FORNØYD: Fylkesråd Widar Skogan mener det blir vanskeligere å si nei til nytt internat på Rustahøgda hvis Målselv kommune bidrar med tomt til 1 krone. Foto: Arkivfoto Leif Arne Stensland
FORNØYD: Fylkesråd Widar Skogan mener det blir vanskeligere å si nei til nytt internat på Rustahøgda hvis Målselv kommune bidrar med tomt til 1 krone. Foto: Arkivfoto Leif Arne Stensland

Kan få tomt for 1 krone

BARDUFOSS: Fylkeskommunen ønsker å bygge et internat til 80 elever nær nyskolen på Rustahøgda. Kommunen vil sannsynligvis selge tomt til formålet for en symbolsk sum.

Publisert Sist oppdatert

Troms fylkeskommune betalte i sin tid 1 krone for den kommunale tomta som nye Bardufoss videregående skole ble bygget på. Nå tyder mye på at Målselv kommune og fylkeskommunen blir enige om samme salgssum for den aktuelle internattomta, som ligger nedenfor Bardufosstun. Plan- og næringsutvalget gikk mandag enstemmig inn for å gi rådmannen fullmakt til å framforhandle og inngå en intensjonsavtale med fylkeskommunen om salg av tomta for 1 krone. Med krav om at internatet skal ha nødvendig kapasitet ut fra dagens behov. Kommunestyret skal fatte den endelige beslutninga i denne saken 5. desember. Målet er å ha en intensjonsavtale klar til signering til kommunestyrets møte.

- 1 krone er i hvert fall et startpunkt. Så får partene diskutere videre om det blir 1 krone eller noe annet. Vi som planmyndighet var mer opptatt av å få lagt til rette for at fylkeskommunen får ei tomt til internat, sier leder for Plan- og næringsutvalget, Edgar Andersen fra Høyre.

5-6 dekar

Området fylkeskommunen ønsker å kjøpe er en del av tomt 53/5. Arealbehovet vil være på mellom fem og seks dekar, slik at det også blir plass til parkeringsplasser og vareleveranser. Byggestart på internatet er planlagt i løpet av 2019. Målselv kommune har startet opp arbeidet med en detaljreguleringsplan for Rustahøgda. Den skal erstatte den gjeldende reguleringsplanen. I den nye planen skal det settes av forslag til tomt til internat. Dersom fylkeskommunen har behov for arealer fra to tilstøtende eiendommer, har kommunen signalisert at den kan bidra til dialog mellom grunneier og fylkeskommunen. Begge tomtene eies av Bardufosstun AS.

- Vi ser helt klart behovet for å få etablert et internat ved den nye flotte skolen på Rustahøgda. Alle rommene er utleid på internatet ved gammelskolen. Så selv om vi har privatmarkedet ved sida av, er det helt klart behov for et nytt internat i nærheten av nyskolen, sier Edgar Andersen.

Han mener hele miljøet på Rustahøgda med skole og idrett gjør det veldig gunstig å bygge et internat der. Elevene vil få kort vei mellom skolen og internatet, samt nærhet til idrettsanleggene i området.

- Målselv kommune ønsker å framstå som en attraktiv tilrettelegger. Vi ønsker at det etableres et internat på Rustahøgda, og da ønsker vi også å bidra i prosessen, forteller utvalgslederen.

Tenker strategisk

I sin saksutredning til Plan- og næringsutvalget vurderte rådmannen tre alternative handlemåter i denne saken:

1) Videreføre tomta til idrettsformål.

2) Regulere tomta til internat og selge den på det åpne markedet med gjenkjøpsavtale ved manglende utbygging.

3) Selge tomta til Troms fylkeskommune for en symbolsk sum på 1 krone eller for en sum etter forhandling basert på takst. Med gjenkjøpsavtale ved manglende utbygging.

Etter ei samla vurdering anbefalte rådmannen utvalget å selge den nødvendige delen av tomt 53/5 til Troms fylkeskommune for 1 krone med krav om minste antall hybler og igangsetting i 2019. Hvis tomta skal selges til takst, mener rådmannen at kommunen mister muligheten til å sette krav til kapasitet, samt at det kan medføre at internatet ikke blir bygget på grunn av økte byggekostnader.

Markedsprisen på den kommunale tomta framgår ikke av rådmannen utredning, men det står at den vil ha en betydelig verdi. Nettopp derfor mener han at det er på sin plass at kommunen legger inn et minstekrav på antall hybler for å sikre at internatet dekker dagens behov.

- Det gamle internatet har i dag 84 rom. Vi håper at fylkeskommunen lander på ei løsning som i hvert fall tilfredsstiller dagens behov, avslutter Edgar Andersen.

Venter på budsjettet

Både Målselv kommune og Troms fylkeskommune har lagt fram forslag til intensjonsavtaler i denne saken. Ifølge det fylkeskommunale forslaget skal det fradeles to tomter til to byggetrinn på internatet. Bygginga på tomt 1 skal igangsettes i løpet av neste år. Fylkeskommunen forplikter seg samtidig til å starte bygging på tomt 2 innen fem år fra kontraktsdato.

Fylkesråd for plan og økonomi, Widar Skogan fra Kristelig Folkeparti, sier til Nye Troms at han ikke kan gi noen detaljer om internatplanene på Rustahøgda før onsdag. Da legger fylkesrådet fram sitt forslag til budsjett for 2019. Det blir det siste rene Troms-budsjettet som skal legges fram før sammenslåinga med Finnmark i 2020.

- Vedtaket til Plan- og næringsutvalget er som musikk i våre ører. Det er ekstra positivt at Målselv tar sitt vertskommuneansvar på alvor ved i bidra til at vi får løst et viktig oppdrag for ungdommen, sier Skogan.

Fylkesråd Widar Skogan mener det blir vanskeligere å si nei til nytt internat på Rustahøgda hvis Målselv kommune bidrar med tomt til 1 krone.

Han legger ikke skjul på at tomt til 1 krone vil være et viktig bidrag til fylkeskommunens vurdering i internatsaken. Spesielt i ei tid hvor det aldri er nok penger til de fylkeskommunale oppgavene.

- Når Målselv stiller med gratis tomt, gir kommunen et tydelig bidrag som gjør det vanskeligere å si nei til internat. Det gir utslag i regnestykket når en kommune stiller opp på den måten, avslutter fylkesråden for plan og økonomi.

Powered by Labrador CMS