GLAD FOR STØTTE: Leder av regionrådet i Midt-Troms og lenvikordfører, Geir-Inge Sivertsen, rådgiver Fredrik Hanssen og målselvordfører Nils Foshaug smiler om kapp med sola over positivt svar fra fylket på prosjektsøknaden for etablering av et karrieresenter i Midt-Troms. Foto: Kari Anne Skoglund
GLAD FOR STØTTE: Leder av regionrådet i Midt-Troms og lenvikordfører, Geir-Inge Sivertsen, rådgiver Fredrik Hanssen og målselvordfører Nils Foshaug smiler om kapp med sola over positivt svar fra fylket på prosjektsøknaden for etablering av et karrieresenter i Midt-Troms. Foto: Kari Anne Skoglund

Jubler over klarsignal for karrieresenter

SETERMOEN: Sia FOKUS ble lagt ned har de jobba målretta for å få etablert et karrieresenter på Bardufoss. Fredag kunne de juble.

Publisert Sist oppdatert

Midt-Troms regionråd med målselvordfører Nils Foshaug og lenvikordfører Geir-Inge Sivertsen i spissen har det siste året jobba med å belyse behovet for et karrieresenter i Midt-Troms. Med seg på laget har de hatt Fredrik Hanssen, som tidligere var underdirektør og sjef Forsvarets kompetanse- og utdanningssenter (FOKUS), som nå er blitt historie. Fredag kom meldinga de har venta på. Da innvilga Troms fylkeskommune 530 000 kroner til etableringa. Gladbeskjeden kunne de overbringe til resten av regionrådet, som var samla på Setermoen i forkant av Reistadløpet.

– Jeg syns det her er innmari tøft. Går man noen år tilbake, opplevde jeg at Bardufoss og Finnsnes drev en slags konkurranse seg imellom om studietilbud og karriereveiledningssenter. I løpet av de siste tre-fire årene har vi heller sparra sammen, og vært enige om at det vil være meningsløst å bygge opp hver sine administrasjoner som skal konkurrere med hverandre. Det at vi nå klarer å jobbe i lag betyr at de pengene vi får, kan brukes til å lage og tilrettelegge for studier som hele regionen tjener på, sier Foshaug.

– Konkurransen gjorde at ingen av oss klarte å etablere noe. Nå får vi ting til å skje, og dermed får vi nå etablere et karrieresenter som skal dekke hele Midt-Troms, legger Sivertsen til.

Hjelp til yrkesvalg

Det er regionrådet som får midlene til å gå i gang med etableringa av et karrieresenter som skal hjelpe voksne og elever med å velge yrkesvei etter endt videregående skole.

– Karriereveilending betyr å sette folk i stand til å gjøre gode valg for utdanning og yrke. Det vi kanskje må jobbe mer med, er den yrkesfaglige delen. Og det jobber vi med, blant annet med studieforbundet AOF, sier Hanssen, som både er regionrådets veileder og rådgiver i forbindelse med etableringa.

Karrieresenteret skal være et senter for voksnes læring, både for sivilt og militært personell.

– Det gamle FOKUS er borte, og det er et hull i Forsvarets behov for karriereveiledning for sine vernepliktige. Vi har diskutert lenge med dem om et karrieresenter i Midt-Troms kan i en pilot eller en mer framtidig struktur kan ivareta det, sier Sivertsen.

– Vi rigger oss for at vi kan være en aktør som tar en oppgave Forsvaret mangler, sier Hanssen.

Til Bardufoss

Karrieresenteret er tiltenkt lokalisert på Bardufoss, tett knytta opp mot Studiesenteret Midt-Troms og rådgivernettverket som er knytta til de videregående skolene, og i tillegg andre utdanningsaktører.

– Det for at vi skal kunne gi et samla tilbud i Midt-Troms som skal jobbe i fellesskap, og målet er at vi skal ut å jobbe blant anna på videregående skoler og i leirer. Dette kommer til å bli bra, sier Foshaug.

Etableringa i Midt-Troms blir et ledd i fylkets oppfølging av regionreformen, hvor de får flere oppgaver knytta til gjennomføringa av kompetansereformen. Det er stor sannsynlighet til at fylket framover kommer til å bidra til å få etablert karrieresenter i alle fylkets regioner.

– Det nye er at staten overfører denne oppgaven til regionen, og Troms tar dette på alvor, sier de tre.

Ønsker sivil-militært samarbeid

Når de går i gang med å etablere karrieresenteret, vil det kunne gi en arbeidsplass til to-tre karriereveiledere. Får de Forsvaret med på laget kan det fort bli flere.

– Vi ser ikke at forsvaret har et bedre alternativ, og i så måte forventer vi at dette er noe de kan henge seg på og levere sine forpliktelser overfor sine vernepliktige, sier Sivertsen.

Powered by Labrador CMS