldre junior Alexander Løfblad (16), som for øvrig var den eneste av de i tetsjiktet som presterte fullt hus på serien sin i finalen. Foto: Vera Lill Bjørkhaug
GLADE VINNERE: Ordfører Bengt-Magne Luneng deler her ut kongepokalen til vinner av lørdagen finale, Even Nordsveen. Lykkelig med en andreplass var eldre junior Alexander Løfblad (16), som for øvrig var den eneste av de i tetsjiktet som presterte fullt hus på serien sin i finalen. Foto: Vera Lill Bjørkhaug

Jevnt i toppen under siste dag av Trippel-NM

BARDUFOSS: Åtte lange dager med NM i jaktrelatert skyting endte lørdag med finale i «Løpende elg» og utdeling av kongepokal til vinneren.

Publisert Sist oppdatert

Åtte lange dager med tre enkeltstående norgesmesterskap er over, og arrangørene kan ta seg noen velfortjente fridager. Mellom 50 og 60 frivillige har stått på både sent og tidlig og sett til at alle har fått det de trengte – når de trengte det.

Det er første gang Målselv jeger- og fiskerforening (MJFF) arrangerer norgesmesterskap i konkurransegrenen «Løpende elg». De var kanskje ikke forberedt på de tekniske utfordringene som oppsto under de innledende skytingene fredag, med en «løpende elg» som ikke var hundre prosent samarbeidsvillig. Det medførte en god del venting og forsinkelser.

– Hagle er vi gode på, så med rifleskyting var vi litt mer ute på dypt vann. Det var hovedsakelig ei reim på den mekaniske elgen det var feil på. Vi strammet den opp, og til i dag fikk vi skaffet ei ny, dersom den skulle ryke, fortalte Ulf Boger, leder i MJFF og leder for arrangementet.

HOVED-"PERSONEN": Den løpende elgen til høyre i bildet viser seg kun i 4,5 sekunder over vollen for hver gang og må treffes nær sentrum av blinken fra en avstand på 100 meter for å få fulltreffer. Den var litt lunefull fredag, men lørdag holdt den seg i skinnet, slik at finalen gikk uten tekniske problemer.

Teknikken holdt, og han tenker at selv om de hadde en bratt læringskurve, kom de i mål til slutt.

– Det er de beste skytterne som står på pallen i dag, oppsummerte han.

Dødelighet premieres

Lørdag formiddag skulle det avgjøres hvem av de seks med høyest poengsum som kom til å stikke av med kongepokalen og norgesmestertittelen.

Det var i utgangspunktet 26 skyttere som sto oppført på lista for finaleskyting. Av disse var det en del som allerede hadde reist; noe som unektelig er litt synd, etter som de aller fleste av finalistene i utgangspunktet var kommet langveisfra for å delta i norgesmesterskapet.

TJA: Lillian Stadsvoll fra Torpa JSK (t.h.) hadde den siste finaleplassen og var med det først ut lørdag. Helt fornøyd med skytinga si var hun ikke, men likevel i godt humør. – Vi kommer for å få løsnet noen skudd og for det sosiale, sier hun. Her sammen med klubbvenninne Anne Beathe Bakken.

I konkurransen ble det brukt alle typer rifler som er lov til å benytte på elgjakt. Oppgaven var på 100 meters hold å treffe den løpende elgen best mulig, og det med potensielt dødelige skudd.

– Her belønnes ikke skudd som kun skadeskyter dyret, slo Boger fast.

Det bevegelige målet forflytter seg 23 meter og er synlig i 4,5 sekunder. I løpet av denne tida skal skytteren ha plassert et skudd som forhåpentlig gir poeng i skalaen 3–5. Dette gjentas fem ganger per serie.

Tett i tetsjiktet

Under fredagens innledende skytinger ble det skutt fem skudd på stille elg først sittende og så stående, deretter tre serier hver med fem skudd på løpende elg, til sammen 25 skudd.

For de seks beste utøverne skilte kun tre poeng, og aller beste plassering inn i finaleskytinga hadde Even Nordsveen fra Løiten JFF med 23 femmere og to firere; en samlet poengsum på 123.

På sjetteplass etter fredag var 16-åringen Alexander Løfblad fra Beistad JSK. Han skjøt fem blink, 25 poeng, og lå med en samlet poengsum på 145 dermed godt an til å sikre seg ei pallplassering. 121 poeng med seg inn i finalerunden hadde også Tore Egil Mauseth fra Grane JFF. Han hadde ikke marginene helt på sin side, og måtte se seg slått av junioren, og havnet på en tredje plass med 144 poeng sammenlagt.

Terje Krokum, Solveig Sjånes og John Kåre Haugen, som alle tre lå an til å kunne stikke av med kongepokalen, skjøt seg bort i finalen og havnet utenfor pallen.

Spenninga var stor da sistemann Even Nordsveen gjorde seg klar. Han klarte imidlertid å holde hodet kaldt, og skjøt en glimrende serie på 24 poeng, som lagt sammen med fredagens skyting ble 147 poeng og som holdt til norgesmestertittel.

BESTE DAME: Solveig Sjånes var en del av den tette gruppa som kjempet om pallen før finalen. Hun skjøt seg bort lørdag og endte på en femteplass. Premie for beste dame vanket det likevel til utøveren fra Grane JFF. Her sammen med leder for MJFF, Ulf Boger.

Skuffet over lav deltakelse

I utgangspunktet hadde Målselv Jeger og fisk regnet med at det ville komme et sted mellom 1.000 og 1.200 skyttere til mesterskapet på Bardufoss. Da hadde de tatt høyde for at når det gjelder å delta på stevner og mesterskap er det gjerne lenger fra sør til nord enn fra nord til sør. De er naturligvis skuffet over at de endte opp kun med 450 detakere samlet sett for alle tre konkurransene.

– Vi tror vel kanskje at det har en sammenheng med korona og usikkerheten rundt det, at folk sitter hjemme. Vi har uansett hatt fokus på å lage fest for de som er her, selv om vi tjener mindre på arrangementet enn det vi hadde tenkt, sa Boger.

STÅR PÅ: Uten frivillighet og dugnadsinnsats hadde det ikke vært mulig å arrangere noe slikt som norgesmesterskap for en liten kommune, noe også ordføreren trakk fram under premieutdelinga. Her er to av de mest utholdende som var med fra start til slutt, Steinar Holen (t.v.) og Ole Elverum.

Det ble delt ut premier i svært mange ulike klasser, der lørdagens kongepokalvinner, som kunne fortelle at han har drevet med skyting siden 6-årsalderen, var representert på pallen i flere av dem. Blant annet var han med og dro i land en mesterskapstittel i jaktskytterlag.

I fylkelagskonkurransen ble det kniving om førsteplassen mellom erkerivalene Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, der førstnevnte stakk av med seieren.

Den eneste fra lokallaget i Målselv JFF som presterte godt nok til å kunne forsyne seg fra premiebordet, var Vidar Berntsen med en 2. plass i klassen Jeger C.

FORNØYD: Kun én fra lokallaget høstet fra premiebordet denne dagen, og det var Vidar Berntsen, som fikk en 2. plass i gruppa Jeger C.

Resultater Løpende Elg:

NAVN FORENING KL SUM FREDAG SUM FINALE

1. Even Nordsveen Løiten JFF A 123 147

2. Alexander Løfblad Beitstad JSK D2 120 145

3. Tor Egil Mauseth Løiten JFF A 121 144

4. Terje Krokum Nidaros JSK A 122 141

5. Solveig Sjånes Grane JFF B 121 134

6. John Kåre Haugen Hedalen & Begnadal E1 121 132

Powered by Labrador CMS