BEGRENSER FØLGET: Kirkeverge Roald Wikran informerer at det for øyeblikket kun er tillatt med 50 deltakere i begravelser. Alle seremonier holdes i Målselv kirke. Foto: Malin Cerense Straumsnes (Arkiv)
BEGRENSER FØLGET: Kirkeverge Roald Wikran informerer at det for øyeblikket kun er tillatt med 50 deltakere i begravelser. Alle seremonier holdes i Målselv kirke. Foto: Malin Cerense Straumsnes (Arkiv)

Kirkevergene setter begrensninger for begravelsene

MÅLSELV: Begrensninger på begravelsesfølget, jordpåkastelse i kirka, kort med hilsen istedenfor klemmer og stoler med en meters mellomrom. Dette er tiltak menighetene i Målselv, Bardu og Balsfjord gjør for å hindre smitte under begravelser.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld stengte store deler av landet ned i et forsøk på å få bukt med koronaviruset som har spredd seg over store deler av verdenen. De kirkelige aktiviteten er intet unntak, og over hele landet stenges kirkene for gudstjenester, konfirmasjonsundervisninger og andre arrangementer så lenge regjeringens restriksjoner varer. Men livet går likevel sin vante gang. Mennesker fødes og mennesker dør. Sistnevnte gruppe mennesker vil man fortsette å åpne kirkedørene for så de kan få et verdig farvel. Det settes dog begrensninger også for begravelsene.

– I utgangspunktet har vi kun åpen Målselv kirke, og der er da antallet begrensa til 50 deltakere på begravelser. Det er for at vi skal ha god plass imellom rekkene, sier kirkeverge i Målselv, Roald Wikran.

Kremasjon

Det vil være de nærmeste pårørende av avdøde som får avgjøre hvordan de ønsker å avgrense gjestene. De som skal begraves i andre deler av kommunen må likevel tas farvel med i Målselv kirke. Wikran forteller at man også kan vurdere kremasjon for så å ha en begravelsesseremoni når samfunnet er tilbake til normalen.

– Vi prøver å være så fleksibel som mulig innenfor de begrensninger vi har fått. Dette er i tråd med de retningslinjer vi har fått, og også i tråd med samtale med smittevernlegen i kommunen, sier Wikran.

Han legger til at kirkekontoret er stengt for besøkende men at de alle er å treffe på telefon som vanlig. De tar derfor imot blomsterhilsener over telefonen. Alle gudstjenester er avlyst inntil videre, men det er fortsatt mulig med private dåpsseremonier. Senest i helga ble et barn døpt i Kirkesnesmoen kapell. Familier får sjøl bestemme om de ønsker å utsette eller utføre dåpen.

– Hvis de ønsker det, så kan vi gjennomføre dåpen som en enkeltseremoni for kun de nærmeste, sier Wikran.

Om det vil skje noe med vårens konfirmasjoner i Målselv, er for tidlig å si.

30 i Bardu

Kirkevergen i Bardu, Toril Johnsen-Dybdal, har mandag vært i samtale med kommuneoverlegen om hvilke begrensninger man skal sette for begravelser i Bardu kirke.

– Vi har ei forholdsvis ganske lita kirke, så vi har satt maks 30 i hovedkirka. Men vi har også menighetshuset med overføringsmulighet vi kan bruke. Der kan vi ha 30- 40 stykker, sier Johnsen-Dybdal.

Også i Bardu vil kun hovedkirka på Setermoen være åpen så lenge landet er korona-stengt. Om noen skulle ha spesielle ønsker, vil man måtte ha en ros-analyse for å se om det er mulig å møte ønskene.

– Vi har også kommet fram at for å begrense på kirkegården, så må man ha jordpåkastelse i kirka, sier kirkevergen.

Sia man bør være varsom med å gi klemmer eller håndtrykk, også i begravelser, vil Bardu menighet dele ut små kort som man kan skrive en liten hilsen på for å vise sin tilstedeværelse og støtte til familien. Fra og med mandag denne uka holder kirkekontoret i Bardu også stengt. Også her er de å nå på telefon. I likhet med Målselv vil familier som har planlagt dåp få mulighet til å enten utsette dåpen eller holde den sammen med kun foreldre og faddere. Johnsen-Dybvik registrerer også at de ikke er definert som samfunnskritiske av regjerningen.

– Vi har en kjempeviktig oppgave foran oss. De må ikke glemme av oss, sier kirkevergen.

50 i Balsfjord

Kirkeverge i Balsfjord og Malangen menigheter, Pål Thomas Berg, sier de sammen med kommuneledelsen har satt et tak på 50 deltakere i begravelser. Man blir også informert om muligheta til kremasjon, med en begravelsesseremoni uten begrensninger når restriksjonene fjernes. I motsetning til Målselv og Bardu, er foreløpig alle kirker og kapell i bruk i kommunen.

– På Storsteinnes og i Nordkjosbotn er det stoler, så det er praktisk å ha det i nettopp de. Stolene settes med en meters mellomrom. Vi åpner gjerne Balsfjord kirke, men har ikke vurdert å bare holde Balsfjord kirke åpen, sier Berg.

Senest i helga holdt de en dåp hvor det ble satt opp stoler i halvsirkler med en meters mellomrom for å begrense eventuell smitte. Nå prøver de imidlertid å få utsatt de kommende dåpene. Også vårens konfirmasjoner har de begynt å finne løsninger for dersom nedstenging av landet vil pågå over tid. Også i Balsfjord er kirkekontoret stengt, og de ansatte har spredt seg med noen på kontoret og andre på hjemmekontor.

– Det er prestene særlig, men også organist og kirkegårdsarbeidere, som er i første rekke når ting skjer. Vi vil gjerne holde de friske, sier Berg.

Powered by Labrador CMS