Arkivfoto
Arkivfoto

Kan bli bygd helt ny ambulansestasjon

BALSFJORD: Det er utlyst anbudskonkurranse for ny ambulansestasjon i Nordkjosbotn. Årsaken er at det eksisterende bygget ikke tilfredsstiller dagens krav til fysisk arbeidsmiljø.

Publisert Sist oppdatert

Den nye ambulansestasjonen skal være en tobil-stasjon, tilrettelagt for nødvendig antall personell og med garasjeplass for to ambulanser. De gamle lokalene som har vært i bruk siden 2007 er ikke lengre tilfredsstillende.

– I de nye ambulansestasjonene som bygges er det for eksempel eget bad tilknyttet til hvert soverom og garasjene er større og bedre tilrettelagt for pasienter, ansatte og vask av kjøretøy. I forbindelse med covid-19 ser vi viktigheten av skillene mellom ren og skitten sone. Dette er bedre ivaretatt i den nye kravspesifikasjonen vi har til ambulansestasjoner, sier Jens Nordås-Johansen ved eiendomsavdelingen i UNN.

Vil unngå støy

Ambulansetjenesten skal drives av oppdragsgiver i egenregi. Selve stasjonen skal være innleid. UNN ser for seg at ønsket om å leie enten kan løses gjennom ombygging og tilpasning av eksisterende lokaler, eller ved oppføring av et nybygg.

– Dette for at flere skal kunne få mulighet til å være med i konkurransen, sier Nordås-Johansen.

Dersom det gamle bygget skal benyttes, må det tilstrekkelig støyisoleres for å sikre hvile for personellet. Det er derfor et hovedpoeng å få skilt ut soverommene slik at all støy fra annen virksomhet på stasjonen ikke sjenerer de som sover inne på soverommene. I tillegg skal ambulansestasjonene være en egen enhet i bygget, som ikke skal dele noen fellesarealer med andre brukere.

Kanskje til neste år

26. oktober er frist for å levere tilbud på arbeidet.

– Du synes ikke fristen er litt kort?

– Erfaringsmessig er dette tilfredsstillende utlysningstid for slike konkurranser, sier Nordås-Johansen.

Utlysningen av anbudskonkurransen legger også vekt på at garasjen og vaskehallen har flere funksjoner. Garasjen skal i tillegg fungere som arbeidsrom i forbindelse med trening og daglig kontroll av ambulanseutstyr. I vaskehallen gjøres inn- og utvendig vask av ambulanser og smittevask av disse.

– Når vil den nye stasjonen være på plass?

– Det vil være avhengig av hvilke tilbud vi har. Normalt vil ombygging/tilpasning i eksisterende bygningsmasse være mindre tidkrevende enn nybygg. Vi håper at den nye stasjonen er på plass i løpet av 2021, sier Nordås-Johansen.

14 fast ansatte

UNN dekker som lokalsykehus hele Troms og deler av Nordland, noe som medfører at de har ambulansestasjoner fra Kvænangen i nord til Tysfjord i sør. Samlet utgjør dette over 29 ambulansestasjoner som i all hovedsak huser en til to operative ambulansebiler. Hver bil krever en bemanning på to personer, samt eventuell lærling. På noen stasjoner er det også administrativ ledelse som krever flere kontorplasser. Stasjonene er døgnbemannet og ambulansepersonalet oppholder seg der når de ikke er på oppdrag.

Avdelingsleder Per-Øivind Sørgård ved ambulanseavdelingen i UNN forteller at det ved stasjonen i Nordkjosbotn er 14 fast ansatte som jobber i turnus. De har også lærlinger og seksjonsleder.

– I tillegg er det jevnlig hospitanter og praksiskandidater til stede i forbindelse med opplæring, sier han.

Sørgård forteller at det ikke er planlagt bemanningsøkning i forbindelse med den nye stasjonen.

– Bedre samhandling

Ambulansestasjonen i Nordkjosbotn dekker primært Balsfjord kommune m/omegn.

– Hvordan tror du det blir når den nye stasjonen er på plass?

– Bedre forhold for drift av ambulansene, utvikling av personell og bedre samhandling mellom stasjonene, sier Sørgård.

Powered by Labrador CMS