FØRJULSTRADISJON: Den tradisjonelle Julestjerna til Maritim helikopterving blir å se i Midt-Troms og i Tromsø torsdag 9. desember. Dette bildet ble tatt over Tromsø julaften 2004. Arkivfoto: Morten Kasbergsen
FØRJULSTRADISJON: Den tradisjonelle Julestjerna til Maritim helikopterving blir å se i Midt-Troms og i Tromsø torsdag 9. desember. Dette bildet ble tatt over Tromsø julaften 2004. Arkivfoto: Morten Kasbergsen

Julestjerna flyr allerede denne uka

MÅLSELV: Juletradisjonen til Bardufoss flystasjon blir å se på desemberhimmelen i år. Julestjerna flyr nesten to uker tidligere enn «normalen».

Publisert Sist oppdatert

I år er det 9. desember som settes av til den tradisjonelle, luftbårne Julestjerna.

– Det blir åtte til ti flymaskiner med, sier sjef for Luftforsvarets Flygeskole, Hallgeir Bjørkestøl.

Kystvaktens NH90-helikoptre, transporthelikoptrene Bell 412 og flyskolens Saab-Safari blir å se i Julestjerna.

Tradisjon i over 50 år

Vi må tilbake til 1960-årene for å finne den første helikopterformasjonsflyvninga av sitt slag fra Bardufoss flystasjon. Med særdeles få unntak har Julestjerna flydd fra Bardufoss til Tromsø for å gi folk i Midt-Troms og Tromsø-området julestemning.

– Julestjerna er viktig for oss. Både for å få trent sammen med så mange fly som mulig, men også for å gi noe tilbake. Det er en glede for oss å gi lokalbefolkninga noe å se på i juletida,

Førjulsglede

De aller fleste av julestjernene har flydd på selveste julaften. I stor grad har helikopterjulestjerna 24. desember blitt flydd av frivillige piloter og navigatører, samt at mekanikere har stilt opp for ei begivenhet ikke rent få mener de må få med seg for at det kan bli jul på ordentlig. De senere årene har Julestjerna gledet befolkninga noen dager før julaften, og har blitt en førjulstradisjon med tilnærmet julestemningsgaranti. Også i fjor ble Julestjerna framskyndet, og da fløy Maritim helikopterving den 16. desember.

– Det er fordi vi å prøve å få til mest mulig for alle parter, både befolkning og oss selv. Når vi gjør formasjonsflyvningstrening så ønsker vi å få flest mulig med, for at vi skal få best mulig trening. I tillegg er vi færre på jobb i jula. Det nok framtida at julestjerna blir flydd i førjulstida, sier han.

Årets flyute

Ruta for årets stjerne er akkurat den samme som i fjor. Den tar av tidlig på formiddagen fra Bardufoss flystasjon og setter nesa sørover mot Setermoen og Sjøvegan. Så snur den og flyr over Gumpen, Sørreisa og Tromsø. I år som i fjor blir julestjerna synlig på både vest og østsida av Tromsøya, før den flyr via Storsteinnes, Øverbygd, Rundhaug og Olsborg før den returnerer til Bardufoss flystasjon.

Tidsplan med cirka-tider

Kl. 10.00 Avgang Bardufoss

Kl. 10.09-10.13 Andslimoen-Andselv-Heggelia

Kl. 10.18 Setermoen

Kl. 10.24 Sjøvegan

Kl. 10.33 Gumpen

Kl. 10.37 Sørreisa

Kl. 10.40 Finnsnes

Kl. 11.01 Tromsø vest

Kl. 11.06 Tromsø øst

Kl. 11.24 Storsteinnes

Kl. 11.32 Skjold

Kl. 11.37 Rundhaug

Kl. 11.42 Olsborg

Kl. 11.50 Bardufoss

Kulde ingen hindring

De få gangene Julestjerna har måttet avlyse flyvninga si, har det stort sett vært på grunn av været. Sikkerheten settes alltid først for formasjonsflyvninga. Torsdag er det meldt det som kan karakteriseres som perfekt flyvær. Yr melder helt ned i -29 grader på Bardufoss på torsdag. Men når det er kaldt er det også som regel helt klart og liten sjanse for snøbyger.

– Kan det bli for kaldt for å fly Julestjerna?

– Nei, det er egentlig bare for de nede på bakken det kan bli for kaldt. Vi gjør forberedelsene inne i hangaren til vi skal ut i lufta, og det kan ikke bli for kaldt for oss å fly, forsikrer Bjørkestøl.

Med det blir det om å gjøre å kle seg godt for å gå ut og finne julestemninga på himmelen.

Powered by Labrador CMS