KJENTFOLK: Det er lov til å bare drikke kaffe, understreker Marit Kokslien (t.v.). Hun hadde ikke med strikning, men brukte tida til å få seg en prat med gjestene. Foto: Iris Hallen
KJENTFOLK: Det er lov til å bare drikke kaffe, understreker Marit Kokslien (t.v.). Hun hadde ikke med strikning, men brukte tida til å få seg en prat med gjestene. Foto: Iris Hallen

Kafé for strikkere og kaffedrikkere

ØVERBYGD: Det var et jevnt sig av besøkende på lørdags- og strikkekafeen til Øverbygd Husflidslag lørdag formiddag. Neste mulighet til å besøke den trivelige møteplassen og til og med kjøpe hjembakst, er lørdag før påske.

Publisert Sist oppdatert

Komiteen har hatt en skikkelig økt med snørydding og kaffekoking før dørene åpner for kaffetørste gjester på Øverbytunet denne lørdagsformiddagen.
– Vi hadde kafé for to uker siden også. Da kom det masse folk, forteller Lisbeth Uteng Rogne.
Denne lørdagen tar det litt tid før de første gjestene kommer. Teorien er at mange må måke unna snøen for å komme seg av gårde, mens andre kommer innom etter nødvendig lørdagshandel.

Fast møtested

Gyda Straumsnes er nyvalgt leder i Øverbygd Husflidslag, men overlater til avgått leder Rogne å orientere om laget som har rundt 25 medlemmer spredt rundt i hele Øverbygd, Dividalen, Tamokdalen og til og med Bardufoss.
– Vi samles til medlemsmøter en gang per måned. Da går strikketøyet. For ikke å snakke om snakketøyet. Av og til måtte jeg slå i bordet, selv om jeg er litt forsiktig av meg, smiler Rogne.
Laget har sine møter i den gamle skolestua som først sto på Bjørkeng/Skjold, og deretter var en tur innom Tamokdalen før den endte opp på Øverbygdtunet. Mattevevene er oppe i vevstua, et hus som ble satt opp i forbindelse med et laftekurs i «nyere tid». Der er fire-fem av medlemmene med jevne mellomrom samlet for å veve.

Bred aktivitet

Laget har de siste årene hatt skinnfellkurs i regi av Nordnorsk pensjonistskole, lefsekurs, garnfarging og laget sopelimer. Og lært ulltøving og nålefilting.
– Vi holder på med mye forskjellig. Om sommeren prøver vi å holde åpent litt for besøkende. I sommer fikk ungene blant annet lære å lage seljefløyte.
Husflidslaget sørget for å lure inn litt kunnskap om gamle nyttevekster. Betingelsen var nemlig at de måtte spise litt rabarbra før de gikk i gang med seljefløytene.
– De var så smarte at de snek seg inn på kjøkkenet og fikk litt sukker i et beger for å klare å spise rabarbraen, humrer Rogne.

Kafédrift

Husflidslaget arrangerer julemesse med stor utlodning der en skinnfell er hovedpremien. Og prøvde seg på st.hansåpent med rømmegrøt for første gangen i fjor. Kafé har de hatt i ny og ne før også.
Etter å ha hatt åpent to lørdager nå, er neste anledning til kafébesøk lørdag 12. april. Datoen er strategisk valgt med hensyn til når hyttefolket kommer på påskeferie til området.
– Vi skal bake opp litt til den tid slik at hyttefolket får anledning til å kjøpe hjembakt til påskeferien.
Hittil har utedo lagt begrensninger på arrangementer i den kaldeste årstida. Dessuten er det lite plass til lagring av utstyr i den gamle skolestua. Den nyvalgte og avgåtte lederen benytter strikkekafeen til å diskutere strategi for hvordan de skal arbeide videre med et aldri så lite utbyggingsprosjekt. Diskusjonen går på både tekniske løsninger og muligheter for å mobilisere medlemmer og sympatisører til dugnad.
Den andre langtidsplanen omfatter aktiviteter når det igjen er klar for Landsskytterstevnet i nabolaget om to år.
– Vi planlegger å ha kafé hele uka. Sist det var LS her var det fullt hele tida. Det er litt trivelig for deltakerne på stevnet å komme seg litt ut fra selve stevneområdet, sier Rogne.

Powered by Labrador CMS