GOD FØLELSE: Tonje Nilsen og Amalie Naimak får en god følelse av å være med å delta under Operasjon dagsverk, og synes solidaritetsarbeid er viktig. Foto: Maiken Kiil Bartholdsen
GOD FØLELSE: Tonje Nilsen og Amalie Naimak får en god følelse av å være med å delta under Operasjon dagsverk, og synes solidaritetsarbeid er viktig. Foto: Maiken Kiil Bartholdsen

Jobbet for seksualundervisning i Sør-Amerika

BALSFJORD: Elever ved Nordkjosbotn Videregående skole ga denne uken litt av sin undervisningstid for at ungdom i Sør-Amerika skal kunne lære om kropp og seksualitet.

Publisert Sist oppdatert

Isak Bakkeli fra Storsteinnes var en av de mange elevene ved Nordkjosbotn skole som på fredag var ute i arbeid under Operasjon dagsverk. Elevene skaffer seg jobb der de i løpet av en dags arbeid skal tjene inn 400 kroner til Operasjon dagsverk.

Isak Bakkeli valgte å jobbe på Maxbo Nysted, der han også utenom Operasjon dagsverk er i deltidsjobb.

– Da tenkte jeg at det var greit å høre med arbeidsplassen om jeg kunne være her under Operasjon dagsverk også, og det var helt greit, sier han.

Arbeidsoppgavene hans er blant annet å hjelpe kunder og å stable og rydde materiell.

– Det er veldig sosialt og hyggelig arbeid, så jeg har ingenting imot å bruke en skoledagene på dette, i tillegg så går det jo til en veldig god sak, sier Bakkeli og forteller at han har et godt forhold til Operasjon dagsverk.

Viktig tema

Inntektene fra årets aksjon går til Amnesty International Norge sitt arbeid for seksuelle og reproduktive rettigheter i Chile, Peru og Argentina

«Alle har rett til å bestemme over sin egen kropp, men mange ungdommer i Chile, Peru og Argentina opplever at deres seksuelle og reproduktive rettigheter ikke blir respektert. De får ikke nødvendig opplæring, prevensjon eller helsetjenester. Prosjektet vil gi ungdom kunnskap om sine rettigheter slik at de blir bedre i stand til å ta gode valg,» skriver Operasjon dagsverk på sine nettsider.

Bakkeli synes det er et viktig tema.

– I disse landene blir ofte unge jenter veldig tidlig gravide og får gjerne barn mens de er barn selv. Jeg tror at midlene fra OD kan brukes til å hjelpe med å endre holdningene til seksualitet og kjønnsroller i disse landene. At de kan få undervisning om dette, sier Bakkeli.

OD-komité

Tonje Nilsen og Amalie Naimak er enige med Bakkeli i at det er et viktig tema. De sitter i årets Operasjons dagsverk-komité på skolen. Det vil si at det er deres ansvar å passe på at de som er ute i jobb, leverer penger. I tillegg har jentene laget et eget opplegg for dem som tilbringer dagen på skolen, fordi de ikke har funnet seg arbeid for dagen.

– Langt over halvparten er ute i jobb, men så er det noen som ikke har greid å skaffe seg jobb. Vi har laget noen oppgaver til dem, slik at de kan lære litt om situasjonen i disse landene og den jobben som OD og Amnesty Norge gjør, sier jentene.

Forferdelig

Nilsen og Naimak synes det er forferdelig at ungdom i de Sør-Amerikanske landene ikke får seksualundervisning på skolen, og at det skal være så tabubelagt å snakke om seksualitet i disse landene.

– De vet ikke om prevensjon eller muligheten for å ta abort. De vet heller ikke om retten til å bestemme over sin egen kropp. Da er det bra at vi kan gi litt tid av vår undervisning til at de skal kunne få litt undervisning om dette viktige temaet, sier Nilsen.

Powered by Labrador CMS