Kalottspel tilbake i «normalt» gjenge:

TRADISJONSTRO: I år blir det, slik det ser ut nå, ingen restriksjoner for Kalottspel. Daglig leder Nina Fjeldet gleder seg til en festival der mye av programmet er plukket direkte fra ønskelista deres. Foto: Even Dørum
TRADISJONSTRO: I år blir det, slik det ser ut nå, ingen restriksjoner for Kalottspel. Daglig leder Nina Fjeldet gleder seg til en festival der mye av programmet er plukket direkte fra ønskelista deres. Foto: Even Dørum

Klare for å samle små og store til ei uke i folkemusikkens tegn

Etter å ha arrangert Kalottspel med restriksjoner de siste to årene, er daglig leder Nina Fjeldet nå overlykkelig over at de igjen kan invitere til festival på «gammelmåten» i august måned.

Publisert Sist oppdatert

– Det blir helt vidunderlig å treffe folk i en fullskala festival som ikke må begrense seg til smittevern og antall plasser. Det er mange favoritter på programmet, som vi har gledet oss til å få hit i lang tid, sier daglig leder for Kalottspel, Nina Fjeldet.

De håper at også lokalbefolkninga vil ta turen innom og oppleve stemninga.

Inviterer til KOS

Hovedvekta av Kalottspel foregår på Mellembygd kultur- og oppvekstsenter. Gjennom konserter, dansefest, kurs, utstilling og seminar forvandles husene til en festivalarena med tilreisende fra fjern og nær. Gymsalen blir konserthus og festlokale, og i restauranten bys det på hjemmelaget mat.

– Det er fortsatt mulig å melde seg som frivillig og bli en del av moroa, opplyser Fjeldet.

Gjennomgangstema for årets festival er «grensesløs musikk».

I år som i fjor er Ethno Arctic, som består av 25-30 unge musikere og dansere fra hele verden, en del av konsertprogrammet. Av andre ting er verdt å nevne er konserten «Grenseland» i Løvhaugfjøset, med Aslat Simma frå Idivuoma i samspill med de lokale folkemusikerne Mariann Torset, Sigrunn Haugli, Lars Erik Løvhaug og Terje Foshaug.

Grensene gjenåpnet

Det finske bandet 5/5 (uttales Viiskauttaviis, journ. anm.) er hovedartist på årets Kalottspelkonsert.

– De har de to foregående årene vært hindret fra å komme hit på grunn av stengte landegrenser. I år ser det endelig ut som vi skal få de på besøk, sier en fornøyd kalottspelgeneral.

Duoen Carr og Roswall fra Sverige byr på nøkkelharpe og gitar, og det blir folkrock med det svenske bandet Hoven Drovenog. Og som alltid blir det KulTur på Målselva.

«Svinvisor»

Også den svenske duoen «Våtmark» ble i fjor hindret av stengte grenser. I år er de tilbake, som vanlig med et repertoar av grove drikkeviser med godt følge, og her er det kun adgang for de over 18 år.

Dansegruppa Kartellet feirer i år 10 år, og inviterer til dans og leik under festivalen, der de for øvrig hadde sin debut. De setter også sitt preg på dansefesten fredag.

Familiedag

Barn og unge har flere tilbud under årets Kalottspel, som Kalottspel for Unger, der målgruppa er 6-11 år. Videre er Folkband et populært samspillskurs for alle mellom 12-18 år.

– Helt nytt av året er «Folkdans», et dansekurs for unge 12-18 år. Alle kursdeltakerne får opptre på festivalscenen under lørdagens familiedag, opplyser Fjeldet.

Kalottspel-lørdagen er også i år tileget familien, med leik, spel og dans.

«Folkemusikkpodden» vil ha live-sending fra utescenen, der Anders Lillebo presenterer utvalgte artister til prat og musikk.

– Kalottspel Ung er en konsert der deltakerne fra de ulike kursene for barn og ungdom får vise litt av det de har jobbet med under festivalen. Til slutt byr Kartellet Dansekompani på leik og underholdning – da kan alt skje, sier Fjeldet.

Kurs for voksne

Også de voksne får utfordre seg og lære under årets Kalottspel.

– Det blir «kræsjkurs» i folkedans, for alle som kvier seg til å ta turen ut på dansegulvet, eller føler de trenger ei oppfriskning, opplyses det.

Videre blir det både spelkurs, felekurs og fløytekurs. Full oversikt over program og aktiviteter finnes på hjemmesida til Kalottspel. Det hele finner sted fra 11.-14. august.

Powered by Labrador CMS