Klar tale

«mens Ap i valgkampinnspurten påberopte seg å være klinkende klar om hærhelikoptre på Bardufoss, bidro bakteppet til at de heller framsto som klinkende uklar overfor velgerne»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Senterpartiet gjorde et meget godt valg på landsbasis, et fantastisk valg i Troms og et brakvalg i Indre Troms. Nasjonalt tolker vi det som et signal om at mange velgere er skeptisk til den sentraliseringspolitikken vi har sett de seneste årene. For Troms tolker vi det som et signal om at Senterpartiet har distriktspolitisk troverdighet, og at mange er skeptisk til ei opplevd forsvarsdreining mot sør. Og for Indre Troms tolker vi det som et klart opprør mot helikopterflytting og grunnelementene i den forsvarspolitikken som regjeringspartiene og Ap har banet vei for gjennom forliket om Langtidsplanen for Forsvaret (LTP).

For det er oppsiktsvekkende når Sp mer enn tredobler oppslutninga i Målselv og nesten tredobler oppslutninga i Bardu. Da snakker vi om et valgskred, og i det valgskredet ligger det et klart budskap fra den gemene velgerhop på innlandet i Troms. Det budskapet handler om misnøye, og vårt klare inntrykk er at denne misnøyen først og fremst skyldes helikopterutraderinga på Bardufoss. Når dette så har kommet på toppen av den antisentraliseringsbølgen som har løftet oppslutninga om Senterpartiet landet over, endte vi opp med de tallene vi i dag ser. Der over 41 prosent av velgerne i Målselv valgte å putte Senterparti-seddelen i urna. Og der nesten 36 prosent av bardudølene gjorde det samme. Og den store taperen på innlandet ble Arbeiderpartiet. Det så vi også nasjonalt, men på innlandet er tallenes tale om Ap-nedturen enda tydeligere. I Målselv gikk Ap ned med nesten 14 prosentpoeng fra valget i 2013, og med det gikk de fra å være kommunens desidert største parti til nær halvparten av oppslutninga til Senterpartiet. Også i Bardu gikk partiet ned med over 10 prosentpoeng, og også her har Senterpartiet distansert sin røde storebror som kommunens største parti ved valget. Den samme Ap-tendensen har vi jo også sett nasjonalt, men den er enda klarere på innlandet i Troms. Det er sikkert mange årsaker til det, men vi tror at den viktigste er at Ap gjennom valgkampen framsto som forvirrende og lite konsistent i forsvarspolitikken.

For etter at partiet bidro til å sikre flertall for en LTP uten hovedbase på Bardufoss og med 339-flytting til Rygge, har det vært vanskelig å få tak på hva partiet egentlig mener om helikopter og forsvar. De sa nei da de hadde muligheten til å støtte Senterpartiets representantforslag om helikoptrene på Bardufoss, og da lød de senere garantiene, som ble toppet med forsvarspolitikkslugger Espen Barth Eides besøk på Bardufoss, som mer forvirrende enn oppklarende for folk flest. For mens Ap i valgkampinnspurten påberopte seg å være klinkende klar om hærhelikoptre på Bardufoss, bidro bakteppet til at de heller framsto som klinkende uklar overfor velgerne. Det ble de straffet for i valget i Troms og Indre Troms. Og det forstår vi egentlig veldig godt.

Et annet overraskende trekk ved valget i Troms var at Høyre endte opp med langt høyere oppslutning enn det meningsmålingene tilsa på forhånd. At partiet skulle få over 20 prosent i fylket, er det lett å tolke som et tillitsvotum til Erna Solberg som statsminister, for på innlandet har partiet slitt i valgkampen. Nå gikk de da også tilbake med henholdsvis ca. 6 og 11 prosentpoeng i Målselv og Bardu, men med tanke på den synlige motvinden i valgkampen er nær 13 prosents oppslutning i Målselv og nær 19 prosent i Bardu i overkant av hva vi hadde trodd.

I Balsfjord ble også Senterpartiet en valgvinner. Drøyt 22 prosents oppslutning er det dobbelte av det partiet hadde i 2013, og også her hadde Ap en markant tilbakegang. Det mest synlig resultatet ved Balsfjord-valget er imidlertid at Fremskrittspartiet står igjen som kommunens største parti ved denne korsveien, og det har lokallagsnestor Åge Abrahamsen sannelig grunn til å juble over. At fløypartiet i ei regjering som har møtt mye motbør i fylket og landsdelen øker oppslutninga og ender opp som kommunens største parti, er intet mindre enn imponerende.

Men i sum kan valget i vårt område oppsummeres i de to ordene «klar tale». Om at velgerne nå har tillit til Sp. Om at distrikts- og forsvarspolitikk er viktig her vi bor. Og om at Ap nok gjør lurt i å lære seg betydninga av de to nevnte ordene til neste valgkorsvei.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS