30 år og debutant

UTTATT: June Pedersen (t.h.) er klar for første gang klar for det norske kvinnelandslaget i fotball. Det skjer i en alder av 30 år. Foto: Camilla Berglund, Piteå-Tidningen
UTTATT: June Pedersen (t.h.) er klar for første gang klar for det norske kvinnelandslaget i fotball. Det skjer i en alder av 30 år. Foto: Camilla Berglund, Piteå-Tidningen

June klar for landslaget

FOTBALL: Etter ti sesonger i svensk toppfotball er June Pedersen endelig funnet god nok for det norske kvinnelandslaget.

Publisert Sist oppdatert

30-åringen fra Malangseidet i Balsfjord var det ene av de to siste navnene som ble offentliggjort da den nye landslagssjefen Roger Finjord mandag kompletterte sitt første landslagsuttak. Det andre var en skadefri Isabel Herlovsen fra Lillestrøm SK kvinner. Hun har i mange år vært et sikkert kort på landslaget.

Troppen på 21 spillere skal først møtes til ei treningssamling i Skottland mandag, før de spiller treningskamp mot de skotske kvinnene. Dernest venter starten på kvalifiseringa til europamesterskapet med kamp borte mot Kazakhstan.

Roger Finjord synes det er hyggelig å kunne ta ut ei nordnorsk jente på landslaget i sitt første uttak som sjef for kvinnelandslaget. Men det er ikke landsdelstilknytinga som gjør at finnmarkingen tar med June:

- Nei. Jeg har fulgt June lenge, og har vel sett åtte kamper med henne denne sesongen, enten via video eller live. Hun fortjener helt klart sjansen etter en sterk sesong. June har en god pasningsfot og en god dødballfot, og har levert solide prestasjoner i år, sier Roger Finjord.

I fjor høst ble veteranen flyttet ned til venstre back på sitt Piteå, og der har hun spilt meget solid med både skåringer og ikke minst målgivende pasninger. Piteå er på tredjeplass i den svenske toppserien etter at de i helga vant 4-1 hjemme over bunnlaget AIK. Det uten at det ble målpoeng for June.

På landslaget er hun ei av to jenter som er tiltenkt rollen som venstre back. Den andre er Andrine Tomter fra Kolbotn. Hun er ti år yngre enn June Pedersen.

- Er du god nok, spiller ikke alderen noen rolle, sier Roger Finjord om uttaket av 30-åringen.

Han sier hun også tidligere er fulgt av landslagsledelsen, men at hun da er blitt "veiet" og funnet litt for "lett" i prestasjonene.

- Det er ikke så mange med slike ferdigheter som det June har. Det skal bli spennende å følge June på ei landslagssamling. Onsdag skal jeg ringe henne og prate nærmere om hva som venter henne. Jeg er sikker på at hun passer fint inn på landslaget. Ei nordnorsk jente som prater svensk må jo bare være toppen, smiler finnmarkingen Roger Finjord.

June Pedersen spilte de tre første sesongene sine som proff i Umeå, men var der mest innbytter. De siste sju sesongene har hun spilt for Piteå IF og er der en av nøkkelspillerne på laget. Hun hadde ikke ventet en plass på landslaget nå.

- Nei, det hadde jeg ikke trodd. Jeg er veldig overrasket over å få sjansen nå, sier hun.

Men når hun nå først får muligheta, akter hun å gripe den.

- Det kan være en fordel å skulle være debutant i så måte som 30-åring. Jeg bare gleder meg og skal nok klare å holde nervene i sjakk, sier balsfjordjenta.

Hun spilte guttefotball i Malangshalvøya BK til hun var 15 år, før klubben fikk til et jentelag da hun var 16. Det laget vant nesten rubbel og bit av det de var med på. Mandag fikk hun gratulasjoner fra alle hold etter at uttaket ble kjent.

- Det er stort for både min gamle klubb, familien, meg selv og Piteå IF at jeg nå får sjansen på landslaget, sier June Pedersen.

Powered by Labrador CMS