GJENSTÅR MYE: Ingen vet når arbeidet med diesellekkasjen vil være over. Det kan ta lang tid. Foto: Morten Kasbergsen
GJENSTÅR MYE: Ingen vet når arbeidet med diesellekkasjen vil være over. Det kan ta lang tid. Foto: Morten Kasbergsen

– Kan fort fyke av 10 millioner kroner til

MÅLSELV: Etter at Perpetuum fikk stoppordre fra forsikringsselskapet, har brannvesenet i Målselv igjen overtatt oppryddingsarbeidet etter diesellekkasjen på Takvatn. Det kan bli en kostbar affære.

Publisert Sist oppdatert

Det anslås at rundt 18 000 liter diesel lekka ut i naturen etter dødsulykka på Takvatn i mars. Brannvesenet i Målselv var først på saken. Deretter jobba Perpetuum på spreng i ukesvis for å få kontroll på utslippet på vegne av forsikringsselskapet Tryg. Men onsdag i forrige uke satt de foten ned. Det var ikke mer penger igjen. Bilansvarsloven dekker inntil 10 millioner kroner og den summen var nådd. Dermed gikk ansvaret tilbake til Målselv kommune og brannvesenet.

– I en normalsituasjon er det forurenser som har ansvar for å ordne opp etter seg. Om det ikke skjer fullt ut, som her, så er det et kommunalt ansvar å treffe tiltak som er nødvendig for å sørge for opprydding, sier rådmann Frode Skuggedal i Målselv kommune.

Det er Kystverket og Fylkesmannen som har myndighet i saken. De har gitt Målselv kommune ansvar for å rydde opp i selve lekkasjen. Årsaken er at utslippet er for lite til å utløse statlig ansvar. Allerede torsdag, dagen etter Perpetuum meldte om bråstopp i arbeidet, var brannvesenet på plass for å overta.

– Perpetuum la igjen renseutstyr. En del av det har vi overtatt. De gjorde arbeidet på en veldig god måte. Vi har hatt ett godt samarbeid med Perpetuum og jeg vil takke dem for en god utført jobb så langt, sier Skuggedal.

Gjenstår mye arbeid

Rådmannen forteller at diesellekkasjen er en type foruensing som tar lang tid å rydde opp i.

– Det er for tidlig å si hvor mye dette vil koste, for det er mange uavklarte faktorer. Men vi skal rydde på en forsvarlig og god måte slik at vi kan sørge for at Takvatnet ikke bærer preg av utslippet i alt for lang tid. Det er diesel i grunnen der oppe. Men heldigvis på en avgrensa plass, som gjør det ganske oversiktlig, sier Skuggedal.

Så langt har oppryddinga kosta forsikringsselskapet 10 millioner kroner. Mikal Strand er prosjekt- og kvalitetsleder i Perpetuum. Han tror Målselv kommune må belage seg på ei saftig regning når dette er over.

– Det gjenstår veldig mye arbeid. Det ligger masse diesel i grunnen. Det kan fort fyke av gårde 10 millioner kroner til. Det blir en veldig kostbar affære, sier han.

Strand forteller at det er mye viktig arbeid som gjenstår.

–Dersom det ikke ryddes skikkelig opp mens isen fortsatt er der, så vil oljen få fritt utløp i Takvatnet. Selv om det legges ut lenser i vannet, vil det likevel sige ut diesel fra grunnen. Det vil ikke være bra for fiskebestanden, sier han.

Strand skulle helst sett at Perpetuum kunne fortsette med oppryddinga etter lekkasjen.

–Vi hadde lyst til å avslutte jobben som vi var så godt i gang med. Vi fikk også gode tilbakemeldinger på at vi gjorde jobben riktig og så på dette som et mulig referanseprosjekt. Vi ønska å gjøre oss ferdige til sommeren og at vi da kunne presentert et rent område, sier han.

Langvarig opprydding

Kjetil Fagerli er brannsjef i Målselv kommune. Han kan bekrefte at mannskap fra dem var til stede på ulykkesstedet allerede torsdag i forrige uke. Han reagerer på at kommunen igjen har fått ansvaret for oppryddingsarbeidet.

– At kommunen skal drifte noe som et sivilt firma egentlig kan gjøre, blir litt feil i mitt hode. Men når myndighetene sier at dette er vårt problem, så må vi løse det. Det er mange aktører med i bildet. Vi må holde lekkasjen i sjakk og gjøre det beste vi kan med de ressursene vi har tilgjengelig. Så får de bare krangle mens vi holder på, sier han.

Fagerli er klar på at oppryddinga etter oljelekkasjen vil bli langvarig.

– Har dere kontroll?

– Jo, jeg mener det. Det som er litt vanskelig er dersom oljen forsvinner under isen. Men vi har ingen indikasjoner på at det har skjedd. Isen er to meter tykk, så det skal litt til for at oljen stikker så dypt. Nå er det om å gjøre å ta oljen før den lekker ut i vannet. Og det som lekker ut, må vi ta opp før det sprer seg. Det er det vi jobber med nå, sier han.

Kostbart

Brannsjefen frykter de økonomiske konsekvensene.

– Jeg anser at dette vil ende som dugnadsarbeid, sier han.

– Hva mener du med det?

– Om vi ikke får penger til oppryddinga, så må kommunen betale. Da må vi bruke de ressursene vi har så vi ikke kjører kommunen «helt på ræva», sier Fagerli.

Midt-Troms lensmannsdistrikt har foreløpig ikke landet på noen konklusjon når det kommer til årsaken til dødsulykka som fant sted ved Takvatnet 30 mars. Føreren av lastebilen omkom i den tragiske ulykka som skjedde en kilometer fra kommunegrensa til Balsfjord.

Powered by Labrador CMS