Kan det være at isbjørnbestanden er rimelig god?

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Isbjørnbestanden har, for å ta forsiktig i, økt fire ganger – selv med en ikke ubetydelig jakt.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

I en reportasje i Nye Troms ser jeg at en reiselivsbedrift lærer turistene at isbjørnen er en truet art. Reportasjen er fra i januar. Dette har vært et glansnummer for klimaaktivistene, men har ikke vært nevnt de siste par årene. Kan det være at isbjørnbestanden er rimelig god? Iflg barentswatch er det pr. nå 20.000 -25.000 isbjørn i arktis. Andre kilder opererer med 25.000 - 30.000 dyr.

Isbjørnen ble fredet i 1973 i norsk- og russisk arktis, i russisk helt fra 1953. I Canada ,Alaska og Grønland ble det tillatt for lokalbefolkningen, inuittene, å felle 600 dyr. Iflg uio.no anslår man at det felles 800 - 1000 dyr årlig. Da isbjørnen ble fredet, var anslaget 5.000 - 8.000 dyr totalt i arktisk. Dette er tall som jeg har sett på nettet, men kan ikke peke på kilden. Isbjørnbestanden har, for å ta forsiktig i, økt fire ganger – selv med en ikke ubetydelig jakt. Kan man da skylde på klimaet og isforholdene i arktis når det heller ser ut som at hard jakting var årsak til den lave bestanden i 1973?

Man ser jo og at det spekuleres i om det varmere vannet i arktis medfører større matproduksjon, mer sel - isbjørnens hovedføde. For klimaaktivistene er dette selvsagt negative gladnyheter som ikke må nevnes. Om vi ser på isforholdene i arktis slik som NASA viser i sin animasjon, så ser det dramatisk ut. Man sammenligner isen i september 2019 med tilsvarende i september 1987 - et år med mye is i arktis. Dette er tydelig rigget for at man skal få inntrykk av at 1987 er det normale. Det hadde vært mer redelig om man også hadde lagt inn tilsvarende for et år på 1930-tallet. I 2019 var isarealet på det minste like under 5 millioner kvadratkilometer, på 1930-tallet var isarealet ca 5 millioner kvadratkilometer på det minste. Dette kan man finne flere steder på nettet. Skulle ikke dette tyde på at ismengden varierer syklisk?

Det blir til det kjedsommelige fortalt at temperaturen på Svalbard har ligget over normalen i109 måneder, og ganske snart blir det nok utbasunert 110 måneder. Det er sånn at fra oktober 2019 ser man en nedadgående tendens. Da var avviket + 0,9 grader i desember var avviket +2,6 grader. Til sammenligning var avviket i desember 2018 +5 grader. For januar 2020 er avviket +1,9 grader. I 2019 var avviket +5 grader. Disse data har jeg hentet fra yr.no, Svalbard lufthavn, Longyearbyen. Andre steder ved polhavet - Point Barrow i Alaska, tvers overfor Svalbard, har jeg også fulgt med på. En liten statistikk basert på daglige værvarsler f.o.m 9. januar viser en gjennomsnittstemperatur på -25,5 grader. Ifølge yr.no er gjennomsnittstemperaturen for januar for Point Barrow -25,2 grader. Den Russiske Lyakhovsky-øya, midt bort på Sibirkysten, hadde en middeltemperatur basert på værmeldingen på -28 grader.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS