SKYSSRETTEN STADIG UAVKLART: Målselv kommune har ventet i 16 måneder på klagesvar hos Fylkesmannen i Troms. Fylkesmannen har ventet like lenge på avklaringer fra Kunnskapsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet. (Arkivfoto: Toril F. Ingvaldsen)
SKYSSRETTEN STADIG UAVKLART: Målselv kommune har ventet i 16 måneder på klagesvar hos Fylkesmannen i Troms. Fylkesmannen har ventet like lenge på avklaringer fra Kunnskapsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet. (Arkivfoto: Toril F. Ingvaldsen)

Klager på manglende klagesvar om skyss

MÅLSELV: I over halvannet år har Målselv og Troms fylkeskommune vært uenige i en sak om skysspraksis knyttet til Sameskolen i Troms. Klagen Målselv sendte for 16 måneder siden er ennå ikke besvart.

Publisert Sist oppdatert

I mai 2015 ga Troms fylkeskommune tilbakemelding til Målselv om at elever som bor på internatet ved sameskolen, ikke har rett til fri skoleskyss til hjemstedet sitt. Denne avgjørelsen i saken, som da hadde pågått ei stund, ble påklaget til Fylkesmannen av Målselv kommune like etter. Der står saken ennå, 16 måneder senere. Målselv har nå klaget på manglende klagesvar.

«Det har tått 16 måneder og vi registrerer med undring at vi fremdeles ikke har mottatt noen avklaring», skriver kommunalsjef Erik Myre i et brev til Fylkesmannen i Troms.

Gir vanskelig situasjon

Det er Fylkesmannen i Troms som skal behandle klagen. Brevet fra Myre er datert i midten av desember måned. Kommunalsjefen har i brevet knyttet noen kommentarer til to av saksfeltene som er tatt opp tidligere. Han påpeker at Troms fylkeskommune etter Målselv kommunes oppfatning praktiserer sin egen tolkning angående skyssrett ved sameskolen, i stedet for å starte med å be om ei prinsipiell avklaring.

«Det bringer barna, foreldrene til de aktuelle barna og Målselv kommune i en vanskelig situasjon», skriver han.

Kommunen har i påvente av klagesvaret valgt å forskuttere skyssutgiftene. Allikevel må foreldrene i stor grad selv stå for selve transporten.

«At nå avklaringen har så til de grader dratt ut i tid, påfører disse barna og foreldrene urimelig belastning», skriver han.

Mer enn én sak

Det andre punktet han knytter kommentarer til, er at i det første svarbrevet fra Fylkesmannen ble det nevnt at etaten hadde fått en invitasjon for å få avklart ulike spørsmål. Det er med andre ord ikke bare i denne saken Målselv har bedt om prinsipielle avklaringer når det gjelder elevene på den regionale grunnskolens rettigheter. Noen av spørsmålene har ei historie tilbake i 2013, og ennå har ikke kommunen fått svar.

«Begge spørsmålene vi har tatt opp ovenfor vil på sikt kunne virke inn på rekruttering og dermed skolens eksistens. At avklaring på disse spørsmålene drar så uforståelig langt ut i tid er for oss merkelig», skriver han.

Det er heller ikke første gang Målselv etterspør svar på klagen.

«Dette brevet er nok et forsøk på å få avklaring i de nevnte spørsmål og da spesielt spørsmålet angående skyssrett», skriver kommunalsjefen.

Venter også på svar

Fylkesmannen i Troms har gitt Målselv kommune et foreløpig svar på klagebrevet på manglende klagesvar.

– Vi har gitt Målselv kommune tilbakemelding om hvorfor klagesvaret drar ut i tid, forteller seniorrådgiver Eivind Bratsberg i oppvekst og utdanningsavdelinga hos Fylkesmannen i Troms.

Årsaken er nemlig at det er flere enn Målselv kommune som venter på svar. For at Fylkesmannen skal kunne behandle klagen, trenger de avklarende råd og tilbakemeldinger fra Kunnskapsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet.

– Vi har purret og purret på svar fra direktoratet og departementet, men venter stadig på svar. Vi skal purre på nytt like over nyttår, og håper på snarlig svar slik at vi kan gi kommunen svar på klagen, sier han.

Powered by Labrador CMS