VANT 10 000 KRONER: Her får Fageråsen barnehage i Bardu 10 000 kroner i premie for at de tar vare på miljøet. Wegar Johansen i Bardu kommune renovasjon overleverer beviset på at Fageråsen er returkartonglotterivinner.
VANT 10 000 KRONER: Her får Fageråsen barnehage i Bardu 10 000 kroner i premie for at de tar vare på miljøet. Wegar Johansen i Bardu kommune renovasjon overleverer beviset på at Fageråsen er returkartonglotterivinner.

Kartongbretting lønte seg

BARDU: Barn og ansatte i Fageråsen barnehage jublet torsdag formiddag. Uten at de visste noe på forhånd, kom Bardu kommune renovasjon til barnehagen med 10 000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Barnehagen ble trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet. Det er barnehagens jobb med å brette tomme drikkekartonger som gir gevinst.

Wegar Johansen i Bardu kommune renovasjon kom med den hyggelige meldingen til barnehagen. Han hadde på forhånd bare røpet pengegevinsten til Nye Troms.

I barnehagen ble det naturlig nok stor stemning. Fageråsen har vunnet før, men det er flere år si­den nå. Det ble nokså umiddelbart bestemt at pengene mest sannsynlig vil bli brukt på en tur for barna og barnehagen.

Artig

Helt siden 1997 har alle som skyl­­­­­ler, bretter og stapper drikkekar­tonger deltatt i Returkar­tonglotte­riet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Hvert år trekkes det ut 124 vinnere over hele landet, som til sammen deler en pott på 1,6 millioner. Denne gangen var det i Bardu at en av premiene havnet.

Det var blant kartongklubbene samlet inn av Bardu kommune renovasjon den heldige vinneren ble trukket ut. Wegar Johansen synes det er fint å dele ut penger fra ordningen i sitt område og i sin kommune.

– Veldig artig, sier han.

Fagarbeider Monika Nydal i Fageråsen barnehage sier at barnehagen er flink til å brette kartonger, og hun håper at de nå kan få til en etterlengtet tur for barnehagen for de overraskende pengene.

Miljøinnsats

Det er en miljøinnsats barnehagen gjør når de tar vare på drikkekartonger, og Wegar Johansen synes det er hyggelig å belønne en slik innsats.

I Norge forbruker vi 714 millioner drikkekartonger i året, noe som betyr at hver nordmann må kvitte seg med 140 kartonger årlig. Ifølge Grønt Punkt Norge oppgir 70 prosent av befolknin­gen at de benytter seg av returordningen for gjenvinning av drikkekartonger.

Noen gjør som Fageråsen barnehage og gjør kartongene om til lodd i Returkartong­lotteriet, som i år er i gang for 19 året på rad.

Kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge er opptatt av miljønytten når kar­tonger gjenvinnes.

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bret­ter, stapper og leverer inn kartonger, forteller hun.

Powered by Labrador CMS