KLARE: Kommunelegene Vidar Bjørnås og Hans-Olav Holtermann Eriksen forteller at alt vaksinerelatert utstyr er klart til bruk. De ønsker også Folkehelseinstituttets avgjørelse om å prioritere vaksinering av helsepersonell i samme rekke som beboerne på sykehjem, velkommen. Foto: Leif A. Stensland (arkiv)
KLARE: Kommunelegene Vidar Bjørnås og Hans-Olav Holtermann Eriksen forteller at alt vaksinerelatert utstyr er klart til bruk. De ønsker også Folkehelseinstituttets avgjørelse om å prioritere vaksinering av helsepersonell i samme rekke som beboerne på sykehjem, velkommen. Foto: Leif A. Stensland (arkiv)

Klargjør for å vaksinere sykehjemsbeboere og helsepersonell på nyåret

MÅLSELV: Onsdag ble det klart at helsepersonell rykker fram på prioriteringslista når covid-19-vaksinene skal settes. Dermed vil de, sammen med sykehjemsbeboerne, bli prioritert først når vaksineringa begynner.

Publisert Sist oppdatert

Dette er kjærkomne nyheter for smittevernlege i Målselv og Bardu, Vidar Bjørnås. Likeså for kommuneoverlege i Balsfjord, Hans-Olav Holtermann Eriksen.

Bjørnås erkjenner at han har sittet med hjertet i halsen angående eventuelle smitteutbrudd blant helsepersonell.

– Jeg er glad for endringene i prioriteringslista. Jeg tror det er fornuftig at vi vaksinerer helsepersonell parallelt med beboerne på sykehjemmene. Det gjør at vi tar ned sårbarheta for alle. På et legekontor ville det fort vært stengt ned i ti dager hvis noen av helsepersonellet hadde vært smittet. Det har vært en del sårbarheter, men vi har vært heldig. Smittetallene er tross alt på vei opp ellers i landet, så de neste månedene blir spennende, sier Bjørnås.

Kunne tenkt seg flere vaksiner

I løpet av det nye årets første uke vil det komme 25 vaksinedoser til hver kommune. Det samme vil skje hver uke framover. Han skulle gjerne sett at antallet vaksiner var høyere.

– På et generelt grunnlag skulle vi nok ønsket at det var flere doser tilgjengelig. Det er et håp og ønske vi deler med resten av landet. Så fort produksjonskapasiteten stiger, håper vi at vi får vaksinert flere. Vi får bare håpe at det kommer større mengder vaksiner etter hvert. Det er ikke nok med 25 doser for alle sykehjemsbeboerne, men det kommer en tilsvarende forsendelse i uke to, sier Bjørnås.

I romjula har de forskjellige sykehjemmene i Målselv, Bardu og Balsfjord jobbet med å innhente samtykke fra beboerne.

Bjørnås forteller at det ligger klar en plan framover i tid med tanke på vaksinering. Utfordringen ligger i innkallingssytemer.

– Det som utfordrer oss mest er å lage gode systemer for innkalling. I og med at vaksinene er sårbare, rett og slett at det ikke kan gå lang tid fra de er åpnet til de må settes, må vi vite at folk faktisk kommer. Det kan hende at vi rett og slett må ringe hver person og forsikre oss om at de kan møte opp til avtalt tid. Det gjør det hele mer ressurskrevende, sier han.

Det kan bli aktuelt å måtte sende ut personell for å vaksinere de som ikke kan møte opp fysisk.

– Det er noe vi må undersøke, sier han.

Viktig å vaksinere helsepersonell

I Balsfjord vil det gå likt for seg som i Målselv og Bardu. Det forteller kommuneoverlege i Balsfjord, Hans-Olav Holtermann Eriksen.

– Vi får også 25 vaksiner i Balsfjord, og vi vil prioritere sykehjem. Vi har oversikt over hvem som ønsker og ikke ønsker vaksine. Vi har innhentet samtykke fra beboerne, og vi har en plan på det, sier Holtermann Eriksen.

At helsepersonellet rykker fram på prioriteringslista, som ble meldt om i en pressekonferanse av Folkehelseinstituttet onsdag, mener Holtermann Eriksen er positivt.

– De står i frontlinjene hver dag. Det har vært en sterk anmodning fra legeforeninga om at dette ble prioritert. Å få helsepersonellet vaksinert, slik at de er beskyttet, er viktig. Vi er nøye med smittevernsrutinene, men står man i front, så står man i front, slår han fast.

Han skulle, i likhet med Bjørnås, gjerne sett at det kom flere vaksiner.

– Jeg skulle ønske at det kom mer, men man kan ikke klage på at vaksineringa starter under et år etter at pandemien startet. Vi har utarbeidet klare retningslinjer på ulike scenarier. De første ukene vaksineres beboere på sykehjem og helsepersonell, deretter de forskjellige alderssegmentene. Bare i Balsfjord snakker vi om over 1000 stykk som er over 65, så dette kommer til å ta tid, avslutter kommuneoverlege i Balsfjord, Hans-Olav Holtermann Eriksen.

Powered by Labrador CMS