BLE REVET: Slik så gapahuken ved Elveparken ut etter brannen 29. april. Foto: Knut Solnes
BLE REVET: Slik så gapahuken ved Elveparken ut etter brannen 29. april. Foto: Knut Solnes

Kjøper ny gapahuk for dimmepenger

BARDU: Det var to soldater som forårsaket brannen i gapahuken ved Elveparken på Setermoen i slutten av april. Nå kjøper de en ny gapahuk til parken.

Publisert Sist oppdatert

Anna Kessel fra Oslo og Silje Haldorsen fra Kristiansand er begge dragoner i Panserbataljonen på Setermoen. På ettermiddagen lørdag 29. april gikk de til gapahuken ved Elveparken for å grille pølser og marshmallows på en engangsgrill de hadde kjøpt. Det skulle bli en tur de kommer til å huske så lenge de lever.

– Vi har lært! Jeg vet ikke om jeg noen gang kommer til å bruke en engangsgrill etter dette, sier Haldorsen.

Etter at de var ferdige med å grille, lot soldatene engangsgrillen stå i halvannen time. Da de så tok på den med hendene, var den kald. De konkluderte derfor med at den ikke lenger var brannfarlig og kastet grillen i en søppeldunk som hang på gapahuken. Deretter gikk de tilbake til leiren.

– Vi vet at vi har dummet oss ut. Vi burde selvfølgelig ha helt vann på grillen før vi kastet den, men tenkte at den ikke var farlig siden den var kald, forteller Anna Kessel.

20 000 kroner

Ei stund etter at de var kommet tilbake til leiren, fikk Kessel og Haldorsen høre fra medsoldater at det hadde vært brann i gapahuken. De skjønte med en gang hva som hadde skjedd og påtok seg umiddelbart ansvaret for brannen.

– Vi meldte med en gang fra til løytnanten vår. Han ringte brannvesenet for å fortelle hvordan brannen hadde oppstått. Politiet ble også kontaktet, forteller soldatene.

Allerede dagen etter brannen begynte de å søke etter en snekker som kunne reparere gapahuken. Det viste seg imidlertid at den var så ødelagt at det beste ville være å rive den. Blant annet var en av veggene brent opp. Derfor bestemte soldatene seg for å kjøpe en ny gapahuk for egne penger. De dimitterer i juli, og Forsvaret har sagt seg villig til å gi dem forskudd på dimisjonspengene slik at de får betalt de 20 000 kronene gapahuken vil koste.

– Det ble en dyr grilltur, men det var vi som gjorde det. Derfor må vi gjøre opp for oss, sier Anna Kessel.

Snart på plass

Soldatene kontaktet LHL, som i sin tid kjøpte gapahuken og ga den i gave til Bardu kommune. LHL ba dem om å fikse den. Gapahuken ble bygget av Bardufoss videregående skole. Soldatene kontaktet derfor bygg- og anleggsteknikk på skolen og bestilte en ny gapahuk. Den er nå under produksjon og skal leveres fra skolen i disse dager.

Soldatene føler at de gjorde alt rett da de oppdaget hva som hadde skjedd. De ble derfor overrasket da Nye Troms 18. mai skrev at Bardu kommune hadde politianmeldt det den anså som hærverk på gapahuken.

– Vi har vært kjempelei oss for det som skjedde. Det er en kjip sak, og vi har gjort alt vi kan for å fikse det. Vi har til og med selv revet gapahuken for å gjøre plass til den nye, og så kommer det en sånn sak. Vi fikk høre at de ikke ville anmelde saken fordi vi skulle ordne ny gapahuk, sier Silje Haldorsen.

Powered by Labrador CMS