INVITERER: Regina Elpers og Bjørn Klauer ønsker alle velkommen til feiring av huskyfarmen på lørdag. Foto: Huskyfarm Innset
INVITERER: Regina Elpers og Bjørn Klauer ønsker alle velkommen til feiring av huskyfarmen på lørdag. Foto: Huskyfarm Innset

Jubilerer med åpen gård

BARDU: Førstkommende lørdag feirer Huskyfarmen på Innset 25 år. Kulturelle innslag og grillmat er stikkord for dagen.

Publisert Sist oppdatert

De som var til stede på Huskyfarmens 20-årsjubileum for seks år siden, får nok ikke årets 25-års jubileum til å gå opp.

– Men vi var på Svalbard i fjor og kunne ikke feire. Derfor gjør vi det i år, forklarer Bjørn Klauer.

For 25 år på Innset er verdt å feire. Klauer erindrer godt da han og hans tidligere kone kom til bygda uten annet enn sekkene på ryggen. Null egenkapital og en forfallen gård var utgangspunktet til det som nå er en godt anerkjent huskyfarm.

– Finansielt var det ekstremt vanskelig. Derfor var vi takknemlige for at vi ble så godt mottatt av imøtekommende og hjelpsomme folk her på Innset, sier Klauer.

De hadde heller ikke klart å bygge seg opp uten hjelp fra kommunen og Statens utviklingsfond, og Klauer er takknemlig for at de hadde troa på dem. Opp gjennom årene har de restaurert de gamle bygningene og bygget noen nye, og resultatet er et idyllisk bygdetun som mange turister vil se på som eksotisk.

– Vi har opparbeidet oss et rykte i Europa med tøffe og krevende turer. Jo mer krevende, jo større naturopplevelser, sier Klauer.

Nå bor det 65 huskyer på farmen, som for øyeblikket lader batteriene til neste sesong. Neste måned skal de begynne å trene for vinteren igjen. Sesongen begynner 1. desember, og da skal hver hund ha trent 700 kilometer. I løpet av sesongen løper de 3000–4000 kilometer, slik at turister kan oppleve vakker, uberørt natur.

– Men da er hundene glade for at det er slutt, sier Klauer.

Åpen gård

Lørdag ettermiddag inviterer han og kona Regina Elpers til åpen gård på Innset. Da blir det underholdning fra scenen som de har lånt fra kommunen, og foredrag om farmen og samisk kultur. Klauer forklarer at de ønsker å inkorporere norsk og samisk på jubileet, siden farmen ligger midt mellom området som brukes av samer og nordmenn. De norske innslagene består av Lena Jinnegren og Hanne Linaker. Jinnegren skal fremføre egne låter på både norsk og svensk.

– Så er vi veldig glad for at Hanne Linaker skal komme og spille norske slåtter, sier Klauer.

Det samiske innslaget kommer i form av det svenske bandet Ára. Vokalist Simon Issátti Marainen har tilbrakt deler av sommeren med å merke reinkalv ved Altevatn, og setter pris på at bandet hans har blitt invitert til Huskyfarmen. Ára er godt kjent i Europa, og Marainen ser fram til å ta bandet med seg til «sitt» område.

– Det blir spesielt på mange måter, sier han.

Joik for alt

Joiken er kjernen til bandet, og musikken bygges rundt den. Marainen understreker at de ikke holder seg til en bestemt sjanger.

– Vi er ganske frie i vår tenkning av musikk. Vi skaper fra hjertet og er ikke bundet til en enkelt sjanger, sier vokalisten.

Bandet består av én og en halv same, mens de resterende fire medlemmene er svensker fra forskjellige deler av landet. Den «halve samen» er gitarist og keybord-spiller Axel Olle Sigurd Andersson. Han har samiske røtter, men har ikke vokst opp i miljøet og ser derfor ikke på seg selv som same.

– Men vi jobber med saken, spøker Marainen.

Han merker at den samiske kulturen og joik generelt er blitt mer populært.

– Man kjenner at det samiske aksepteres mer og mer. Vi tør å vise oss fram og å vise vår opprinnelse, sier Marainen.

Han ser ikke bort ifra at han kanskje finner joiken om huskyfarmen og livet på gården på Innset. Marainen understreker at man ikke lager en joik. For alt som er på jord, har sin egen joik. Den må bare finnes.

– Iblant er det veldig vanskelig å finne joiken. Man må gå inn i seg selv, tenke instinktivt og få fram bilder på det man føler. Det handler om å hente ned joiken til folket, sier vokalisten.

Grillmat

Tidligere i år har de spilt i Litauen og Umeå, og i oktober skal de spille på riksscenen i Oslo. Men lørdag er det de besøkende til huskyfarmen som får oppleve Áras musikk.

– Jeg tenkte først at det blir jäkla kult å komme hit. Det blir en opplevelse, sier Marainen.

Klauer ser fram til at Ára og de andre musikerne skal sette sitt preg på jubileumsfeiringa. I tillegg håper han at Saarivuoma sameby gjennom lysbildeshow kan fortelle om sin hverdag. Det blir også informasjon om drifta, turene og ekspedisjonene til huskyfarmen. Gjestene skal slippe å gå sultne, for Klauer og Elpers serverer lam, geit, rein og hjemmelagde pølser rett fra grillen. Men de setter pris på at folk tar med seg tilbehør til grillmaten.

– Vi håper på en hyggelig fest, og alle er velkommen, sier Klauer.

Powered by Labrador CMS