FIKK STIPEND: Av Samfunnsløftet fikk Johanna-Adele Jüssi tildelt 60 000 kroner i stipend. Det er hun naturlig nok glad for. PRESSEFOTO: Krõõt Tarkmeel
FIKK STIPEND: Av Samfunnsløftet fikk Johanna-Adele Jüssi tildelt 60 000 kroner i stipend. Det er hun naturlig nok glad for. PRESSEFOTO: Krõõt Tarkmeel

Johanna-Adele Jüssi nådde fram og fikk kulturstipend

MÅLSELV: Hun så, hun søkte og hun fikk. Rundhaug-bosatte Johanna-Adele Jüssi ble en av 35 søkere som fikk en sum på 60 000 kroner i kulturstipend av Samfunnsløftet.

Publisert Sist oppdatert

I desember lyste Samfunnsløftet ut 35 stipend på 60 000 kroner til landsdelens kunst- og kulturskapere - og fikk 214 søknader. Juryen har nå fordelt de to millionene til noen av landsdelens kunstnere.

Det melder Sparebank1 Nord-Norge i ei pressemelding.

Midlene går til landsdelens skapere av kunst og kultur som ble sterkt rammet av koronakrisa.

Fikk 60 000 kroner

Jüssi søkte om midler fra Samfunnsløftet. Og de fikk hun. Det er hun naturlig nok glad for.

– Det er en veldig hyggelig overraskelse. Det kom inn mange søknader, så jeg er veldig takknemlig for å være ei av de som ble valgt ut, sier hun.

Av totalt 214 søknader var det 35 som fikk tildelt midler.

Jüssi er estisk, men tilhørende i Målselv. Hun er både lærer på Kulturskolen i Målselv og folkemusiker. Det er til sistnevnte virke hun fikk midler.

En plan for pengene

Planen for midlene har hun klar.

– Jeg skal bruke pengene på et prosjekt jeg har på gang, som heter «Slotter fra Gaupdalen». Det er en trilogi som omfavner estisk, norsk og nyskapt folkemusikk. Det er et bestillingsverk til Kalottspel i år. Før Kalottspel skal jeg og bandet mitt inn i studio med prosjektet for å spille det inn slik at vi kan slippe det på premieren på Kalottspel. I mitt opphold i hjemmeresidens skal jeg jobbe med mine oppgaver i bandet og som solist, slik at jeg er best mulig rustet til å være stødig og fri når det gjelder, sier hun.

Gaupdalen, forteller hun, kom til henne i en drøm og er et fiktivt sted.

– I Gaupdalen har mine musikalske vandringer funnet en rasteplass. Det er der de kan utvikle seg fritt og hvor jeg kan være kreativ og uten hemninger. Målselv er på en måte Gaupdalen. Her har jeg funnet gode samarbeidspartnere og føler at mine nye ideer blir støttet og satt pris på, sier Jüssi.

Påvirket av pandemien

Koronaen kom som et sjokk på alle og enhver, og har skapt utfordringer for mange. Musikkbransjen har også merket dette. Det ble fort klart at alle kulturmessige arrangement ble kansellert. Jüssi fikk også merke dette.

– Det har påvirket meg veldig. En ting er at konserter ble avlyst, men en annen faktor er at man ikke blir booket på grunn av usikkerheten rundt koronaen, men en tom kalender ga meg inspirasjon til å skape et helt nytt prosjekt, sier Jüssi.

Alt i alt er Jüssi fornøyd etter det ble klart at hun får 60 000 kroner i stipend.

– Det er helt fantastisk, stråler hun.

Powered by Labrador CMS