Ølbokser kastes ut av bilvinduene

LIVSFARLIG: Bonde Svein-Erik Hansen ber folk om å ikke kaste ølbokser og annet søppel ut av bilvinduene. – Ølboksene kuttes opp av slåmaskina og skarpe biter av blikkbokser havner i fôret til dyrene. Det igjen kan bety en pinefull død, sier Hansen. Foto: Leif A. Stensland
LIVSFARLIG: Bonde Svein-Erik Hansen ber folk om å ikke kaste ølbokser og annet søppel ut av bilvinduene. – Ølboksene kuttes opp av slåmaskina og skarpe biter av blikkbokser havner i fôret til dyrene. Det igjen kan bety en pinefull død, sier Hansen. Foto: Leif A. Stensland

Kan føre til en pinefull dyredød

STORSTEINNES: Mandag skjedde det igjen. Hos bonde Svein-Erik Hansen ved Sjånes i Balsfjord ble det funnet biter av en oppkuttet ølboks i fôret som skulle gis til kuene.

Publisert Sist oppdatert

Også i fjor gikk Hansen ut og advarte folk mot å kaste ølbokser og annet søppel ut av bilvinduene.

– Det er tankeløst at folk bruker matjorda til søppelplass. Hvert år plukker vi opp ølbokser, plast og annet søppel som vi finner på jordene ved veiene, sier Svein-Erik Hansen.

Havner i fôret

Alt skrotet som kastes ut av bilvinduene blir derimot ikke funnet før graset blir for langt, og dermed utgjør det en stor risikofaktor for dyrene.

– Det som skjer er at ølbokser som kastes ut av bilvinduene havner på jordene. Når jordene høstes havner ølboksene inn i slåmaskina der de blir kuttet opp i mindre biter. Det som videre skjer er at bitene pakkes inn i rundballene, og når rundballene blir kuttet opp i fôringsanlegget, havner skarpe biter av blikkbokser i fôret til dyrene, forteller Hansen.

Akkurat dét skjedde i fjøset til Hansen sist mandag, men heldigvis oppdaget sønnen at det lå noen uhumskheter i fôret som han var i ferd med å legge ut til kyrne.

– Heldigvis var bitene av en ødelagt ølboks såpass store at han oppdaget disse før det var for sent. Men hva om han ikke hadde oppdaget de sylskarpe bitene? Og – hva om mindre biter, som ikke er så lett å få øye på, havner i fôret? spør Hansen.

Katastrofale følger

Svaret kan ifølge Hansen ffå katastrofale følger.

– Svelges de små skarpe bitene havner disse i kuas mage. I verste fall kan disse sette seg fast i bukhinna, med det resultat at dyrene skjæres opp innvendig og blør ihjel. Jeg får inderlig håpe kyrne merker blikkbitene før de svelger maten. Hvis ikke, kan det dessverre bety «game over» og en pinefull død, sier Hansen.

I tillegg til en pinefull død for dyrene, kan det ifølge Hansen også medføre store økonomiske tap for bonden.

– Det er ikke bare snakk om en smertefull død, men også et unødvendig tap av kua som har fått i seg søppelet. Har kua i tillegg kalv, er det snakk om tap av ti måneders produksjon, sier Hansen.

Ikke kast søppel

Hans klare oppfordring til folk er å tenke seg om og ikke kaste ølbokser og annet søppel ut av bilvinduene.

– Det gjelder ikke bare ut av bilvinduene, men generelt i naturen. Ta søppelet med deg og kast det der det hører hjemme, nemlig i søppelboksen, avslutter Svein-Erik Hansen.

Powered by Labrador CMS